Vegan peren frangipane taart

by bakkenmetlisanne

Een frangipane taart is iets wat ik altijd al had willen maken! Eerlijk gezegd dat ik het eerder nog nooit gegeten, dus ik was vooral heel benieuwd hoe het smaakt. En toen ik een berichtje kreeg of ik het nieuwe product van Violife wilde testen, wist ik dat dit het uitgelezen moment was om meteen de peren frangipane taart te maken. Het is tenslotte ook herfst en in een van mijn eerdere blogs heb je kunnen lezen dat ik appels en peren heb geplukt op een boomgaard. Er lag dus nog een stapel peren op mij te wachten! En deze frangipane taart werd direct een volledig plantaardige versie: een vegan peren frangipane taart. In de bodem is de boter vervangen met de plantaardige variant van Violife en het ei met amandelmelk. Daarnaast is de frangipane gemaakt met amandelmelk, maizena de plantaardige boter in plaats van eieren en boter.

Nog nooit van frangipane gehoord? Frangipane is een taart vulling, een soort amandelcrème, die traditioneel gemaakt wordt van eieren, amandelen, boter, suiker en bloem. In dit geval zijn de boter en de eieren dus vervangen. De frangipane wordt meegebakken, waardoor het een geheel wordt met de taart.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Violife

Vegan peren frangipane taart
Vegan peren frangipane taart

Vioblock

Degene die mij langer volgen, weten dat ik lactose intolerant ben. Daarom gebruik ik regelmatig plantaardige producten in mijn baksels. Tot voor kort gebruikte ik vaak Flora Plant. Flora Plant is echter in een nieuw jasje gestoken en heet vanaf nu VIOBLOCK van het merk Violife. Van deze plantaardige boter is er een gezouten variant en een ongezouten variant (ideaal om mee te bakken). Maar je kunt VIOBLOCK ook heel goed gebruiken om mee te smeren en koken. VIOBLOCK bestaat hoofdzakelijk uit zonnebloem, koolzaad en kokosolie en bevat hierboven op vitamine D2, B1, B2, B6, B12 en foliumzuur. Je proeft echt totaal geen verschil met roomboter en je kunt de roomboter uit je recepten 1:1 vervangen met VIOBLOCK. Ben je benieuwd geworden naar het product? Het ligt in de winkels bij Albert Heijn, Plus en Hoogvliet.

Vegan taart

Omdat VIOBLOCK een plantaardige boter is, heb ik direct het gehele recept vegan gemaakt. Er zitten dus ook geen eieren of andere dierlijke producten in deze taart verwerkt! Zo is de taart niet alleen geschikt voor personen met lactose intolerantie of melk allergie*, maar ook voor personen die vegan eten!

* Let altijd op bij een allergie, er kan ook kruisontsmetting ontstaan in de keuken. Bak je voor iemand met een allergie, overleg dan altijd met degene voor wie je bakt!

Peren
Peren snijden

Vegan frangipane peren taart versieren

Je bent helemaal vrij om de bovenkant van de taart naar wens te versieren. Zo heb ik er voor gekozen om de rand van de taart te versieren met een vlecht en blaadjes uit te steken met een blaadjes koek uitsteker. Zo kun je de taart volledig naar wens versieren. Misschien wil je wel een mooi raster maken, zoals bij een appeltaart. Of een volledig raster van vlechten lijkt me ook erg mooi! Maak indruk op je bezoek met een mooie versierde versie van deze vegan frangipane peren taart! Of indruk maken op jezelf, dat mag natuurlijk ook 😉

Peren Fragipane taart
Peren Fragipane taart

Aan de slag!

Ben je benieuwd hoe je de taart kunt maken? Ga dan snel aan de slag met onderstaand recept! Laat je vooral niet afschrikken door de hoeveelheid stappen. Het lijkt veel, maar eigenlijk is alles redelijk eenvoudig!

Vegan peren frangipane taart

Vegan Peren Frangipane taart

Frangipane en peren gaan hand in hand. En hoe leuk is het om daar een vegan variant van te maken? Zo kan iedereen ongestoord genieten van een heerlijk perentaartje!
Gang Tussendoortje
Porties 12 stukjes

Equipment

 • Taartvorm met losse bodem
 • Foodprocessor
 • Bakpapier
 • Bakbonen (of gedroogde bonen, rijst of pasta)

Ingrediënten
  

Taartbodem

 • 240 gram bloem
 • 150 gram poedersuiker
 • 130 gram VIOBLOCK koud en in blokjes
 • 60 gram amandelmelk
 • Theelepel kaneel
 • 1 gram zout

Frangipane

 • 100 gram VIOBLOCK op kamertemperatuur
 • 100 gram suiker
 • 80 ml. amandelmelk
 • 100 gram amandelschaafsel
 • 2 eetlepels maizena
 • Snufje zout
 • Theelepel vanille extract

Topping

 • 2 peren in blokjes
 • 1 peer in schijfjes

Instructies
 

Taartbodem

 • Mix de stukjes koude plantaardige boter (VIOBLOCK) met het bloem, het kaneel en de poedersuiker, tot een kruimelig mengsel. Voeg vervolgens het zout toe en kneed iets verder. Voeg vervolgens het amandelmelk toe en mix goed door tot een stevig deeg. Door het amandelmelk is het deeg wat plakkerig, dit klopt.
 • Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
 • Vet de bakvorm in en strooi hier wat bloem overheen, zet even apart.
 • Gebruik ongeveer 2/3e van het deeg voor de bodem, strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit. Verdeel dit vervolgens in de bakvorm en druk de zijkanten aan. Leg hier een vel bakpapier op en strooi hier bakbonen in. Zet dit een half uur in de koelkast.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden en bak de bodem voor 20 minuten. Laat hem vervolgens afkoelen en verwijder de bakbonen.
 • Met het overgebleven deeg kun je een versiering voor de bovenkant maken. Ik heb rondom een vlecht gemaakt en met een koekuitsteker voor blaadjes heb ik blaadjes gemaakt en hiermee de taart versierd (zie foto). Maak deze versieringen vast klaar en leg dit in de koelkast om te rusten.

Frangipane

 • Maak de frangipane door de plantaardige boter (VIOBLOCK) los te kloppen samen met de suiker. Voeg hier het amandelschaafsel, het zout, de vanille extract en de maizena aan toe. Mix dit vervolgens doet door en voeg de amandelmelk toe. Doe dit vervolgens in de foodprocessor en hak het geheel wat fijner.

Topping

 • Schil de peren, snijdt twee peren in blokjes en een peer in schijfjes (voor bovenop). Mix de blokjes peer met een snufje kaneel.

Taart afmaken

 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Verdeel 2/3e van de frangipane over de taartbodem en mix dit samen met de perenblokjes. Verdeel de overgebleven frangipane over de peren heen.
 • Versier vervolgens de bovenkant van de taart met de versiering (vlechten en/of blaadjes) en perenschijfjes.
 • Bak de taart 40 minuten op 160 graden. De taart komt nog wat wiebelig uit de oven, maar dit hard vanzelf uit als je hem even laat staan!
Trefwoord Vegan, Perentaart, Frangipane, taartrecepten, Pate sucree

Ben je benieuwd naar andere vegan recepten op mijn website, naast deze vegan peren frangipane taart? Ik heb hier een aparte pagina voor die je hier vind!

You may also like