Het belang van eieren in je baksel

by bakkenmetlisanne

Eieren, als je veel bakt zul je ze regelmatig gebruiken. Eieren komen in verschillende kleuren en groottes, je kent misschien wel de witte en de bruine eieren. Maar wat is nou het verschil tussen witte en bruine eieren, wat is de functie van eieren als je bakt, hoe kun je zien of de eieren nog goed zijn en maakt het uit hoe groot de eieren zijn? Je leest het allemaal in deze blogpost: het belang van eieren in je baksel. Hopelijk zijn al je vragen beantwoord als je onderaan deze post bent!

Het belang van eieren in je baksel

Witte en bruine eieren

Eigenlijk is er vrijwel geen verschil tussen witte en bruine eieren. In ieder geval niet voor je baksel. Dus ga zeker niet specifiek op zoek naar witte of bruine eieren, maar kies voor de meest duurzame of meest diervriendelijke eieren die er beschikbaar zijn (bij de boer halen is nog beter!). Maar wat is nou het verschil tussen witte en bruine eieren? Het heeft te maken met het ras van de kip. Een kip met rode oorlellen legt een bruin ei en een kip met witte oorlellen legt een wit ei. Niets spannends aan dus!

Het belang van eieren in je baksel

Het is belangrijk om te weten wat het belang van eieren in je baksel is. Een ei zorgt ervoor dat je baksel kan binden. Zodra de temperatuur van een ei tussen de 60 en 80 graden is, stolt deze namelijk. Dat eiwit en eigeel op een andere temperatuur stolt, herken je misschien wel als je een ei bakt. Het eiwit stolt veel sneller dan het eigeel. Daarnaast zorgt het ervoor dat je baksel luchtig wordt. Heb je weleens eiwit opgeklopt? Dit kan wel tot 3,5 keer zo groot worden. Maar ook eigeel kan veel lucht opnemen, eigeel kan wel tot 2 keer zo groot worden. Als laatste zorgt het ei voor de smaak en de kleur van je baksel. Als je bijvoorbeeld een cake bakt, wordt deze wat gelig van kleur. Dit komt door het ei.

Het belang van eieren in je baksel

Size does matter

Een Engelse titel voor dit kopje, want ik kon hier geen leuke Nederlandse titel voor bedenken 😉

In tegenstelling tot de bekende zin ‘size doesn’t matter’, maakt het bij eieren zeker uit hoe groot ze zijn! In bijna alle recepten wordt uit gegaan van M eieren. Dit zijn eieren die tussen de 53 en 63 gram wegen. Heb jij grotere of kleinere eieren in huis? Mix het ei (of meerdere eieren) dan door elkaar een weeg het af. Gebruik 55 gram ei voor een M ei. Gebruik geen te grote of te kleine eieren. Dit kan er voor zorgen dat je recept mislukt. Het zal niet zo heel nu wegen van 1 M naar 1 L ei. Maar als je recept 4 eieren bevat en ze zijn allemaal 15 gram zwaarder dan een normaal M ei, dan heb je ineens een ei te veel.

Is mijn ei nog goed?

Heb je de eieren in de koelkast gelegd en heb je het doosje weggegooid zonder de houdbaarheidsdatum op te schrijven? Geen paniek! Er is een andere manier om er achter te komen of je ei nog goed is of niet. Leg je ei in een kommetje water en wacht af. Als je ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, dan is je ei nog verst. Als het ei zinkt, maar rechtop blijft staan, dan kun je hem nog wel eten, maar dan moet je het wel snel doen. Blijft je ei drijven? Dan is hij niet meer goed en kun je hem beter weggooien.

Koelkast of niet?

Hierboven had ik het toevallig over de koelkast. Maar bewaar je de eieren nou wel of niet in de koelkast? Hier zijn de meningen vaak over verdeeld. In sommige landen vind je de eieren namelijk in de koelkast, maar als je in Nederland eieren koopt, dan liggen ze niet in de koeling. Dat sommige eieren gekoeld zijn, heeft er mee te maken dat sommige landen hun eieren wassen. Hierdoor verdwijnt het beschermlaagje en bewaar je ze in de koelkast. Nederlandse eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, hier verwijderen we het beschermlaagje namelijk niet. Wel blijven eieren in de koelkast langer vers, maar mijn voorkeur is eigenlijk buiten de koelkast aangezien ze dan altijd op kamertemperatuur zijn.

Eigenlijk kun je de volgende regel aanhouden: liggen de eieren in de koelkast in de winkel? Leg ze dan thuis ook in de koelkast. Liggen de eieren in het schap buiten de koelkast, dan kun je ze binnen of buiten de koelkast bewaren.

Het belang van eieren in je baksel

Eieren vervangen

Wat nou als je geen eieren eet omdat je allergisch bent of als je vegan eet? Dan kun je de eieren uiteraard vervangen. Dit kun je echter niet altijd met hetzelfde product doen. Hier vind je enkele voorbeelden voor vervangers:

  • Appelmoes
  • Geprakte banaan
  • Chiazaad
  • Lijnzaad
  • Commerciële ei vervangers
  • Agar Agar
  • Aquafaba
  • Notenboter

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven wat het belang van eieren in je baksel is! Heb je nog vragen, wil je iets weten wat niet in het artikel staat of heb je een idee voor een nieuwe baktip woensdag? Laat het dan weten in de reacties!

Vaker baktips ontvangen?

Vind je het leuk om vaker van deze handige baktips te krijgen? Ik zou het leuk vinden als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief! 1x per maand stuur ik je een overzicht van alle nieuwe lekkere recepten, nieuwe baktips en inspiratie voor de komende maand. Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven! Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Benieuwd naar alle oude baktips? Hier vind je ze allemaal!

You may also like