Blind bakken met bakbonen

by bakkenmetlisanne

Een taartbodem kun je blind bakken. Je hebt het vast wel eens gelezen in een recept. Maar wat is blind bakken nou precies en hoe doe je het? In dit artikel lees je alles over blind bakken en bakbonen vervangen!

Het blind bakken van een taartbodem is een baktechniek waarmee je een krokantere bodem kunt krijgen of waarmee je er voor zorgt dat je taartbodem niet gaat rijzen. Je kunt ervoor zorgen dat je taartbodem vast gaar wordt, voordat je er een natte vulling aan toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan een frangipanetaart met fruit. Je wil voorkomen dat het vocht in de bodem trekt dus je bakt hem vast voor zodat hij krokant en gaar is. Ook is de frangipane vulling sneller klaar en doet de taartbodem er langer over. Je gebruikt deze techniek dus eigenlijk in twee gevallen: wanneer de vulling sneller gaar is dan de bodem, of wanneer je de vulling pas na het bakken toevoegt (denk aan een tompouce).

blind bakken met bakbonen
blind bakken met bakbonen

Hoe kun je blind bakken?

Als je een taartbodem blind wil bakken, dan heb je bakbonen nodig! Bakbonen zorgen er voor dat je bodem niet gaat rijzen en dus niet omhoog komt. Denk bijvoorbeeld aan de hiervoor genoemde tompouce. Een tompouce wordt gemaakt met bladerdeeg, maar bladerdeeg gaat bol staan als je het gaat bakken. Hier zet je bijvoorbeeld een bakblik met bakbonen bovenop. De bakbonen zijn zwaar en dit zorgt ervoor dat het niet de mogelijkheid krijgt om te rijzen. Zorg wel altijd dat je een blaadje bakpapier toevoegt voordat je de bakbonen toevoegt, anders kunnen de bakbonen aan je baksel vast bakken of blijft de bakvorm die je er op zet plakken aan je bladerdeeg.

Je kunt het onderstaande stappenplan volgen als je een taartbodem blind wilt bakken:

  1. Vet de bakvorm in, rol het deeg uit en verdeel het deeg over de bakvorm heen.
  2. Prik gaatjes in het deeg. Ook dit zorgt ervoor dat je baksel minder de kans krijgt om te rijzen, de lucht kan immers weg uit de gaatjes.
  3. Leg bakpapier bovenop het deeg. Zorg ervoor dat de gehele taart is bedekt, zodat je niet het risico loopt dat er toch wat bakbonen onder het papiertje terecht kunnen komen.
  4. Verdeel de bakbonen over het bakpapier.
  5. Bak de bodem zoals het recept aangeeft
  6. Verwijder de vulling (pas op, is heet) en maak de taart af volgens het recept dat je aan het volgen bent

Waar koop je bakbonen?

Je kunt ervoor kiezen om echte bakbonen te kopen. Deze koop je bijvoorbeeld hier*. Maar je kunt er ook voor kiezen om een substituut te gebruiken zoals rijst, pasta, bonen of kikkererwten. Op de foto hierboven is gebruik gemaakt van gedroogde kikkererwten. Hou er wel rekening mee dat als je gebruik maakt van een van deze voedingsmiddelen, je ze na het bakken niet meer kunt opeten. Doe ze in een mooi potje of in een bakje en gebruik ze steeds weer opnieuw! Dan voorkom je verspilling en ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je echte bakbonen koopt.

bakbonen vervangen

Ben je enthousiast geworden en ben je benieuwd naar recepten waarbij je deze techniek kunt gebruiken? Bekijk dan een van deze recepten: peren frangipane taart, tompouce of deze bladerdeeg kwarktaart.

Vaker baktips ontvangen?

Vind je het leuk om vaker van deze handige baktips te krijgen? Ik zou het leuk vinden als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief! 1x per maand stuur ik je een overzicht van alle nieuwe lekkere recepten, nieuwe baktips en inspiratie voor de komende maand. Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven! Je kunt je altijd weer uitschrijven.

* Dit is een affiliate link. Voor meer informatie over affiliate links, klik hier!

You may also like