Er zijn zijn heel veel verschillende soorten suiker! Heb jij wel eens verslagen voor het suikerschap van de supermarkt gestaan en gedacht, ‘ hm, wat moet ik nou hebben?’. Lees dan vooral verder! In deze blog leg ik uit welke soorten suiker er zijn en wanneer je ze gebruikt in je baksel.
Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je suiker gebruikt in je baksel. Een van de belangrijkste is om het zoet te maken, maar suiker is ook heel erg belangrijk voor de structuur. Bij koekjes zorgt suiker bijvoorbeeld dat het koekje krokant is en bij een cake zorgt de suiker voor een luchtige structuur. Daarom kan je ook niet altijd de suiker weglaten als je gezond wil bakken, je baksel zal hoogstwaarschijnlijk mislukken. In dat geval zou ik echt een recept aanhouden dat in de basis geen suiker bevat of wordt gemaakt met een zoetstof. Zo weet je zeker dat je baksel niet kan mislukken! (Als je een goed recept hebt dan! 😉 )
Onder de foto’s lees je alles over alle verschillende soorten suiker!
Deze blog bevat een affiliate link. Dit is een link naar een website. Als je hier op klikt en iets koopt, ontvang ik een heel klein bedrag van de aankoopwaarde, zonder dat dit jou iets extra’s kost
Verschillende soorten suiker
(Fijne) Kristalsuiker
Kristalsuiker is de standaard suiker die je bijvoorbeeld in je koffie of thee doet. Je hebt ook een extra fijne versie van kristalsuiker, deze wordt dan nog een keer extra gezeefd. Het voordeel van fijne kristalsuiker is dat deze sneller oplost. Als er gewoon ‘suiker’ in je recept staat, dan wordt er kristalsuiker bedoelt.
Poedersuiker
Poedersuiker is, zoals de naam al zegt, een suiker in poedervorm. Het is de poederversie van kristalsuiker. Dit wordt bijvoorbeeld voor macarons gebruikt. Het voordeel van poedersuiker is dat het snel oplost en je geen ‘harde’ stukjes suiker meer proeft. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer je het niet meer verwarmt, zoals bij een botercrème. Normaal smelt je suiker, waardoor je de suikerkorreltjes niet meer proeft, maar als je het niet verwarmt, is poedersuiker ideaal! Aan poedersuiker vanuit de winkel is vaak ook nog een anti klonter middel toegevoegd, zodat het een poeder blijft.
Wist je dat je poedersuiker ook zelf kunt maken? Met een staande mixer met hakmolen kun je de suiker heel fijn malen. Ik heb zelf deze mixer van Bamix. Dit is wel een dure, maar je hebt ook goedkopere versies die het net zo goed doen. Een bus poedersuiker is vrij prijzig in verhouding tot een kilo kristalsuiker, dus mocht je een staande mixer hebben, maak het dan zelf! Je zou in recepten ook nog suikerbakkerspoeder kunnen zien, dit is een nog fijnere versie van poedersuiker en koop je bij de groothandel.
Basterdsuiker
Wist je dat basterdsuiker iets typisch Nederlands is? In het buitenland kun je dit niet zo snel vinden. Basterdsuiker is kristalsuiker waar iets aan wordt toegevoegd: suikerstroop of karamel. Basterdsuiker geeft een iets smeuïger resultaat in je baksels. Het is belangrijk dat je basterdsuiker goed afdekt, anders wordt het een grote harde klont. Heb je de basterdsuiker toch hard laten worden? Harde basterdsuiker kun je zacht maken door het in een grote kom te leggen en hier een vochtige theedoek op te leggen. De basterdsuiker onttrekt het vocht vanuit je theedoek en wordt weer zacht!
Je hebt drie verschillende soorten basterdsuiker:
Witte basterdsuiker
Aan witte basterdsuiker wordt een suikerstroop toegevoegd, waardoor het makkelijker oplost.
Lichtbruine basterdsuiker
Aan lichtbruine basterdsuiker wordt pannenkoekenstroop en karamel toegevoegd. Dit zorgt voor een andere smaak.
Donkerbruine basterdsuiker
Aan donkerbruine basterdsuiker wordt donkere stroop en karamel toegevoegd. Dit zorgt voor een diepere en donkerdere smaak.
Overige soorten suiker:
Vanillesuiker
Vanillesuiker is suiker wat is gemengd met vanille extract. Dit zorgt voor een vanillesmaak in je baksel. Er zijn helaas veel soorten vanillesuiker verkrijgbaar waarbij een kunstmatige versie van vanille is toegevoegd, waardoor het veel minder lekker smaakt. Als je in de winkel bent, zoek dan naar bourbon vanillesuiker, dit is de échte! Je kunt ook zelf vanillesuiker maken, voeg dan 2 vanillestokjes toe aan 200 gram suiker en laat dit een tijdje staan!
Rietsuiker
Gewone suiker wordt gewonnen uit de wortel van suikerbieten, rietsuiker komt uit de sap van de stengels. Hierdoor blijft er wat bruine stroop achter en wordt de rietsuiker donker. Het is een fabeltje dat rietsuiker gezonder is dan gewone suiker.
Parelsuiker
Parelsuiker ken je waarschijnlijk wel vanuit suikerbrood. Dit is samengedrukte kristalsuiker, hierdoor smelt het niet tijdens het bakken.
Hopelijk heb ik al jou vragen over verschillende soorten suiker kunnen beantwoorden! Heb je nog andere vragen of toevoegingen? Laat het me weten!
Vond je deze blog interessant? Lees dan ook mijn blog over rijsmiddelen!