Tips voor de perfecte cheesecake

by bakkenmetlisanne

Het maken van een cheesecake is een van mijn favoriete bezigheden! Want wat hou ik van cheesecake! De eerste cheesecake die ik ooit heb gegeten was tijdens een etentje bij een grote tapas keten. En hoewel ik deze nog altijd bestel als ik daar toevallig eet, inmiddels maak ik het liefste mijn eigen cheesecakes! En nu kan het maken van deze cheesecakes nog wel eens een bewerkelijk klusje zijn, er kan snel iets fouts gaan. Daarom deel ik vandaag mijn tips voor de perfecte cheesecake. Zowel voor de baked versie als de no bake versie van de cheesecake.

Is de cheesecake toch mislukt? Onderaan het artikel geef ik je een tip waarmee je hem misschien nog kunt redden!

Lemon Meringue Cheesecake

Herkomst van de cheesecake

Hoewel cheesecake heel Engels of Amerikaans klinkt, stamt de basis van de cheesecake niet uit deze landen. De basis ligt eigenlijk in Griekenland. Het schijnt dat de cheesecake al tijdens de Olympische Spelen van 776 voor Christus werd geserveerd aan atleten en dat bruiden in die tijd de cheesecake aan hun gasten serveerde. Deze cheesecake wordt traditioneel gemaakt met ricotta kaas en gezoet met honing.

Voor de basis van de Amerikaanse cheesecake moeten we terug naar de negentiende eeuw, toen roomkaas werd uitgevonden door William Lawrence en hij gaf hier de naam Philadelphia aan. Een naam die we nu natuurlijk nog altijd kennen. Deze cheesecake wordt gemaakt met een bodem van koekjes en een mix van onder andere eieren en roomkaas. Deze versie van de cheesecake wordt gebakken in de oven.

Naast deze cheesecake hebben we ook nog een no bake cheesecake. Deze versie wordt ook gemaakt van roomkaas en bijvoorbeeld een mix van yoghurt en slagroom. Er wordt gelatine gebruikt om de cheesecake op te laten stijven. Het voordeel van no bake cheesecakes vind ik persoonlijk dat ze minder zwaar op de maag zijn. Maar beide versies zijn heerlijk! Maar snel door naar de tips voor de perfecte cheesecake!

Tompouce Cheesecake

Tips voor de perfecte cheesecake

Ben je al benieuwd naar de tips voor de perfecte cheesecake? Ik geef ze in 3 delen: algemene tips, tips voor de baked cheesecake en tips voor de no bake cheesecakes

Heb geduld
Zowel voor de gebakken versie als de niet gebakken versie van de cheescake heb je geduld nodig! Als je een gebakken cheescake maakt moet hij een tijdje in de oven en in de oven afkoelen en vervolgens moet hij nog opstijven in de koelkast. Je wil natuurlijk niet dat de bovenkant van je cheesecake scheurt, dus je moet hier echt de tijd voor nemen. Doe de oven ook nooit open tijdens het bakken! De temperatuurverandering zorgt voor een extra risico op scheuren. Voor de no-bake versie gebruik je gelatine en hiervoor moet de taart minimaal 4-6 uur in de koelkast om op te stijven. Ook hierbij word je geduld op de proef gesteld.

Kamertemperatuur
Als je gaat bakken, is het altijd belangrijk dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit geldt niet alleen voor cheesecakes, maar overal voor. Als de roomkaas te koud is, loop je het risico op bijvoorbeeld klontjes of als de eieren te koud zijn, kan dit de textuur van je cheesecake beïnvloeden.

De perfecte kruimelbodem
Zorg dat je de boter goed mengt met de kruimelbodem. Druk de kruimelbodem niet te hard aan en laat het koek mengsel met de gesmolten boter goed afkoelen voordat je het cheesecake mengsel aan toevoegt. Anders loop je het risico dat het mengsel gaat schiften.

Bounty Cheesecake

Tips specifiek voor baked cheescakes

Een kom water in de oven
Als je een cheesecake maakt die moet worden gebakken, kan je cheesecake gaan scheuren. Als je in de oven een kom met water zet (een ovenvaste kom), dan kun je stoom creëeren in de oven. Dit verlaagt het risico op scheuren.

Doe de oven niet open!
Doe de oven nooit open tijdens het bakken! Zo verander je ineens de temperatuur en lucht in je oven. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake kan gaan scheuren. Wil je niet!

Bak op de juiste temperatuur
Een cheesecake wil je niet te warm bakken. Dit zorgt er namelijk voor dat de cheesecake te hard gaat en de buitenkant al gaar wordt en/of omhoog komt, terwijl de binnenkant dat nog niet gaar is. Doordat de cheescake tijdens het afkoelen weer wat in zakt, zal er een scheur ontstaan. Wat de juiste temperatuur voor jouw oven is, is lastig te zeggen, iedere oven is namelijk anders. En daarnaast bak je in een hetelucht oven altijd ongeveer 10% lager dan in ovens met boven en onderwarmte. Het is een kwestie van proberen wat voor jou goed werkt. Gebruik eventueel een oventhermometer om alles even na te meten. Meten is weten!

