Chocolade Karamel broodjes

by bakkenmetlisanne

Cinnamon rolls in combinatie met chocolade en karamel zeezout. Do I need to say more? Nee toch? Ik was meteen verkocht toen ik dit las! Dit recept is namelijk officieel niet van mij, maar van Emma van Emsrealfood. Zoals jullie wel weten organiseer ik een keer in de paar maanden de swiepswoepswap. Aangezien ik het organiseer doe ik zelf niet mee, maar dit vind ik altijd wel heel jammer. Maar daar had mijn vriend een oplossing voor: ik koppel hem aan iemand, hij maakt het recept en ik zet het op de foto. Voor de februari editie van de Swiepswoepswap koppelde ik hem aan Emma en hij koos dus chocolade karamel broodjes uit. Ken je Emma nog niet? Surf dan snel naar haar website, want naast dat ze graag kookt/bakt kan ze ook fantastische foto’s maken van dat alles! Hopelijk doen mijn foto’s niet te veel ten onder voor de hare. Het idee was dan ook dat hij het ging maken, maar het werd een last-minute verhaal waarbij ik uiteindelijk het meeste heb gedaan. Scheelt dat ik bakken leuk vind 😉

Deze broodjes zijn dan ook een soort combinatie van cinnamon rolls (maar dan zonder de kaneel) en een reep Tony Chocolonely Karamel Zeezout. Dat klinkt toch hemels? Nou dat is het ook!

Chocolade Karamel broodjes

Brioche deeg als basis voor deze broodjes

De basis van deze chocolade karamel broodjes is een brioche deeg. Brioche is een zoet deeg waar onder andere suiker en een ei in zit. Ik moet zeggen dat ik dit wel echt de allerlekkerste vorm van brood vind. Ook deze cinnamon rolls zijn op hetzelfde basisrecept gebaseerd. In principe kun je dus eindeloos variëren met een vulling. Zo lijkt het me ook heel lekker om eens een aardbeien/roomkaas vulling te maken, een soort cheesecake broodjes. Goed, ik dwaal af. Dat is voor de volgende keer! Hou er rekening mee dat het deeg wat tijd nodig heeft om te rijzen, je hebt de broodjes dus helaas niet binnen 10 minuten op tafel staan. Maar als ze er dan eenmaal staan dan zijn ze ook zo op, je kunt er niet van af blijven!

Chocolade Karamel Broodjes

Goed, genoeg gesproken over deze overheerlijke broodjes, snel aan de slag met het recept:

Chocolade Karamel Broodjes

Chocolade Karamelbroodjes

Deze chocolade karamel broodjes zijn een combinatie van een reep karamel zeezout chocolade en cinnamon rolls. Do I need to say more?
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 2 uur 10 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Ontbijt, Lunch

Equipment

 • Bakpapier
 • Ovenschaal
 • Standmixer
 • Theedoek

Ingrediënten
  

Voor het briochedeeg

 • 240 ml melk
 • 40 gr roomboter
 • 400 gr bloem
 • 7 gr gist
 • 7 gr fijn zout
 • 40 gr kristalsuiker
 • 1 ei

Voor de chocolade-karamelvulling

 • 100 gr kristalsuiker
 • 75 ml room
 • 25 gr boter
 • 100 gr melk of pure chocolade
 • 1 tl zeezoutflakes
 • 25 gr amandelschaafsel
 • 50 ml water

Instructies
 

Briochedeeg

 • Doe voor het deeg de bloem in een kom. Voeg hier het gist aan toe.
 • Doe de melk in een pannetje samen met de boter en laat staan tot de boter is gesmolten. Voeg dit toe aan de bloem.
 • Voeg vervolgens de suiker, het zout en het ei toe. Mix dit met een keukenmachine tot een deeg. Mix ongeveer 10 minuten tot je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg. Het deeg kan wat plakkerig zijn.
 • Vorm een bal van het deeg en leg dit in een kom waar je een theedoek op legt. Laat dit op een warme plek 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Een warme plek kan de woonkamer zijn als het hier 21 graden of warmer is. Is het kouder, verwarm de oven voor op de laagste temperatuur en zet hem weer uit. Zet de kom daar in terwijl je de oven op een kiertje houdt. Zo kan de lucht ontsnappen en wordt het niet te heet.

Vulling

 • Terwijl het deeg rijst, maak je de vulling. Doe de suiker met het water in een pannetje. Je gaat nu karamel maken, dus blijf er bij. Het kan even duren, maar als je eenmaal een beginnetje van karamel hebt, gaat het snel. Verwarm de pan totdat de suiker bruin wordt. Niet roeren in de pan! Je kunt wel af en toe de pan even heen en weer schudden om de suiker wat meer te verdelen. Het kan wel een minuut of 10 duren voordat je een mooie karamel hebt. Je gaat het ruiken als het klaar is en de karamel heeft een mooie bruine kleur.
 • Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg de slagroom toe.
 • Zet het weer terug op het vuur (halfhoog) en voeg de boter en de chocolade toe. Roer goed tot alle boter en chocolade is gesmolten en je een gladde saus hebt.
 • Voeg als laatste een snufje zeezout toe en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Broodjes maken

 • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 40 cm. Smeer dit in met de chocolade karamelsaus. Verdeel ook de zoutflakes en het amandelschaafsel over de broodjes heen.
 • Rol de lap een de korte kant strak op. Verdeel dit in 12 delen.
 • Leg een stukje bakpapier op de onderkant van de ovenschaal en leg hier de 12 broodjes op. Laat dit nog ongeveer 45 minuten rijzen. Strooi eventueel nog wat extra chocoalade en amandelschaafsel over de broodjes heen voor ze de oven in gaan.
 • Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de broodjes in 20-25 minuten gaar
 • Laat daarna afkoelen (echt doen, karamel kan gloeiend heet worden)
Trefwoord Chocolade, chocoladebroodjes, Cinnamon Rolls, Zelfgemaakte cinnamon rolls, Karamel

Opslaan?

Heb(ben) ik (en Emma) je geïnspireerd en wil je het recept voor deze chocolade karamel broodjes opslaan? Dit kan heel makkelijk door op een van de foto’s in deze blog te klikken, je slaat hem eenvoudig op op Pinterest. Vind je het leuk om meer van mijn recepten te zien? Je kunt me volgen op Instagram op mijn account @Bakkenmetlisanne. Heb je dit recept gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je met tagt op Instagram of Facebook in het eindresultaat!

You may also like