Gingerbread Koekjes. Wie kent ze nou niet? De koekjes zijn eigenlijk typisch Amerikaans, maar in de afgelopen jaren komen ze ook steeds meer onze kant op en inmiddels zijn ze tijdens de feestdagen ook niet meer van onze kerst weg te denken. Nu is het wel lastig om in Nederland kant en klare gingerbread kruiden te vinden. Maar hiervoor hebben we natuurlijk ook een oplossing! Er staat een recept voor een heerlijk potje gingerbread kruiden op mijn blog. Hiermee maak je een flink potje vol, waardoor je hier verschillende recepten mee kunt maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van gingerbread cupcakes of gingerbread cheesecake?
Uitsteekvormpjes voor gingerbread koekjes
Het meest traditionele soort koekjes dat je maakt in gingerbread smaak, is natuurlijk wel het gingerbread mannetje. Maar je kunt er ook voor kiezen om kerstbomen, sterren, sneeuwpoppen, hartjes of wat dan ook te maken! Met deze set* maak je bijvoorbeeld kleinere koekjes. Deze set bestaat alleen uit gingerbread mannetjes in verschillende maten, waarbij je dus ook grotere setjes hebt. Koop de uitstekers waar jij blij van wordt!
Gingerbread koekjes bewaren
De koekjes bewaar je in een afgesloten trommel. Ze blijven dan ongeveer 4 weken goed. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg voor het bereiden in te vriezen, zodat je snel verse koekjes op tafel hebt staan. Verpak dit dan goed in vershoudfolie en dan bewaar je het een maand of 3.
Snel aan de slag met de koekjes!
Ik ben benieuwd of je aan de slag gaat met deze koekjes! Laat een reactie achter in de comment of deel je creatie op Instagram!
Gingerbread Koekjes
Equipment
- Vershoudfolie
- Koekuitstekers
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- snufje zout
- 80 gram donkerbruine basterdsuiker
- 80 gram stroop van Gilse
- 0,5 ei
- 0,5 eidooier
- 115 gram boter op kamertemperatuur
- 1 eetlepel gingerbread kruiden
Instructies
- Mix de boter samen met de basterdsuiker en de stroop tot een smeuïg mengsel. Klop het hele ei in een kopje los en voeg de helft toe aan het mengsel. Splits vervolgens het andere ei in eiwit en eigeel, klop het eigeel los en voeg ook hier de helft van toe. Mix dit vervolgens goed tot alle ingrediënten zijn opgenomen.
- Voeg vervolgens de bloem, de kaneel, de gemberpoeder en het zout toe. Als je een keukenmachine gebruikt, zorg dan dat je het opzetstukje veranderd door een deeghaak, want het gaat een nogal vast deeg worden. Je kunt het laatste stukje eventueel ook met je handen kneden. Zorg dat je het deeg goed kneed zodat alle ingrediënten goed worden opgenomen.
- Leg twee grote stukken vershoudfolie op het aanrecht en verdeel het deeg over deze twee stukken. Maak twee lange grote lappen van het deeg, vouw de folie dicht en leg de plakken een paar uur in de koelkast. Je kunt het deeg eventueel ook al een nacht van te voren maken.
- Nadat het deeg is gekoeld, haal je hem uit de koelkast. Doe dit ongeveer een kwartiertje voordat je weer verder gaat, anders is het deeg te hard en dan kun je er niets mee. Bestrooi je werkbank met bloem, rol het deeg uit en steek met koek stekers de koekjes uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verwarm de oven op 160 graden en bak de koekjes voor 15 minuten. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.
* Dit is een affiliate link. Voor meer informatie over affiliate links, klik hier!