Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan! Aankomende zaterdag is de intocht van Sinterklaas. En nu dat de intocht weer op een ‘afgesloten’ locatie wordt gehouden en de besmettingen van tante C weer aan het oplopen zijn, zullen er veel gezinnen zijn die thuis op de bank naar de intocht gaan kijken. En hoe leuk is het als je dan een taartje in de Sinterklaas stijl kunt neerzetten op de tafel! Dit zou bijvoorbeeld deze kruidnoten cheesecake kunnen zijn! De cheesecake is echt heel lekker! En omdat het een no bake versie is van de cheesecake, is hij ook nog eens redelijk eenvoudig te maken. Wel moet je even geduld hebben, hij moet een aantal uur opstijven in de koelkast. Maar als je hem vrijdagavond maakt, kun je hem zaterdag aansnijden! Of misschien zijn de kinderen wel enorm vroeg wakker door de spanning rondom Sinterklaas, als je om 6:00 begint, kun je hem rond 13:00 aansnijden. Maar ik hoop dat dit leed je bespaard blijft, haha!
Opbouw van de cheescake
De cheesecake is gemaakt met een bodem van kruidnoten. Ik heb neutrale gebruikt, maar je zou ook kruidnoten met een smaakje kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld de Appeltaart kruidnoten die Bolletje dit jaar verkoopt. Hier bovenop ligt een laag met witte chocolade, een laag met gemalen kruidnoten en daar bovenop de topping van de kruidnoten.
Geen zin om een cheesecake te maken? Vorig jaar deelde ik een recept voor een kruidnoten kwarktaart. Dit was een enorme hit en is door enorm veel mensen gemaakt!
Tips voor de perfecte cheesecake
Onlangs deelde ik een blog met hierin tips voor de perfecte cheesecake! Mislukt jouw cheesecake wel eens? Lees dan deze blog eens door. Hier in deel ik meer dan 10 tips voor de perfecte cheesecake. Wedden dat jouw cheesecakes niet meer mislukken?
Kruidnoten cheesecake bewaren
De kruidnoten cheesecake bewaar je in de koelkast, hij blijft ongeveer 2-3 dagen goed.
Kruidnoten Cheesecake
Equipment
- Springvorm 22-24 cm
- Bakpapier
- * hoe breder de springvorm, hoe lager de taart wordt
Ingrediënten
Koekbodem
- 200 gram kruidnoten
- 100 gram gesmolten boter
Cheesecake lagen
- 200 gram roomkaas
- 150 ml halfvolle yoghurt
- 350 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 1 zakje bourbon vanillesuiker
- 1 tl vanille extract
- 50 gram verkruimelde kruidnoten
- 125 gram witte chocolade
- 2 x 80 ml heet water
- 8 blaadjes gelatine
Topping
- Kruidnoten hoeveelheid naar wens
Instructies
Bodem
- Begin met de onderste laag, de koekbodem. Begin dus met het vermalen van de kruidnoten.
- Mix dit samen met de gesmolten boter. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en stort hier de koekbodem op. Druk dit stevig aan en zet in de koelkast.
Cheesecake lagen
- Ga nu verder met de cheesecake laag. Zet alvast een kommetje koud water klaar met hierin de gelatine.
- Klop de slagroom stijf met 50 gram suiker.
- Mix vervolgens in een andere kom de roomkaas met de halfvolle yoghurt los. Roer het goed door totdat je geen klontjes meer ziet. Mix hier vervolgens de vanille extract en de vanillesuiker doorheen.
- Schep dit nu voorzichtig bij de opgeklopte slagroom en roer dit door. Verdeel dit over twee kommen.
Witte chocolade cheesecake laag
- Smelt 125 gram witte chocolade au bain marie of in de magnetron. Laat dit heel even terug op temperatuur komen.
- Voeg dit toe aan een van de twee kommen.
- Zet een schaaltje met 80 ml heet water klaar (kokend water, maar echt heet water uit de kraan kan ook). Laat hier 4 blaadjes gelatine in oplossen. Mix dit met het roomkaasmengsel waar je net de witte chocolade in hebt gedaan. Verdeel dit over de koekbodem en zet even in de koelkast
Kruidnoten cheesecake laag
- Voeg aan de andere kom 50 gram verkruimelde kruidnoten toe. Proef of je het goed vind smaken en voeg eventueel nog iets meer toe naar smaak.
- Zet nog een schaaltje met 80 ml heet water klaar. Laat ook hier 4 blaadjes gelatine in oplossen. Mix dit met het roomkaasmengsel.
- Verdeel dit vervolgens over de witte chocolade laag en laat de cheesecake minimaal 4-6 uur (maar het liefste een hele nacht) opstijven in de koelkast.
Topping
- Versier hem vervolgens met kruidnoten, hoeveelheid naar wens. Let op: het vocht van de cheesecake kan de kruidnoten zachter maken. Voeg deze bij voorkeur net voor het serveren toe.