Slagroomtaart

by bakkenmetlisanne

Een slagroomtaart is natuurlijk altijd goed! Daarom leek dit me een mooie taart om te bakken voor mijn verjaardag aankomende week. De taart is gevuld met een laag aardbeienjam, mascarponeroom en bekleed met slagroom, amandelschaafsel en aardbeien. Deze slagroomtaart is een echte klassieker!

Biscuit
5 eieren op kamertemperatuur
250 gram suiker
125 gram bloem
125 gram maizena
8 gram bakpoeder

Garnering
500 ml slagroom
100 gram mascarpone
Aardbeien
50 gram amandelschaafsel
50 ml Limonadesiroop
(Aardbeien) jam

Overige benodigdheden
Springvorm 22 cm
Spuitzak + spuitmondje
Bakpapier
Spatel of schraper

Aan de slag!

Zorg voordat je begint dat de eieren echt op kamertemperatuur zijn. Zo niet, volg deze stappen dan op met een kom die je au bain-marie verwarmt. Klop de eieren en voeg hier de suiker toe aan de eieren. Klopt dit vervolgens goed door totdat er een stevige mix ontstaat. Dit is klaar wanneer je met de garde strepen kunt trekken in het deeg die je blijft zien wanneer je de garde hier weer uit hebt gehaald.

Voeg vervolgens de bakpoeder, bloem en maizena toe. Schep dit door het deeg. Door het kloppen van de eieren heb je heel veel lucht toegevoegd. Dit wil je nu niet weer verliezen. Zorg er dus voor dat je niet roert, maar dat je het echt door het mengsel heen schept.

Bekleed de springvorm aan de onderkant met bakpapier en vet de zijkanten in. Schep vervolgens het deeg in de springvorm. Bak dit vervolgens voor 35-40 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden bij een heteluchtoven). Prik met een satéprikker in de taart om te kijken of hij goed gaar is. Verwijder dan de springvorm en laat de taart dan volledig afkoelen.

taart

Taart decoreren

Als de taart goed is afgekoeld, dan kun je hem gaan bekleden. De onderkant van de taart is het mooiste (rechte kant). Deze gebruik je dan ook voor de bovenkant. Wanneer je biscuit een kleine bolling heeft aan de bovenkant dan kun je hem recht snijden zoals bij bovenstaande foto. Als je dit niet doet, dan blijft de taart niet goed staan.

Snijdt de taart vervolgens in 3 lagen. Dit kun je doen met een taart zaag of met een groot broodmes. Houd de bovenkant van de taart vast, zodat de taart niet verplaatst tijdens het verschuiven.

Vervolgens kun je de taart gaan vullen. Op de onderste laag heb ik gevuld met aardbeienjam. Dit kan natuurlijk een smaak naar keuze zijn. Leg vervolgens de volgende plak taart erop. Doe 50 ml limonadesiroop in een kommetje en verdeel dit over de 2e laag biscuit. Deze limonadesiroop trekt in het biscuit en geeft er een smaakje aan. De smaak van de biscuit zelf is redelijk neutraal. Je kunt dit ook doen met een trempeersiroop naar keuze. Omdat deze taart ook voor kinderen is, heb ik gekozen voor limonadesiroop.

Klop vervolgens 500 ml slagroom stijf. Om echt goede stijve slagroom te krijgen kun je 2 zakjes klop fix toevoegen. Wanneer de slagroom stijf is, kun je dit verdelen in 2 kommen. Mix in de een kom 200 ml van de geklopte slagroom met 80 gram mascarpone. Verdeel dit vervolgens op de biscuitlaag die je net hebt ingesmeerd met limonadesiroop. Leg vervolgens de laatste laag biscuit hierop.

Amandelschaafsel

Besmeer de buitenkant en de bovenkant van de taart met de rest van de slagroom. Gebruik een spatel of een schraper om de slagroom evenwijdig te verdelen over de gehele taart.
Rooster vervolgens de geschaafde amandelen in de pan en laat deze afkoelen.

Neem steeds een handje geschaafde amandelen in je hand en druk dit in de zijkant van de taart. Er zal redelijk wat van af vallen, dus houdt er rekening mee dat je dit boven een schoon stuk aanrecht doet zodat je het nog kunt hergebruiken.

Versier vervolgens de bovenkant van de taart naar eigen inzicht met de aardbeien en spuit toefjes slagroom op de bovenkant van de taart.

Slagroomtaart

You may also like