Zelf chocolade ijs maken – Met stukjes pistache

by bakkenmetlisanne

Deze maand niet één keer een swiepswoepswap, maar twee keer! Na de heerlijke brownies, komt er dus gewoon nog eentje online! Mandy vergat helaas de blog van Gezellige Recepten toe te wijzen aan iemand en deed een nood oproepje, wie wilde er nog een recept maken? Nou, dat wil ik wel hoor! En dat werd dit heerlijke chocolade ijs. Ik maakte hem wel net iets anders, in plaats van pure chocolade voegde ik melkchocolade toe en ik swiepte er pistache nootjes in. En dat werd heerlijk pistache chocolade ijs!

Het grootste pluspunt van dit ijs is dat je er geen ijsmachine voor nodig hebt, deze heb ik namelijk helemaal niet! Ik wilde altijd al een keertje zelf chocolade ijs maken, maar ik dacht altijd dat je er een ijsmachine voor nodig hebt, nou het tegendeel is bewezen! Je maakt het ijs met eieren, slagroom en chocolade. In mijn geval heb ik ook nog stukjes pistache toegevoegd, maar deze kun je natuurlijk ook achterwege laten.

Het moeilijkste is nog wel dat je moet wachten tot het ijs bevroren is, dit duurt minimaal zes uur. In mijn geval heb ik hem in de avond gemaakt, de dag erna was hij klaar! Het ijs is geserveerd op leuke ijshoorntjes, deze zijn van Jos Poell. Je hebt ze ook zonder de chocolade, maar het leek me juist leuk om hoorntjes met chocolade te gebruiken aangezien het chocolade ijs met pistache is.

Zelfgemaakt chocolade ijs bewaren

Ijs bewaar je natuurlijk in de vriezer, logisch! Zorg ervoor dat je een passende bak hebt, als hij te groot is, komt er teveel lucht bij waardoor je ijs keihard kan worden. Je kunt het beste een lage bak gebruiken en een stukje plasticfolie op het ijs leggen voordat je het invriest. Het ijs kun je een flinke tijd bewaren, maar ik kan me niet voorstellen dat je het langer dan 3 maanden laat staan, het is zo op!

Pistache Chocoladeijs
Zelf chocolade ijs maken met pistache
Zelf chocolade ijs maken met pistache

Pistache Chocolade Ijs zonder ijsmachine

Dit heerlijke pistache chocolade ijs maak je zonder ijsmachine!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Bevriezen 6 uur
Gang Dessert
Porties 8 porties

Equipment

 • Ruimte in de vriezer
 • Een afsluitbare bak die in de vriezer kan
 • Keukenmachine met garde

Ingrediënten
  

 • 300 ml slagroom
 • 75 gr suiker
 • 80 gr eigeel of 3 dooiers en 1 heel ei
 • 30 gr eiwit
 • 100 gr pure of melk chocolade
 • 50 gram pistachenootjes + iets extra ter garnering

Instructies
 

 • Klop de slagroom met de helft van de suiker stijf. Klop de eigeel en eiwit los met de rest van de suiker. Verwarm dit au bain marie en klop schuimig. Blijf goed doorroeren terwijl je het verwarmt, anders heb je kans op roerei. Laat even afkoelen.
 • Smelt ondertussen de chocolade au bain marie en laat dit ook afkoelen.
 • Spatel de slagroom en eieren door elkaar. Als laatste spatel je de chocolade erdoor. Laat dit even staan.
 • Hak de pistachenootjes in de keukenmachine fijn. Ik hou zelf niet van te grote stukjes in mijn ijs, dus heb het redelijk fijn gehakt, maar hoe klein je ze wil hebben kun je zelf bepalen. Roer 3/4 door het ijs heen. Proef of het goed op smaak is en voeg eventueel nog wat extra pistache toe.
 • Roer als laatste een snufje zout door je ijsmengsel heen. Dit klinkt misschien gek, maar zorgt ervoor dat de smaken meer in balans zijn.
 • Zet het voor minimaal 6 uur in de vriezer. Haal het een kwartiertje voor je het wil gebruiken uit de vriezer zodat het op temperatuur kan komen.
Trefwoord Dessert, Pistache, Ijs, Chocoladeijs

You may also like