Bladerdeeg Kwarktaart

by bakkenmetlisanne

Onlangs ben ik veel aan de slag geweest met bladerdeeg. Dit bracht me op het idee om deze aardbeienkwarktaart te maken met bladerdeeg bodem. Het heeft iets weg van een tompouce met de bladerdeeg bodem en de romige vulling. Je kan natuurlijk niet echt een één op één vergelijking maken met de tompouce, maar als je graag een gezondere versie wil maken, komt dit wel een klein beetje in de buurt. Je kunt natuurlijk elk smaakje kwark toevoegen dat je zou willen. Wat dacht je van citroen of Appel-Kaneel? Je kunt natuurlijk ook nog stukjes fruit toevoegen. Wat is jouw favoriete gebakje?

Wat heb je nodig?

1 rol vers bladerdeeg
500 gram Optimel magere kwark 0% vet aardbei
6 blaadjes gelatine
Handje kokosrasp
Handje geraspte chocolade
Bakbonen of rijst/bonen

Aan de slag!

Allereerst moet de bladerdeeg bodem blind worden gebakken. Rol het bladerdeeg uit, vet een springvorm of quichevorm in en leg hier het vel bladerdeeg overheen. Mocht je geen quichevorm hebben (zoals ik), vouw dan de randjes wat om, zodat je toch een beetje dit effect krijgt. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en zet de bodem voor een half uurtje in de koelkast.

Leg een vel bakpapier over de bodem heen en bedek dit vervolgens met bakbonen of rijst/bonen (let op, deze kun je na het bakken niet meer gebruiken om op te eten). Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de bodem voor 20 minuten. Haal na 20 minuten de bonen van de bodem af en bak nog eens 10 minuten zodat de bodem ook kan drogen. Laat de bodem vervolgens volledig afkoelen.

Leg de gelatineblaadjes in koud water voor minimaal 10 minuten. Knijp de vellen uit zodat het koude water eruit is en los ze op in ongeveer 4-5 eetlepels heet water. Roer dit door de kwark heen en bedek de bladerdeeg bodem hiermee. Zet vervolgens voor 4-5 uur in de koelkast.

Garneer de taart eventueel met kokosrasp en chocoladerasp.

Lactosevrije optie: gebruik magere lactosevrije kwark en pureer aardbeien. Mix dit vervolgens door elkaar tot een aardbeienkwark.

You may also like