Nougatine, een eenvoudig recept

by bakkenmetlisanne

Nougatine (of hazelnootkrokant), misschien zegt deze naam je niet direct iets, maar nougatine is het krokante hazelnootlaagje dat vaak rondom de slagroomtaarten zit. Heerlijk als je het mij vraagt! Daarnaast is het onmisbaar als je een hazelnoot schuimtaart wil maken. En dat was nou net wat ik eigenlijk wilde gaan doen. Dus begon ik met het maken van deze heerlijke nougatine. Je kunt het overigens ook heel goed gebruiken als je je ijsje of wat fruit wil opleuken. De nougatine is in een goed afsluitbare pot heel lang houdbaar, dus maak vooral een lekker grote voorraad in 1 keer!

Het maken van de hazelnootkrokant is eigenlijk vrij eenvoudig. Je roostert de blanke hazelnoten even in de oven, je maakt een karamel en mixt deze met de gebrande hazelnoten. Vervolgens hak je het zo fijn als je wil in een keukenmachine. Klinkt simpel toch? Dat is het ook!

Nougatine maken met andere nootjes

Wist je dat je dit eigenlijk met alle soorten nootjes kunt doen? Het lijkt me ook heel lekker om dit een keer met pistasche nootjes of met amandelen te doen. Je verwerkt deze nootjes op dezelfde manier: eerst even roosteren, een karamel maken, mixen en in de keukenmachine!

Nougatine

Goed luchtdicht bewaren

Je kunt de nougatine heel lang bewaren, maar zorg dat je het wel in een goed afgesloten bakje bewaard. Door het vocht van de karamel heb je een risico dat dit meer vocht aantrekt. Luchtdicht afsluiten dus!

Nougatine

Nougatine

Vandaag deel ik een heerlijk eenvoudig basisrecept, namelijk het recept voor nougatine (ook wel hazelnootkrokant genoemd)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Dessert
Porties 200 gram

Ingrediënten
  

  • 200 gram Gepelde hazelnoten
  • 150 gram Kristalsuiker
  • 50 ml Water

Instructies
 

  • Verdeel de blanke, gepelde hazelnoten over een bakplaat. Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de nootjes 10 minuten
  • Doe de kristalsuiker en het water in een pan met een dikke bodem en zet dit op het vuur. Roer niet in de pan. Laat dit net zo lang staan tot je een bruine karamel hebt. Hoe donkerder de karamel, hoe heftiger de smaak wordt.
  • Voeg de Hazelnoten toe aan de karamel en mix dit goed door elkaar
  • Stort de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen
  • Doe de nootjes in een keukenmachine en hak ze zo fijn als je wil!
Trefwoord Hazelnootpasta, Nougatine
Hazelnoot schuimtaartje

Met deze nougatine kun je bijvoorbeeld bovenstaand hazelnoot schuimtaartje maken. Je mixt de nougatine dan zowel door het schuim, je bedekt de buitenkant van het taartje er mee én je versiert de bovenkant ermee. Zoveel mogelijkheden!

Ben je benieuwd naar meer basisrecepten? Eerder maakte ik al deze pistachepasta en deze gingerbread kruidenmix! Voor een volledig overzicht kun je het beste “basisrecept” intypen in de zoekbalk!

You may also like