Het paard van Sinterklaas Taart

by bakkenmetlisanne

Vandaag is het Sinterklaas! Mijn favoriete feest. Dit jaar vieren we het samen met ons neefje van 1, heerlijk die magie voor de kleintjes. Om in Sinterklaas sferen gekomen, ben ik aan de slag gegaan met een Sinterklaas taart. En dit keer staat niet Sinterklaas of Piet in het zonnetje maar het paard van Sinterklaas. En blijkbaar liep ik nog een paar jaar achter, want ik dacht nog altijd dat het paard van Sinterklaas Amerigo heette. Maar blijkbaar heeft zijn nieuwe trouwe viervoeter een paar jaar geleden de naam Ozosnel gekregen. Toch zal hij voor mij altijd Amerigo blijven, ben ik bang

De taart is gemaakt van 3 lagen biscuit en gevuld met Crème Chantilly* met Kruidnoten smaak en een laagje gekruimelde kruidnoten . Daarnaast is de taart afgesmeerd met botercrème aangezien Crème Chantilly de fondant laat smelten (En dat wil je zeker niet). Wil je ook aan de slag met dit recept? Lees dan snel verder! De biscuit heb ik gemaakt vanuit een mix, maar je zou deze ook zelf kunnen maken.

Wat heb je nodig?

Voor de taart
330 gram biscuitmix (BrandNewCakes of Funcakes)
250 gram ei (+/- 5 eieren)
35 ml water
Mix Crème Chantilly (zie hier)
200 ml melk
4 handjes kruidnoten
250 gram boter
250 gram poedersuiker
Eventueel Sprinkels
Fondant, wit en zwart

Overige benodigheden
Taartvorm 22-24 cm
Spuitzak met spuitmondjes
Deegkrabber
Kleurstoffen, kleur naar wens

Eerlijk toegegeven, ik ben (nog) geen ultieme taartenbakster. Mijn voorkeur gaat uit naar een biscuitmix, de kans op mislukken is hierbij iets kleiner en deze komt vaak iets beter omhoog dan wanneer ik zelf een biscuit maak. Wil je zelf een biscuit maken, volg dan dit recept.

Bereid de biscuit zoals op de verpakking aangegeven. Dit was in mijn geval 330 gram mix, 250 gram eieren en 35 ml water. Mix dit met de keukenmachine minimaal 10 minuten door. Mocht je haast hebben, bespaar dan zeker niet op de mix tijd van de taart. Hij zal niet mooi omhoog komen, wat al de basis is van de taart.

Pak een vel bakpapier en bekleed hiermee de bodem van de bakvorm van. Mocht je geen hoge bakvorm hebben, bekleed dan ook de zijkant van de bakvorm hiermee. Dit zorgt ervoor dat de taart verder omhoog kan komen dan de rand van de bakvorm.

Giet de biscuitmix in de bakvorm. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet vervolgens de taart in de oven, verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden en bak het biscuit voor 40 minuten totdat hij gaar is. Test dit door er een satéprikker in te prikken. Als deze hier droog uit komt, is hij gaar. Laat de taart vervolgens volledig afkoelen.

Bereid de 150 gram mix Crème Chantilly met 200 ml (lactosevrije) melk en mix dit 3 minuten. Doe dit 2x, 1x voor de oranje crème en 1x voor de zwarte crème. Crème Chantilly is een soort tegenhanger van botercrème, maar dan minder vet. Ik vind het een stuk lekkerder, maar dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Verkruimel de kruidnoten en meng dit door de crème heen. Proef of je de smaak goed genoeg vind of dat je eventueel meer kruidnoten wil toevoegen. Mix ondertussen ook de 1-1 botercrème door 150 gram boter zacht te kloppen en met 150 gram poedersuiker te mengen.

Draai het biscuit om zodat de bovenkant onder ligt en snij hem in 3 lagen. Wanneer de onderkant boven ligt, zorg je ervoor dat deze strak en recht is. Vervolgens kun je de taart gaan vullen. Allereerst heb ik een dijkje botercrème gespoten op de buitenrand van de taart. Dit omdat er ook fondant op de buitenkant komt. De onderste laag heb ik gevuld gekruimelde kruidnoten en een laag van de Crème Chantilly. Leg vervolgens de volgende plak taart erop. Ook hier heb ik een dijkje botercrème gespoten op de buitenrand en deze gevuld met de Crème Chantilly. Leg hier de bovenkant van de taart op.

Nu gaan we de taart dichtsmeren door een kruimellaag te maken. Besmeer de buitenkant met een laag botercrème zodat alle oneffenheden weg zijn. Laat de taart vervolgens goed koelen.

Vervolgens komt er nog een laag botercrème op de buitenkant van de taart om hem strak af te smeren. Gebruik een spatel of een schraper om de crème evenwijdig te verdelen over de gehele taart. Ga vervolgens met een deegkrabber langs de zijkant van de taart om de taart strak te trekken

Rol dan het fondant uit en snijd hier de ogen, oren en neus uit. Steek in de oren twee satéprikkers zodat je die in de taart kunt steken. Breng dit aan op de taart. Gebruik een spuitzak en een kartel spuitmondje om de rozen op de taart te spuiten. En de overige manen op te spuiten. Kies hier vooral de kleuren die je graag wil. Ik heb hier gekozen voor grijs, wit en roze en hier werd gekscherend al gezegd dat Amerigo/Ozosnel een meisje is 😉 Spuit de crème niet te dicht op de oren, anders loop je het risico dat het fondant smelt.

Hierboven staat natuurlijk nogal een heel verhaal, om de stappen iets te eenvoudigen heb ik hier onder een versimpeld stappenplan toegevoegd:

Kort stappenplan:

  • Bereid de Biscuitmix zoals op de verpakking of via dit recept
  • Bereid 150 gram Crème Chantilly met 200 ml melk en voeg de verkruimelde kruidnoten toe
  • Bereid de botercrème door 250 gram boter en 150 gram poedersuiker te mengen
  • Draai de biscuit op zijn kop en snij in 3 lagen
  • Vul de taart met gekruimelde kruidnoten en de crème
  • Smeer de taart af met de crème en haal de deegkrabber langs de zijkant
  • Breng de fondant aan op de taart
  • Versier de taart met toefjes crème en de sprinkels

You may also like