Tot voor kort vond ik brownies eigenlijk helemaal niet zo lekker, maar de laatste tijd kun je me hier echt wakker voor maken. Vooral brownies met chocolade glazuur, de dubbele chocoladesmaak maakt het nog net iets beter! Deze brownies zijn de perfecte mix tussen een cake achtige en fudge brownie, heerlijk zacht en smeuïg. Door het beslag zijn chocoladedruppels (melk en puur) gespatelt, deze smelten tijdens het bakken waardoor je binnenin de brownie ook nog eens heerlijke stukjes chocolade hebt. Je kunt zowel melk als pure chocolade gebruiken of zoals ik een mix van beide!
Eerder maakte ik al een andere soort brownie, een brownie met roomkaas topping. Dit is net een ander recept, maar eigenlijk vind ik deze versie lekkerder. Wil je deze versie maken met de roomkaas toppig? Mix dan 200 gram zuivelspread en 80 gram basterdsuiker en spatel dit door het beslag heen.
Hoe bak je de perfecte brownies?
Het is niet heel makkelijk om de perfecte brownie te bakken, hij moet namelijk precies goed gaar zijn om de smeuïgheid van de brownie niet te verliezen. De brownie is goed gaar wanneer de buitenranden van de brownie stevig zijn, maar binnenin is hij nog wat zacht. Je kunt hier dan ook niet de traditionele test die je wel eens gebruikt om te kijken of je cake gaar is toepassen, als je er namelijk een satéprikker in steekt, zal deze er nog nat uit komen. Dit is echter precies wat je nodig hebt voor de perfecte brownie! Hij zal tijdens het afkoelen namelijk steviger worden en als de binnenkant al droog is tijdens het bakken, dan krijg je een droge soort cake. Wil je niet als je brownies bakt! 😉
Je bakt deze brownie in een bakvorm van 20 bij 20 centimeter. Heb je er nog een geen? Ik kan deze vierkante bakvorm van Wilton aanraden!*
Chocolade glazuur/frosting
Brownies op zichzelf zijn al heerlijk, maar ik vind dat je de brownie pas echt af maakt als er een heerlijk laagje chocolade glazuur op ligt. Dit maak je van poedersuiker, cacaopoeder, boter en melk, een recept dat echt binnen 5 minuten klaar is! Let op: de frosting wordt wat harder als je hem laat staan, zorg dus dat je deze maakt zodra de brownies zijn afgekoeld, anders is hij niet meer te smeren. De chocolade glazuur maakt de brownie wel net nog iets zoeter, dus als je een brownie zelf al vrij zoet vind, kun je het ook zonder de frosting serveren.
Ga je aan de slag met het recept? Ik zou het heel leuk vinden als je een foto ervan deelt op Instagram of Facebook. Tag me in het berichtje zodat ik het eindresultaat kan zien!
Basisrecept: hoe bak je de perfecte brownies?
Equipment
- Bakvorm 20 x 20
- Bakpapier
Ingrediënten
Brownie
- 150 gram roomboter
- 225 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 75 gram cacaopoeder
- 1/2 tl zout
- 1 tl vanille extract
- 45 gram bloem
- 50 gram Chocolade Druppels Ik had een mix van melk en puut
Chocolade Glazuur
- 100 gram poedersuiker
- 15 gram cacaopoeder
- 25 gram roomboter
- 20 gram melk
Instructies
Brownie
- Mix de boter en de suiker in een kom die in de magnetron kan. Doe het mengsel steeds 30 seconden in de magnetron, mix het dan goed door & herhaal dit net zo lang totdat je een mooi glanzend mengsel hebt. Laat het vervolgens afkoelen.
- Voeg een voor een de eieren toe terwijl goed blijft mixen. Voeg vervolgens het zout, de vanille extract en de cacao door en mix goed door het mengsel heen totdat alles is opgenomen
- Voeg de bloem door door het te zeven & vouw dit rustig door het beslag heen. Je wilt niet de luchtigheid verliezen. Mix niet te lang, dan kunnen je brownies hun smeuïgheid verliezen. Wil je niet! Spatel ook de chocolade druppels door het beslag.
- Bedek een vierkante bakvorm van 18×18 (of groter, maar dan wordt de brownie lager) met bakpapier en stort hier het browniebeslag in.
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bak de brownie 40-50 minuten tot hij gaar is. De brownie is gaar wanneer de rand stevig is, maar de binnenkant nog wat zacht is. Schrik hier niet van, zodra de brownie afkoelt wordt hij steviger. Bak je hem te ver? Dan wordt hij na het afkoelen droog. Laat de brownie na het bakken volledig afkoelen
Chocoladeglazuur
- Smelt de boter in de magnetron of au bain marie
- Mix hier de cacoapoeder doorheen totdat alles is opgelost
- Voeg vervolgens de melk en de poedersuiker door en mix totdat je een gladde massa hebt.
- Verdeel dit over de brownie
Notities
* Dit is een affiliate link, als je via deze link iets koopt, ontvang ik een klein bedrag van de aankoopprijs zonder dat het jou iets extra’s kost. Hier kan ik (een deel van) de kosten voor het draaiende houden van mijn blog van betalen!