Onze Ikea keuken ervaring

by bakkenmetlisanne

Zoals jullie eerder misschien wel hebben gelezen, hebben wij de mogelijkheid gehad om onze huurwoning te kopen. Dit was eerder een sociale huurwoning, met de daarbij behorende standaard keuken en badkamer. Dit hebben we helemaal verbouwd naar onze eigen smaak en stijl! In deze blog neem ik je mee in het proces van de keukenverbouwing. Hoe zijn we tot het ontwerp gekomen, wat zijn onze ervaringen tot nu toe en het belangrijkste: wat heeft het ongeveer allemaal gekost? We zijn gegaan voor een Ikea keuken. Onze Ikea keuken ervaring lees je hier! Spoiler: zijn we tevreden met het eindresultaat? Ja! Zijn we tevreden met de uitvoering van het keukenproces van de Ikea? Nee!

Ikea keuken: ervaring

Het plan voor de keukenverbouwing in floorplanner

De oude keuken was een keuken in een aparte ruimte, een ding dat we zeker wisten is dat we een open keuken wilden. Daar zaten nog wat haken en ogen aan, want we wonen in een appartementencomplex, waarbij er waterleidingen door de muren lopen. Daarom moest er een pilaar gaan komen. Maar hoe gingen we daar de keuken omheen bouwen? We zijn eigenlijk begonnen met ons hele huis in Floorplanner na te bouwen met de exacte afmetingen van de plattegrond van ons huis. Daarbij hebben we verschillende opstellingen geprobeerd: een L vorm en een kookeiland waar je nog achter langs kunt lopen (dus het huidige kookeiland in onderstaand voorbeeld gedraaid tegen de middelste pilaar aan). Uiteindelijk is het de versie geworden in onderstaande plattegrond.

De oude situatie
De nieuwe situatie

Benieuwd naar hoe ons huis er uit zag voor de keuken verbouwing? Lees dan deze blogpost!

Waar gaan we de keuken kopen?

Goed, we wisten dus wat voor een keuken we graag wilden. De volgende stap was uitzoeken waar we deze gingen kopen. We hebben een aantal keukenzaken bezocht en online bekeken, maar we kwamen al snel tot de conclusie dat de prijs ook erg belangrijk is. We gaan in dit huis de komende jaren met veel plezier wonen, maar dit is niet ons “forever home”. Daarom hebben we gekozen om bij de Ikea te gaan kijken.

Je hebt heel veel mogelijkheden en we wilden het liefste een keuken in neutrale kleuren, dus dit kon hier perfect! We zijn eerst zelf naar de winkel geweest om te kijken of de kleurstellingen en mogelijkheden in onze smaak vallen & daarna hebben we online een keuken in de keukenplanner gemaakt. Hier maak geef je de afmetingen van je keuken in en vervolgens kun je gaan bouwen. Dit kan je vervolgens ook in 3D openen, waardoor je een echt idee van je keuken krijgt! Tot nu toe is onze ervaring met een Ikea keuken goed!

Een Ikea keuken:

Je hebt bij een Ikea keuken erg veel opties in wat je wil, maar je bent wel beperkt tot wat er beschikbaar is. Snap je het nog? 😉 Er zijn dus talloze mogelijkheden, maar wel binnen wat er aan huidige opties bestaat. Wil jij een hoge apotheker kast die niet in het assortiment zit? Dan kan dit ook niet. Maar verder zijn er wel talloze opties. Zo kun je er ook voor kiezen om ander apparatuur te nemen. Uiteindelijk zijn wij gewoon voor Ikea apparatuur gegaan. Onze ervaring daarmee is tot nu toe positief! We hebben nog lang getwijfeld voor een Bora kookplaat met afzuiging in een. Dit vind ik nog steeds heel tof, maar is voor een volgend huis. Net als een Quooker.

Na het maken van de online keukenplanner hebben we een online gesprek gehad met een medewerker waarmee we alle wensen doorspraken & zij ging het ontwerp finetunen. Vervolgens kwam er iemand langs om de keuken in te meten en alles door te spreken. So far so good!

Keuken hoekje
Ervaring Ikea Keuken

Het plaatsen van de keuken, onze ervaring:

Goed tot zo ver waren we positief, maar als je het begin stukje hebt gelezen, heb je kunnen lezen dat we niet helemaal tevreden zijn. Dat heeft vooral te maken met het plaatsen van de keuken. We hebben de verbouwing laten uitvoeren door een aannemer (het doorbreken van de muren en het verleggen van het elektriciteit) en vanuit de Ikea hebben we een lijst gehad waar alles aan moest voldoen. Dit is waar het eerste mis ging: de afvoer van de vaatwasser was aangelegd voor onder de vloerplint, maar dit kon niet, deze moest achterlangs lopen. Hier kwamen we pas achter op het moment dat de keuken werd geplaatst. Er waren 2 dagen voor ingepland, maar als we dit niet per direct zouden oplossen, zouden ze weer weggaan en moesten we opnieuw plannen & alles opnieuw betalen.

