Dame Blanche met zelfgemaakt ijs

by bakkenmetlisanne

Vanille ijs en chocolade, dat is toch een heerlijke combinatie? Traditioneel wordt dit ook wel een dame blanche genoemd. Wist je dat je een dame blanche ook heel makkelijk zelf kunt maken? Deze dame blanche is gemaakt met zelfgemaakt ijs. Dit is vanille ijs. En het goede nieuws is, je hebt helemaal geen ijsmachine nodig om het te kunnen maken! Ik kan me voorstellen dat je die namelijk niet in huis hebt (heb ik zelf namelijk ook niet).

Het vanille ijs maak je met gecondenseerde melk en slagroom. Dit klop je lobbig, voeg je samen en je voegt vervolgens wat vanille toe. Kies er wel voor om echte vanille pasta of vanille extract toe te voegen. Vanille aroma geeft een wat chemischere smaak en dat wil je niet als je vanille ijs maakt! Je kunt er natuurlijk ook een ander smaakje van maken, denk bijvoorbeeld aan vruchten ijs of chocoladeijs. Eerder maakte ik op dezelfde manier al chocoladeijs met pistache, dat vind recept kun je hier vinden!

Dame Blance met zelfgemaakt ijs

Dame blanche met zelfgemaakt ijs maken

Zorg ervoor dat je het ijs ruim op tijd maakt. Het moet namelijk minimaal 4 uur in de vriezer voordat je echt goed bevroren ijs hebt. De chocoladesaus kun je op het laatste moment maken, het is het lekkerste als deze nog een beetje lauw is als je het over het ijs giet. Vanzelfsprekend moet je het ijs net voor het serveren in een bakje of glas doen, anders zal het natuurlijk gaan smelten. Giet de chocolade er over wanneer je het serveert.

zelfgemaakt vanilleijs dame blance

Variaties en tips

  • Maak een vegan versie door gecondenseerde kokosmelk en plantaardige slagroom te gebruiken
  • Je kunt de chocoladesaus in de magnetron opnieuw opwarmen.
  • Zorg ervoor dat het ijs niet te ver ontdooit voordat je het weer opnieuw in de vriezer zet. Hierdoor kunnen ijskristallen ontstaan.
Dame Blance met zelfgemaakt ijs

Dame Blanche met zelfgemaakt ijs

Heerlijk traditioneel vanille ijs met warme chocoladesaus is altijd goed! En de dame blanche wordt nog lekkerder met zelfgemaakt vanille ijs. Je hebt hier geen ijsmachine bij nodig!
Voorbereidingstijd 15 min
Invrieven 4 uur
Gang Dessert
Porties 4 personen

Equipment

  • Plastic bak die in de vriezer kan

Ingrediënten
  

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 500 ml. slagroom + 125 ml. slagroom
  • 25 gram kristalsuiker
  • 3 theelepels vanille extract of 3 theelepels vanille pasta dr. Oetker
  • 100 gr pure chocolade
  • Eventueel: gehakte nootjes zoals pistache

Instructies
 

  • Klop 500 ml. slagroom samen met de suiker stijf.
  • Spatel hier de gecondenseerde melk en de vanille door heen. Proef of de smaak goed. Voeg eventueel meer toe.
  • Doe het ijs in een plastic bak met een deksel en zet het voor minimaal 4 uur in de vriezer.
  • Maak vervolgens de chocoladesaus. Hak de chocolade fijn
  • Breng de slagroom aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en roer de chocolade er door heen tot dat het gesmolten is. Laat het afkoelen.
  • Maak net voor het serveren bolletjes van het ijs en doe dit in een ijscoupe of op een bord. Voeg eventueel gehakte nootjes toe.
  • Giet de lauwwarme chocoladesaus over het ijs.
Trefwoord Kerstdessert, Dame Blance

You may also like

%d bloggers liken dit: