Zelf Viennetta maken (100% vegan)

by bakkenmetlisanne

Vienetta en kerst horen wel echt samen. Waarom heel Nederland rondom de feestdagen ineens viennetta ijstaarten uit het schap trekt, is mij eigenlijk een raadsel. Maar hey, het is wel gewoon lekker! Het enige nadeel van de versies van de supermarkt is, dat deze met koemelk zijn gemaakt. Niet zo’n aanrader voor iemand met een lactose intolerantie of voor iemand die vegan eet. Daarom heb ik er een vegan versie van gemaakt. Deze kerst kan jij zelf Viennetta maken en ook nog eens helemaal vegan! Een heerlijk kerstdessert! Hoeft hij van jou niet vegan? Je maakt hem net zo makkelijk niet vegan door gewone slagroom eng gecondenseerde melk te gebruiken.

In dit recept gaat gecondenseerde kokosmelk. Dit schijnen ze te verkopen bij de grotere AH’s en Jumbo’s. Helaas kon ik dit nergens vinden, dus ben ik zelf aan de slag gegaan met een recept voor gecondenseerde kokosmelk. Mocht je het dus niet kunnen vinden, maak het dan gewoon zelf! Daarnaast zit er in dit recept pure chocolade. Maak je dit recept voor iemand die lactosevrij/vegan eet en heb je er zelf geen ervaring mee? Dubbel check even of de pure chocolade wel vegan is. Soms wordt er alsnog melk aan toegevoegd.

Vegan zelf Vienetta maken

Zelf viennetta maken

Wist je dat het eigenlijk heel makkelijk is om zelf vienetta te maken? Ik stond echt versteld van hoe snel hij klaar was. Oké, je moet wel even wachten totdat hij bevroren is, maar dan heb je ook zeker wat! Het enige wat je nodig hebt is gecondenseerde kokosmelk, plantaardige slagroom en pure chocolade. De ijstaart maak je af met wat cacaopoeder en wat fruit.

Hou er wel rekening mee dat het iets sneller ontdooit dan ijs van koemelk. Ik weet niet waarom dat het geval is, maar met het maken van de foto’s smolt het echt onwijs snel weg. Gewoon snel vanuit de vriezer op tafel zetten en aanvallen! En gesmolten is het natuurlijk ook lekker, eet alleen wat moeilijker.

De ijstaart bewaar je in de vriezer en hier blijft hij ongeveer 3 maanden goed.

Vegan gecondenseerde kokosmelk
Vegan zelf Vienetta maken

Vegan Viennetta

Viennetta, bij menig Nederlander staat het rondom kerst op de tafel. Dit jaar kun je zelf viennetta maken en dit kun je zelfs 100% vegan doen!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bevriezen 4 uur
Gang Dessert
Porties 1 ijstaart

Equipment

 • 1 cakevorm
 • Vel bakpapier

Ingrediënten
  

 • 397 ml. gecondenseerde kokosmelk ( = 1 blikje)
 • 500 ml. plantaardige slagroom
 • 50 gram Kristalsuiker
 • 150 gram pure chocolade
 • 2 eetlepels cacaopoeder

Instructies
 

 • Klop de plantaardige slagroom samen met de suiker stijf. Klop in een andere kom de gecondenseerde kokosmelk tot een stevig mengsel. Dit zal niet helemaal stijf worden, maar je ziet wel een verschil met de dunnere melk.
 • Schep de kokosmelk en de plantaardige slagroom bij elkaar en roer dit voorzichtig door, zonder te veel lucht te verliezen.
 • Doe het vel bakpapier in de cakevorm. Hiermee trek je de bevroren ijstaart straks makkelijk uit de vorm.
 • Smelt de pure chocolade au bain marie en laat het even terug op temperatuur komen zodat de chocolade niet de slagroom direct doet smelten.
 • Schep nu eerst wat van het kokos/slagroom mengsel op de bodem van je cakevorm. Zorg dat alles goed bedekt is.
 • Schep hier vervolgens wat chocolade over, dan weer wat kokos/slagroom, net zo lang totdat alles op is.
 • Zet de ijstaart nu een paar uur in de vriezer.
 • Haal hem vlak voor het serveren uit de koeling. Leg een bordje op de bovenkant van de cakevorm en draai deze samen met de cakevorm om. Haal nu cakevorm weg en trek het bakpapiertje weg. Verdeel de cacao over de bovenkant.
Trefwoord Dessert, Kerstdessert, Vienetta

Benieuwd naar alle vegan recepten? Die vind je hier!

You may also like