Afkoelen in de oven
Laat de cheesecake afkoelen in de oven met de deur open, zodat hij geleidelijk terug op kamertemperatuur kan komen. Als je hem zo uit de oven op het koude aanrecht zet, zal hij door het temperatuurverschil gegarandeerd scheuren.

Laat de baked cheesecake nog een paar uur opstijven
Ook een gebakken cheesecake moet nog even opstijven in de koelkast.

No bake pumpkin spice cheesecake. TIps voor de perfecte cheesecake

Tips specifiek voor no bake cheesecakes

Acetaatfolie voor een rechte rand
Als je een no bake cheescake maakt, kun je tegen de rand van de springvorm acetaatfolie aanbrengen. Als je de taart vervolgens uit de springvorm haalt en de folie weg haalt, heb je een super strakke rand. Mocht je dit niet in huis hebben, het werkt ook als je de buitenkant van de koude springvorm een paar minuten föhnt. Klinkt raar, maar zo verwarm je de buitenste rand een klein beetje waardoor hij mooi loslaat van de springvorm.
Let op: acetaatfolie is plastic en kan dus nooit in de oven!

Reken je recept na
Een zakje gelatine met 12 blaadjes is goed voor 1 liter vloeistof. Tel alle vloeistoffen in het recept bij elkaar op, bijvoorbeeld 200 gram roomkaas, 150 ml yoghurt, 350 ml slagroom en 160 ml water is samen 860 gram. Hierbij kom je op 10 blaadjes gelatine. Voeg je ook nog chocolade toe? Dan kun je de hoeveelheid gelatine iets verminderen aangezien chocolade ook opstijft. Bij bovenstaand recept incl. 125 gram chocolade gebruik ik 8 blaadjes gelatine.

Gebruik niet te veel gelatine
Het klinkt verleidelijk, een extra blaadje gelatine om ervoor te zorgen dat de taart écht stijf wordt. Een blaadje zal misschien niet veel uithalen, maar als je echt te veel gelatine toevoegt aan je taart dan zal dit je cheesecake echt tenietdoen. Zorg er ook voor dat je de gelatine goed oplost in heet water (niet goed opgeloste gelatine proef je meteen), laat de gelatine niet koken en voeg het gelatine mengsel niet toe aan je cheesecake beslag als het nog super heet is.

Geen gelatine? Agar Agar!
Wil je geen gelatine gebruiken wegens je geloof overtuiging of dieet? Gebruik dan agar agar! Dit kun je echter niet een op een vervangen. Tien blaadjes gelatine staat ongeveer gelijk aan 4 gram agar agar. Hou er rekening mee dat de werking van agar agar sneller afneemt dan die van gelatine, na ongeveer 2 dagen wordt hij iets minder sterk.

Laat de cheesecake lang genoeg opstijven
Gelatine of Agar Agar heeft even de tijd nodig om op te stijven. Dit kan ongeveer 6 uur duren. Maak bij voorkeur de cheesecake in de avond en laat hem een hele nacht staan. Zo weet je zeker dat de cheesecake stijf genoeg is en dat hij niet inzakt zodra je hem aansnijdt.

Cheesecake Aardbeien TIps voor de perfecte cheesecake

Mislukt? Misschien kun je hem nog redden!

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips voor de perfecte cheesecake. Maar het kan natuurlijk dat hij alsnog mislukt is. Misschien ben je bezig met het testen wat exact de juiste temperatuur is en is de bovenkant alsnog gescheurd. Dit kun je natuurlijk verbergen onder mooie decoratie! Maak net als bij bovenstaande bounty cheesecake een chocolade ganache laagje en giet dit bovenop de cheesecake voordat je het laat opstijven. Of kies ervoor om hem te versieren met slagroom en vers fruit en leg dit over de scheur heen. Een scheur is natuurlijk geen ramp, het zal er niet minder om smaken!

Een no bake cheesecake is minder goed te redden, als hij niet goed is opgesteven, kun je niet echt meer gelatine toevoegen. Zorg dat je de juiste recepten uitzoekt en reken de hoeveelheden gelatine nog even na op de hoeveelheden vloeistoffen.

Vaker baktips ontvangen?

Vind je het leuk om vaker van deze handige baktips te krijgen? Ik zou het leuk vinden als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief! 1x per maand stuur ik je een overzicht van alle nieuwe lekkere recepten, nieuwe baktips en inspiratie voor de komende maand. Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven! Je kunt je altijd weer uitschrijven.

You may also like