Basisrecept suikerkoekjes met Royal Icing

Uitsteek koekjes zijn zo leuk om te maken! Maar op de een of andere manier ook heel lastig als je het verkeerde recept hebt. Wist je dat op een pak koekjesmix in de winkel het recept staat om ze te maken, en vervolgens heel klein onderin het hoekje ‘wil je uitsteekkoekjes die de vorm behouden, maak ze dan anders’. Als je zo’n pak koekjesmix koopt, dan wil je toch uitsteek koekjes maken die hun vorm behouden? Ik heb dat in ieder geval nooit begrepen.

Daarom deel ik vandaag met jullie een basisrecept voor uitsteek koekjes die hun vorm wel behouden, zoals bij onderstaande Spongebob koekjes. Daarnaast zijn ze versierd met Royal Icing, dit recept vind je ook hier!

Spongebob Koekjes
Spongebob Koekjes

Wat heb je nodig?

Koekjesdeeg
400 gram bloem
150 gram witte basterdsuiker
6 zakjes vanillesuiker (= 8 gram per stuk)
200 gram ongezouten roomboter
1 ei 
Plastic folie

Royal Icing
2 eiwitten
Scheutje citroensap
300 gram poedersuiker
Kleurstoffen naar keuze
Spuitzakken

Aan de slag!

Koekjes
Mix de basterdsuiker samen met de vanillesuiker en de roomboter, totdat je een romig mengsel hebt. Voeg hier vervolgens het ei aan toe en mix dit weer totdat het ei volledig is opgenomen in de boter en de suiker. Als laatste voeg je de bloem toe. Kneed dit tot een stevig deeg in de vorm van een bal. Leg het plastic folie op het aanrecht, leg de bal deeg hier op en vouw de folie dicht. Druk de bol vervolgens plat tot ongeveer 2-3 cm dik. Laat het deeg nu minimaal 1 uur rusten in de koelkast. (Als de plak deeg dunner is, koelt deze sneller).

Bestrooi je werkblad nu met bloem, leg hier je plak deeg op en rol hem uit. Als hij nog iets te stevig is, kun je hem nog even kort doorkneden. Steek nu de vormpjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de koekjes 11-13 minuten. Ze zijn klaar wanneer de randjes goudbruin kleuren. Leg ze na het bakken voorzichtig op een rooster en laat ze volledig afkoelen. Let op: de koekjes zijn wat zacht en wiebelig als ze uit de oven komen. Dit klopt.

Royal Icing:
Let op: Voor de Royal Icing gebruik je rauwe eiwitten. Deze kun je bij verschillende supermarkten in een pakje kopen, dan zijn deze gepasteuriseerd en zijn ze veilig om te eten voor kinderen. Met rauwe eieren die je splitst in eigeel en eiwit zou ik wel oppassen. Je gebruikt eiwitten omdat dit uithard, waardoor de koekjes mooi opdrogen. Als je enkel water gebruikt, gebeurt dit niet.

Klop de eiwitten (let op dat er geen eigeel bij komt), samen met het scheutje citroensap met een garde in een grote kom totdat deze licht gaat schuimen, dit gebeurt al vrij snel. Voeg vervolgens steeds wat poedersuiker toe en roer dit goed door, totdat de suiker volledig is opgenomen. Herhaal dit tot je alle poedersuiker hebt gebruikt. Voeg eventueel wat extra poedersuiker toe om de icing steviger te maken of wat water om hem te verdunnen. Ik bak altijd een ‘test koekje’, waarbij ik test of de icing stevig genoeg is of niet. Als hij mooi in een rechte lijn blijft liggen, kun je hier de lijnen mee spuiten. Indien hij uitloopt, is hij niet stevig genoeg voor de lijnen, maar kun je de koekjes eventueel wel opvullen hiermee.

Verdeel de icing over verschillende bakjes, kleur ze met kleurstof naar keuze en begin met het versieren van je koekjes.

Tip 1: spuit eerst de buitenlijnen op, voordat je het gedeelte binnen de lijnen vult.
Tip 2: wacht totdat de eerste laag goed is gedroogd, voordat je de volgende laag toevoegt.
Tip 3: gebruike een satéprikker om de icing te verdelen als er niet overal net zo dik is opgespoten.
Tip 4: gebruik een satéprikker of kwastje om kleine lijntjes of vlekjes aan te brengen.

Spongebob Koekjes
Spongebob Koekjes

One Reply to “Basisrecept suikerkoekjes met Royal Icing”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: