Hazelnoot schuimgebakjes met nougatine

by bakkenmetlisanne

Het was even stil op mijn blog! Dit kwam voornamelijk door een heerlijke vakantie en dat we op dit moment aan het verbouwen zijn! We hebben dan ook vier weken lang geen badkamer, keuken en toilet… Nu heb ik dit recept voor hazelnoot schuimgebakjes al eerder gemaakt, net voordat we begonnen, maar door alle hectiek niet de tijd gehad om het uit te werken. En hoewel we nog lang niet klaar zijn, heb ik nu een rustig avondje op de bank en is het de hoogste tijd om het recept uit te schrijven! Want deze hazelnoot schuimgebakjes wil ik jullie niet onthouden.

Eerder deelde ik al het recept voor de nougatine. Nougatine is in feite de basis voor een hazelnoot schuimtaartje. Je mengt dit zowel door de meringue om de schuimlagen te maken en je bekleed de buitenkant van je taartje ermee. De binnenkant van de taartjes is gevuld met een botercrème op basis van banketbakkersroom en mokka en de taartjes zijn afgewerkt met een toefje slagroom en een zelfgemaakt hartjes chocolaatje. Krijg je al trek? Ze zouden zo bij de bakker vandaan kunnen komen & dat kun jij ook helemaal zelf maken!

Hazelnoot Schuimgebakje

Hazelnoot schuimtaartjes zonder koffie

De taartjes zijn, zoals hierboven aangegeven, gevuld met een mokka vulling. Nu is het eigenlijk zo dat ik absoluut niet van een koffie smaak hou. De helft van de taartjes heb ik dan ook op een andere manier gemaakt, ik heb in plaats van espresso nutella door de botercrème gemixt. Aangezien hier al een hazelnoot smaak aan zit, matcht dit heel goed met deze hazelnoot schuimtaartjes.

Hazelnoot Schuimgebakje

In het recept wordt verwezen naar een recept voor nougatine. Dit recept kun je hier vinden. De bakringen waar in het recept naar verwezen wordt kun je hier kopen*.

Hazelnoot Schuimgebakje

Hazelnoot schuimgebakjes met zelfgemaakte nougatine

Hazelnoot schuimgebakjes met zelfgemaakte nougatine, een heerlijk traditioneel recept dat je een keer zelf moet maken!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Dessert, Gebak
Keuken Nederlands
Porties 12 stuks

Equipment

  • 4 spuitzakken
  • Spuitmondje 1M
  • Bakring 6 cm (of teken zelf rondjes van +/- 6 cm)
  • Bakplaat en bakpapier

Ingrediënten
  

Meringue schuim

  • 100 gram eiwit
  • 100 gram poedersuiker
  • 160 gram kristalsuiker
  • 100 gram van de nougatine

Mokka botercrème

  • 450 gram banketbakkersroom
  • 120 gram poedersuiker
  • 250 gram roomboter
  • 1 eetlepel koude espresso

Topping:

  • 200 ml. slagroom
  • 2 el. suiker
  • 200 gram chocolade puur of melk
  • Overige nougatine

Instructies
 

  • Begin met het maken van de nougatine* en zorg dat je deze klaar hebt staan voordat je met de rest begint

Meringue

  • Om de meringue te maken begin je met het stijfkloppen van het eiwit en de kristalsuiker.
  • Als dit stijf is (je moet het op zijn kop kunnen houden), dan spatel je voorzichtig de poedersuiker en 100 gram van de nougatine hier doorheen.
  • Doe de meringue in de spuitzak.
  • Leg de bakpapier op de bakplaat en leg hier de bakring op. Spuit een rondje van ongeveer een halve cm dik en van 6cm doorsnede (de volledige bakring). Haal de bakring voorzichtig weg en herhaal dit tot de bakplaat vol is. Je hebt voor 12 taartjes 24 rondjes nodig, dus bak het eventueel in 2x, mocht het niet passen.
  • Verwarm de oven voor op 100 graden en laat de meringues ongeveer een uur drogen.

Vulling

  • Begin met het maken van de banketbakkersroom. Snijdt het vanillestokje open en haal het merg er uit. Doe bijna alle melk in een pan (hou een klein beetje over), doe de merg en de rest van het vanille stokje erbij.
  • Zet de pan op het vuur en verwarm.
  • Mix in een kom de overige melk met de eidooiers, de suiker en de maizena en klop met een garde tot een glad mengsel.
  • Als de melk kookt, kun je deze toevoegen aan het ei mengsel. Let op: roer goed terwijl je het er in giet! Je wil tenslotte geen roerei maar een lekkere banketbakkersroom!
  • Giet het geheel terug in de pan, zet terug op het vuur en blijf goed doorroeren. Het wordt vanzelf dikker en de room is klaar wanneer het de dikte van vla heeft bereikt. Haal van het vuur af en giet in een diep bord (zo koelt het sneller af) en zet in de koelkast.
  • Zet een kopje espresso en laat heel goed afkoelen!
  • Maak vervolgens de botercrème. Klop de boter samen met de poedersuiker en voeg de banketbakkersroom (als hij goed is afgekoeld) vervolgens toe.
  • Als laatste voeg je een eetlepel van de espresso toe. Proef of het goed genoeg smaakt en voeg naar smaak eventueel iets meer toe. Blijf goed doorkloppen tot je een mooie botercrème hebt.
  • Doe de botercrème in een spuitzak zonder spuitmondje

Afmaken

  • Zorg dat de schuimrondje goed zijn afgekoeld. Leg een rondje neer en spuit hier een laagje botercrème op.
  • Leg hier een 2e schuimrondje op en spuit weer botercrème op de bovenkant.
  • Herhaal dit met alle schuimrondjes.
  • Zet een half uur in de koelkast om wat uit te harden.
  • Spuit aan de buitenkant van de taartjes ook een laagje botercrème en smeer dit uit zodat het mooi wordt verdeeld.
  • Zet de taartjes nog even terug in de koelkast voor 15 minuten.
  • Leg een bak of een groot bord klaar met hierop de overige nougatine. Rol de taartjes hier vervolgens doorheen totdat alles is verdeeld.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf, doe dit in de spuitzak met spuitmondje 1M en spuit toefjes op de taartjes.

Chocolaatjes

  • Smelt de chocolade tot 45 graden en laat dit afkoelen tot 31 graden.
  • Doe dit in een spuitzakje, knip hier een klein puntje af en maak hartjes die je op een bakplaat met bakpapier spuit. Laat uitharden en steek in de slagroom.
Trefwoord Nougatine, Hazelnoot schuimtaart, Schuimtaartjes, Hazelino

* Dit betreft een affiliate link. Wanneer jij via deze link iets koopt, krijg ik een heel klein deel van het aankoopbedrag. Dit kost jou niets extra’s!

You may also like

Leave a Comment

Rating recept




%d bloggers liken dit: