Verschillende soorten Meringue

by bakkenmetlisanne

Meringue schuimpjes, ik ben er dol op! Je vind op BakkenMetLisanne dan ook verschillende recepten met verschillende soorten meringue. Maar wist je dat er drie verschillende soorten meringue bestaan? Dit zijn: kookschuim, rauw schuim en zwaar schuim. Deze namen zullen je vast niets of heel weinig zeggen. In recepten hebben we het vaker over Franse, Italiaanse of Zwitserse meringue. Bij alle soorten is de bereiding net iets anders, waardoor je een heel ander resultaat krijgt! In deze blog leg ik je uit welke verschillen er allemaal zijn, hoe je ze maakt en wat je er allemaal mee kunt!

Franse Meringue / Rauw schuim

Franse Meringue ken je waarschijnlijk wel van de schuimpjes uit de winkel die je vaak rondom de kerstdagen kunt kopen. Dit wordt rauw schuim genoemd omdat je het maakt met rauwe eiwitten, je verwarmt ze niet. De eiwitten laat je drogen in de oven. Door de temperatuur van de oven zijn ze veilig om te eten, maar eigenlijk gebruik ik hiervoor altijd gepasteuriseerde eiwitten, om maar zeker te zijn!

Franse Meringue maak je door gelijke delen suiker en eiwitten op te kloppen en hier vervolgens een gelijk deel poedersuiker en wat maizena doorheen te zeven. Dit roer je goed door en vervolgens geef je er eventueel een kleurtje aan. Spuit leuke figuurtjes op een bakplaat en laat ze in de oven op 100 graden drogen. Hoe lang je ze laat drogen, is een beetje afhankelijk van de grootte van je figuurtjes en hoe sterk de oven is. Bij mij is een uurtje vaak genoeg, maar dit is niet overal het geval, heb ik gemerkt!

Onderstaande schuimpjes zijn gemaakt met Franse Meringue, dit recept kun je hier vinden!

Kerstmuts Meringue / verschillende soorten meringue

Italiaanse Meringue/ kookschuim

Italiaanse Meringue maak ik ook regelmatig! Dit is de meringue die je vind op bijvoorbeeld een citroentaart. Je kunt deze meringue mooi afbranden met een crème brûlée brandertje, waardoor hij een beetje goudbruin kleurt. Deze meringue soort maak je, door het eiwitten te verwarmen met een hete suikersiroop. Door de temperatuur van de suiker worden de eiwitten verwarmd en worden ze gaar. Hierdoor is het veilig voor zwangere vrouwen en kinderen om deze meringue te eten.

Italiaanse Meringue maak je door suiker en water te verwarmen tot 121 graden. Ondertussen klop je de eiwitten stijf. Zodra de suikerthermometer 121 graden aangeeft, zet je het vuur uit, zet je de keukenmachine waar het eiwit nog in zit op een lage stand aan en hier voeg je in een consistente straal je suikersiroop aan toe. Laat dit mengsel nog 10 minuten op de hoogste stand doorkloppen totdat de meringue afgekoeld is.

De meringue die op deze lemon meringue cheesecake ligt, is Italiaanse Meringue.

Lemon Meringue Cheesecake

Zwitserse meringue / Zwaarschuim

Zwitserse meringue maak ik eigenlijk het minste, de laatste keer dat ik het maakte mislukte het zelfs… Ik zag dat er geen enkel recept op BakkenmetLisanne te vinden is met Zwitserse meringue. Deze vorm van meringue maak je door de eiwitten en het suiker au bain marie te verwarmen tot 40 graden. vervolgens doe je dit in de staande mixer en klop je het stijf. Je moet wel heel goed opletten dat je het eiwit mengsel niet te heet verwarmd, anders zal het ei gaan stollen en heb je een soort roerei. Ook lekker, maar niet de bedoeling 😉

Heb je nog vragen over de verschillende soorten meringue? Laat het me weten in de comments, dan kan ik je wellicht helpen!

Vaker baktips ontvangen?

Vind je het leuk om vaker van deze handige baktips te krijgen? Ik zou het leuk vinden als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief! 1x per maand stuur ik je een overzicht van alle nieuwe lekkere recepten, nieuwe baktips en inspiratie voor de komende maand. Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven! Je kunt je altijd weer uitschrijven.

You may also like