Aardbeien zandtaart

by bakkenmetlisanne

Het is weer tijd voor de SwiepSwoepSwap! Met in deze editie een aardbeien zandtaart. Voor alle nieuwe lezers, hier kun je lezen wat de SwiepSwoepSwap precies is! Dit keer werd ik gekoppeld aan Elsbeth van Bakjeblij.nl en na wat struinen op haar website kwam ik eerst bij haar Bokkenpootjes-advocaat toetje uit. Deze had ik gemaakt en wat aangepast: in plaats van advocaat gebruikte ik lemon curd en ik voegde wat pistachenootjes toe. Maar nu hoor ik je denken: dit recept gaat over een aardbeien zandtaart? Dat klopt! Want hoe lekker het toetje was, hoe mislukt de foto’s waren. Naja mislukt.. Ik was niet tevreden achteraf. En nu kon ik natuurlijk wel dat toetje nog een keer maken, maar hoe leuk is het om nog iets van de website uit te proberen? Ik zocht naar een taartje aangezien ik vandaag 26 kaarsjes uit mag blazen & kwam uit bij deze zomerse zandtaart.

Denk je nou: die SwiepSwoepSwap, dat lijkt me leuk en daar wil ik ook een keer aan mee doen? Helaas is dit de laatste editie die Mandy organiseert. Ik wil haar in ieder geval bedanken voor alle keren dat ze iedereen vol enthousiasme aan elkaar heeft gekoppeld en natuurlijk de organisatie daar omheen.

Aardbeien Zandtaart

Elsbeth maakte deze taart van een bodem van zanddeeg met een frisse, luchtige roomkaasvulling en verse aardbeien en frambozen. Ik heb de vulling iets aangepast, in plaats van de roomkaasvulling heb ik een Zwitserse room gemaakt en de frambozen heb ik achterwege gelaten. De taart is het lekkerste op de dag zelf aangezien de bodem wat zacht kan worden door het vocht vanuit de vulling. Daarom heb ik er voor gekozen om een laagje witte chocolade toe te voegen aan de bodem. Dit heb ik laten uitharden en daarbovenop heb ik de Zwitserse Room aangebracht. Hierdoor krijgt je aardbeien zandtaart nog een extra lekker smaakje ook!

Aardbeien Zandtaart
Aardbeien Zandtaart

Aardbeien zandtaart

Deze aardbeien zandtaart is een echte verwennerij op een warme zomerse dag. De koekbodem is gevuld met Zwitserse room en heerlijke aardbeien!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Keuken Nederlands
Porties 1 taart

Equipment

 • Bakvorm voor bijvoorbeeld quiche
 • Bakpapier
 • Blindbakbonen

Ingrediënten
  

Voor de bodem:

 • 170 gram bloem
 • 35 gram amandelmeel
 • 70 gram poedersuiker
 • Snuf zout
 • 100 gram roomboter koud en in blokjes
 • 1 ei losgeklopt

Voor de vulling:

 • 65 gram suiker
 • 1 vanillestokje Schraap de vanillemerg er uit
 • 3 eidooiers
 • 35 gram bloem
 • 350 ml melk
 • 250 gram slagroom
 • 350 gram aardbeien

Instructies
 

Bodem

 • Meng de bloem met het amandelmeel, de poedersuiker en het zout. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door de droge ingrediënten, tot je een kruimelig deeg hebt.
 • Voeg vervolgens de helft van het ei toe en kneed tot een deegbal. Als het deeg te droog is kun je iets meer ei toevoegen, is het te nat? Voeg dan juist wat bloem toe.
 • Verpak het deeg in plasticfolie en leg het min. 1 uur in de koelkast.
 • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ong. 5 mm.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Rol het deeg uit tot een cirkel en zorg ervoor dat deze groot genoeg is om de hele vorm te bedekken. Bekleed de vorm met het deeg en snijd het overtollige deeg langs de randen af. Prik gaatjes in de bodem en leg hier een vel bakpapier op. Stort hier de blindbakbonen in en bak de boven voor 20 minuten in de oven. Verwijder dan de blindbakbonen en bak de bodem nog eens 10 minuten.
 • Laat de bodem afkoelen voordat je deze vult.

Zwitserse room

 • Meng de eidooiers samen met de suiker en de bloem door elkaar en mix dit met een garde net zolang totdat de bloem volledig is opgenomen. Verwarm een pan met hierin de melk het vanillestokje en de vanillemerg, zodra de melk kookt, voeg je de melk beetje bij beetje toe aan het eimengsel terwijl je goed blijft roeren. Dit is heel belangrijk, anders heb je kans op roerei.
 • Als je alle melk hebt toegevoegd, kun je het weer terug in de pan gieten. Breng dit weer aan de kook en blijf goed doorroeren totdat de room de dikte van vla heeft. Giet dit in een grote schaal en dek dit af met afdekfolie. Laat volledig afkoelen.
 • Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Laat dit even staan.
 • Klop de afgekoelde banketbakkersroom op, zorg dat alle klontjes er uit zijn. Spatel vervolgens voorzichtig de slagroom hier doorheen. Spatel niet te lang, dan wordt de room te dun.

Taart afmaken

 • Smelt 100 gram witte chocolade en bestrijk hiermee de bodem van de taart mee. Laat dit even afkoelen.
 • Verdeel de Zwitserse room over de bodem.
 • Snij de aardbeien in plakjes (haal ze eventueel door wat citroensap om verkleuring te voorkomen) en versier de taart hiermee.
Trefwoord Aardbeien, Aardbeientaart, swiepswoepswap

Benieuwd naar meer taartrecepten? Klik dan hier!

You may also like