Seizoensfruit en groenten in de winter

by bakkenmetlisanne

Vandaag is het 1 december, de start van de meteorologische winter! Want hoewel de winter officieel pas begint op 21 november, zien we december natuurlijk wel echt als een wintermaand! In december staat lekker eten centraal, eerst rondom sinterklaas en vervolgens staan de kerstdagen al weer voor de deur. Maar welk seizoensfruit en groenten horen nou echt typisch bij de winter? In dit blog deel ik de seizoensingrediënten van de winter. En dat zijn er al wat! Denk bijvoorbeeld aan mandarijnen! Ze horen niet voor niets bij Sinterklaas. Je hebt vroeger vast wel eens een mandarijn in je schoen gekregen!

De seizoensingrediënten in dit blog zijn onderverdeeld in groenten en fruit. Allereerst geef ik een lijstje met het fruit. Dit zul je het vaakst terugvinden op mijn blog, aangezien je beter kunt bakken met fruit dan met groente (hoewel dit zeker niet onmogelijk is hoor). Toch heb ik de groente wel toegevoegd om een compleet overzicht te creëeren. Daarnaast heb ik vijf recepten toegevoegd met een van de seizoensingrediënten er in! Ik ben benieuwd wat jij gaat maken!

Peren / Seizoensfruit en groenten

Seizoensfruit in de winter

Let op: niet al het fruit komt uit Nederland, maar is wel in de winter volop verkrijgbaar in Nederland

Ananas
Appels
Banaan
Cranberry’s
Granaatappel
Grapefruit
Limoenen

Mandarijnen
Meloen
Peren
Pompoelmoes
Sinaasappels
Stoofperen

Seizoensgroenten in de winter

Aardpeer
Boerenkool
Chinese Kool
Knolselderij
Koolraap
Pastinaak
Pompoen
Postelein

Prei
Rabarber
Radijs
Rode biet
Rode kool
Savooie/groene kool
Schorseneren
Spitskool

Spruitjes
Ui
Veldsla
Winterpeen
Winterpostelein
Witlof
Witte kool

Recepten met seizoensfruit en groenten in de winter

Tot slot geef ik hierbij vijf verschillende recepten met een van de seizoensingrediënten. Hieronder vind je een overzichtje terug! Klik op de foto om naar het recept te gaan!

Vegan peren frangipane taart

1. Vegan peren frangipane taart

Een heerlijke peren frangipane taart! Nog nooit van frangipane gehoord? Frangipane is een taart vulling, een soort amandelcrème, die traditioneel gemaakt wordt van eieren, amandelen, boter, suiker en bloem. In dit geval zijn de boter en de eieren vervangen aangezien dit een vegan versie is. De frangipane wordt meegebakken, waardoor het een geheel wordt met de taart.

Sinaasappelslof

2. Sinaasappelslof

Deze sinaasappelslof is opgebouwd met een heerlijke brosse sloffembodem en dit smaakt super goed bij de zachte curd. Daarnaast heb ik een sinaasappelmousse gemaakt die op de sloffenbodem ligt. Als laatste is de slof versierd met heerlijk zoete Italiaanse Meringue, wat super goed bij de sinaasappel smaakt

Bananenbrood / seizoensfruit en groenten

3. Bananenbrood

Bananenbrood kan je in verschillende versies maken, van een met heel veel suiker, naar een super gezonde versie. Deze zit er een beetje tussenin. Er zit alleen wat vanillesuiker in en natuurlijk de suiker uit de banaan, maar geen enorme hoeveelheden toegevoegde suiker.

Eton Mess met Kruidnoten

4. Eton Mess

Oke, deze eton mess op de foto is gevuld met aardbeien. Maar eigenlijk kun je hier allerlei verschillende soorten fruit aan toevoegen. In deze kruidnoten Eton Mess zullen stukjes mandarijn ook heerlijk smaken!

Kaiserschmarrn / seizoensfruit en groenten

5. Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is een bekend Oostenrijks gerecht. Je kent het misschien wel van de wintersport! Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek die in stukjes wordt gesneden. Traditioneel gezien worden kaiserschmarrn geserveerd met een compôte van pruimen en poedersuiker. Ik ben zelf persoonlijk niet zo’n fan van pruimen, dus ik heb een versie met stukjes appel gemaakt, ook heerlijk! stukjes mandarijn ook heerlijk smaken!

You may also like