Eton Mess met Kruidnoten

by bakkenmetlisanne

Ben je op zoek naar een heerlijk dessert dat je kunt serveren op Sinterklaasavond? Zoek dan niet verder en maak deze Eton Mess met kruidnoten. Het grootste deel kun je al voorbereiden, zodat je het Heerlijke Avondje gezellig met je familie of vrienden kunt vieren en alleen even de keuken in hoeft om het te pakken.

Het verhaal gaat dat Eton Mess is ontstaan doordat een bakker zijn aardbeien meringue taart wilde vervoeren naar Eton College en dat de taart was ingestort door de hobbelige wegen, dat werd een puinhoop 😉 Vandaar Eton Mess! Blijkbaar deed het allemaal niets onder voor de smaak, want hierna werd het een ding en werd eton mess als dessert geserveerd!

Eton Mess wordt traditioneel gemaakt met aardbeien, slagroom en meringue. De meringue schuimpjes heb ik zelf gemaakt van een Franse Meringue, maar je kunt het jezelf nog makkelijker maken door de meringue te kopen. Dit is makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkten rondom de feestdagen. Naast deze traditionele ingrediënten heb ik gemalen kruidnootjes toegevoegd. Met deze Eton Mess met kruidnoten kom je helemaal in Sinterklaas Sferen! Je kunt er ook voor kiezen om de meringue in de vorm van een staf op te spuiten (was hier de bedoeling, maar ze braken). In deze blog vind je allemaal verschillende sinterklaas meringue!

Eton Mess bewaren

Ik zou de opgebouwde Eton Mess niet te lang bewaren, de meringue wordt zacht door de slagroom, waardoor het een beetje sompig wordt. Je kunt het beste alle ingrediënten klaar zetten en het op het laatste moment opbouwen. Anders verlies je de krokante bite.

Tip: aardbeien zijn natuurlijk meer een zomerse fruit, je kunt ook mandarijnen toevoegen!

Eton Mess met Kruidnoten
Eton Mess met Kruidnoten
Eton Mess met Kruidnoten

Eton mess met kruidnoten

Een heerlijk sinterklaasdessert! Eton Mess met aardbeien, slagroom, meringue en kruidnoten!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Dessert
Porties 2 glaasjes

Ingrediënten
  

Meringue

 • 50 gram suiker
 • 50 gram eiwit
 • 50 gram poedersuiker
 • 4 gram maizena

Eton Mess

 • 135 ml. slagroom
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 handjes aardbeien
 • Handje kruidnoten

Instructies
 

 • Gebruik kant en klare meringue of begin met het maken van de meringue:
 • Klop de eiwitten samen met de kristalsuiker stijf. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat er iets uit valt. Dit kan echt wel even duren!
 • Als de eiwitten stijfgeklopt zijn, voeg je de poedersuiker en de maizena toe. Roer dit door het schuim heen met een spatel. Roer niet te lang, een keer of 5/6 is voldoende. Zorg er wel voor dat alles door het mengsel is opgenomen.
 • Schep iets meer dan de helft in de kom waarin je deze geel gaat kleuren en laat de rest zitten in de kom waar het nu in zit. Dit kun je gebruiken voor het witte schuim. Voeg aan het aparte kommetje gele kleurstof toe en meng dit goed door. Voeg niet te veel toe, anders veranderd de samenhang van de meringue en kan hij weer slap worden. Leg twee spuitzakken klaar.
 • Maak 2 spuitzakken klaar en voeg het schuim hier aan toe. Leg een bakplaat klaar en spuit met de witte spuitzak een klein beetje schuim in de boven en onderhoeken. Hier kun je het bakpapier aan vastmaken zodat het stevig ligt.
 • Voeg wat strepen rode kleurstof toe aan een van de twee lege spuitzakken, vul hem vervolgens met het schuim en spuit de toefjes op. Doe dit door je spuitzak op dezelfde hoogte te houden als je spuit. Maak vervolgens een draaibeweging als je klaar bent met het toefje, zodat je een mooi toefje krijgt. Doe ditzelfde met de gele meringue.
 • Verwarm de oven op 100 graden en laat de meringue 60 minuten drogen in de oven.
 • Klop de slagroom stijf. Als de slagroom wat dikker begint te worden, voeg je de twee eetlepels suiker toe en klop je verder totdat de slagroom geheel stijf is. Zet dit even aan de kant.
 • Maak de aardbeien schoon en verwijder het kroontje. Snij ze vervolgens in kleine stukjes. De helft van de aardbeien gebruik je in zijn geheel in het glaasje. Pureer de andere helft van de aardbeien. Voeg dit toe aan de stijfgeklopte slagroom.
 • Hak de kruidnoten in kleine stukjes of kruimels (net wat je zelf wil)
 • Snij de meringue in kleine stukjes. kun je de desserts gaan opbouwen in het glas.
 • Begin met een laagje aardbeien, leg hier een laagje meringue op. Verdeel vervolgens het slagroommengsel over de twee glaasjes & doe hier wat kruidnootjes op. Herhaal dit tot je ingrediënten op zijn. Decoreer nog met wat gemalen kruidnoten.
Trefwoord sinterklaas taart, Franse Meringue, Eton Mess

Ben je op zoek naar andere desserts? Kijk bijvoorbeeld eens naar dit chocolade pistache ijs of naar deze skyramisu. Op deze pagina vind je alle desserts op BakkenMetLisanne! Ook heb ik een aparte pagina met alle Sinterklaasrecepten, die vind je hier!

You may also like