Het werd direct opgelost, maar de mannen bleven wachten en koffie drinken tot het moment dat het klaar was & begonnen pas toen het was opgelost. Terwijl ze natuurlijk best kunnen beginnen met het in elkaar zetten van kastjes. Ruimte genoeg.. Maar goed, dit was natuurlijk eigenlijk onze fout want wij hebben de aannemer niet goed gecheckt, dus kan gebeuren. Ook kon de keuken niet worden geplaatst tegen het raam(?), terwijl hier tijdens het opmeten niets van is gezegd. We hebben dit nog specifiek nagevraagd tijdens het inmeten en er werd ons gezegd dat er geen enkel probleem was. Nou wel dus. Na veel bellen van de monteur richting Ikea werd de keuken wel geplaatst. Uiteindelijk staat hij daar dus ook gewoon en tot het moment van vandaag snap ik niet wat het probleem was.

We zouden ook nog een extra factuur krijgen voor het wachten in de ochtend (terwijl ze gewoon in 1,5 dag klaar waren, dus ik neem niet op dat ze vertraging hebben gehad als ze 2 dagen hadden ingepland). Deze hebben we overigens nooit gezien & dat is maar goed ook als je onderstaand verhaal leest.

Het grootste probleem: het aanrechtblad

Onze ervaring met de Ikea keuken werd hier iets minder: het vervelendste was namelijk het aanrechtblad. Aangezien er een muur moest worden doorgebroken, kregen we eerst een tijdelijk aanrechtblad. Tijdens het plaatsten werden de definitieve maten van het aanrechtblad opgemeten en we zouden binnen 6 weken bericht krijgen. 6 weken later hebben we niets gehoord, dus gingen we bellen. Hier kregen we horen dat ze nog geen maten hadden en het aanrechtblad nog niet was besteld. Ik zou binnen een paar dagen iets horen. Een week later hadden we natuurlijk nog geen reactie. Dus na nog een keer bellen zou er uiteindelijk opnieuw iemand langskomen om het aanrechtblad op te meten.

Toen was het dus 2 keer ingemeten, dus je zou denken dat je dan een goed aanrechtblad krijgt. Nou, dat was niet het geval. Het aanrechtblad was geleverd en ik zag meteen al dat hier iets niet klopte. De dag later kwamen de monteurs en ook zij gaven aan dat het inderdaad niet juist was. Na veel heen en weer bellen hebben ze het uiteindelijk op locatie nog op maat kunnen snijden. Eind goed, al goed. Wel na 15 weken wachten op een aanrechtblad…

Overigens is Ikea telefonisch ook dramatisch bereikbaar: er is geen direct nummer van de keuken afdeling, waardoor er haast niets anders op zit dan mailen en wachten tot je reactie krijgt. Er zijn ook nog 3 keukenkastjes die een kleurverschil hebben met de andere kastjes, hier hebben we overigens ook nooit meer iets op gehoord en daar hebben we ons inmiddels maar bij neergelegd. Op onderstaande foto kun je dat helaas wel zien. Als je in de keuken staat dan moet je het wel echt weten, dus dan laten we het maar zo.

Ikea keuken

Wat heeft het gekost?

Onze ervaring met de prijs van de Ikea keuken is dan wel eer iets positiever: Je kunt in principe de gehele keuken online plannen, dus ik hoef niet al te geheimzinnig te doen over wat het allemaal heeft gekost. Dit is ook positief als je graag rekening houdt met een budget, je kunt precies zijn hoe duur het is met de huidige opties. De kosten van de aannemer laat ik dan wel even achterwege. De keuken zelf was inclusief apparatuur en het plaatsen ongeveer €12.500,- gekost. Ik vind het behoorlijk prijzig voor iets dat niet in een keer goed is gegaan, maar als je het vergelijkt met andere keukenzaken valt het op zich wel mee. Hier kwamen dan wel nog de kosten van de aannemer, het verven van de muren & het tegelen van de achterwand bij.

Wat zouden we anders doen?

Met de opstelling van de keuken ben ik heel blij, dit zou ik absoluut niet anders doen! Het enige waar ik achteraf een beetje spijt van heb zijn de driedubbele lades. Grote pakken en voorraadbussen passen enkel in de onderste lades, waarbij de grote lades onder zowel de wasbak als de kookplaat “halve” lades zijn omdat daarachter de afvoer en de stroomaansluitingen lopen. Ik had dan liever 2 lades gehad waarbij je bij sommige nog een soort tussenlade hebt. Ik ben wel heel blij dat we niet voor bovenkastjes zijn gegaan. Deze heb ik ook nog geen seconde gemist! Ook ben ik heel blij met de handdouche als kraan, ik kan echt niet meer zonder! Ook de 2 ovens (combimagnetron en stoomoven) zijn een absoluut pluspunt, Bakkenmetlisanne blijft natuurlijk een bakblog en ik bak heel veel!

Onze Ikea keuken ervaring: het eindresultaat

We zijn absoluut blij met het eindresultaat, laat ik dat voorop stellen. Maar zal ik iemand een keuken bij Ikea aanraden? Nee, dat niet direct. Ikea is heel lastig te bereiken en er zijn vrij veel dingen mis gegaan bij het plaatsen van de keuken en het aanrechtblad. Mochten wij nog een keer een keuken bij Ikea kopen, dan laten we hem in ieder geval door een aannemer plaatsen en niet door Ikea zelf. Helaas konden we dat niet van te voren weten.

Heb jij een Ikea keuken? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Laat het hieronder weten!

You may also like