Gevuld speculaas met zelfgemaakt amandelspijs

by bakkenmetlisanne

Wanneer je aan gevuld speculaas denkt, dan denk je vast ook direct aan Sinterklaas of aan de wintermaanden. Want die twee gaan echt hand in hand! Speculaaskruiden worden gemaakt van een mengsel van verschillende kruiden en specerijen, namelijk kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Wellicht ben je ook wel bekend met speculoos. Dit is bekender in België. Speculoos werd ontwikkeld omdat in de 20e eeuw de kruiden en specerijen erg duur waren. Maar goed, we dwalen af: terug naar het gevulde speculaas!

Deze versie van gevuld speculaas is gemaakt met zelfgemaakt amandelspijs. Dit is veel lekkerder dan het traditionele spijs dat je in een gevuld speculaas in veel supermarkten vindt. Dit wordt namelijk vaak gemaakt met een groot deel bonenspijs of vermalen abrikozenpitten. Dit is veel goedkoper dan veel amandelen te gebruiken. Vaak wordt er dan een amandel aroma aan toegevoegd. Maar dit is eigenlijk niet te vergelijken met echt amandelspijs. Zelfgemaakt is het een stuk lekkerder!

Gevuld speculaas met zelfgemaakt amandelspijs
Gevuld speculaas met zelfgemaakt amandelspijs

Gevuld speculaas maken

Het is erg eenvoudig om het gevuld speculaas te maken. Je maakt allereerst het amandelspijs. Het beste kun je dit een aantal dagen van te voren al maken. Zo kan de smaak goed intrekken. Maar mocht je niet zoveel tijd hebben, kun je het ook minder lang laten liggen of kant en klaar amandelspijs vanuit de supermarkt gebruiken. Dit amandelspijs van bijvoorbeeld dr. Oetker is wel een écht amandelspijs en geeft dus ook een betere smaak dan de bonen spijs die in kant en klaar gevuld speculaas zit.

Bewaren

Het speculaas bewaar je ongeveer een week buiten de koelkast. Verpak het wel goed afgesloten in een bakje of in aluminiumfolie. In de vriezer kun je het, ook goed afgesloten, ongeveer drie maanden bewaren.

Gevuld speculaas met zelfgemaakt amandelspijs
Gevuld speculaas met zelfgemaakt amandelspijs

Gevuld speculaas

Bij gevuld speculaas denk je natuurlijk meteen aan Sinterklaas. Maar eigenlijk kan dit natuurlijk gewoon de hele winter (of het hele jaar rond). Dit jaar bak je het gevulde speculaas helemaal zelf, met zelfgemaakt amandelspijs!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rusten in koelkast 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 16 stuikjes

Equipment

 • Vierkante bakvorm 20 x 20
 • Plastic folie
 • Bakpapier

Ingrediënten
  

Speculaas

 • 400 gram patentbloem
 • 200 gram roomboter
 • 120 gram bruine basterdsuiker
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 45 ml melk
 • 15 gram speculaaskruiden
 • 10 gram citroensap
 • 6 gram baking soda
 • 3 gram zout

Amandelspijs

 • 200 gram amandelen
 • 200 gram kristalsuiker
 • Half ei
 • Rasp 1/4 citroen

Topping

 • Amandelen
 • Half ei

Instructies
 

Amandelspijs

 • Het amandelspijs is het lekkerste als je hem een paar dagen van te voren maakt. Zo is er tijd genoeg om de smaken in te laten werken. Je kunt het ook direct verwerken of gebruik maken van kant en klaar amandelspijs.
 • Om het amandelspijs te maken doe je de blanke amandelen samen met de suiker in de foodprocessor en hak je de noten fijn. Voeg vervolgens de citroenrasp en het ei toe en mix dit goed door elkaar totdat de nootjes heel fijn zijn, het veranderd langzaam in een spijs. Verpak dit in plastic folie en laat het rusten in de koelkast tot gebruik.

Speculaas

 • Mix de roomboter samen met de bruine en witte basterdsuiker romig. Voeg hier vervolgens het zout aan toe en mix goed door.
 • Doe de citroensap in een bakje en voeg hier de baking soda aan toe. Je activeert nu de baking soda en het gaat wat bubbelen. Voeg dit toe aan het boter/suiker mengsel en voeg ook de bloem, melk en speculaaskruiden door en meng dit goed door tot een stevig deeg. Verpak dit in plastic en leg dit een uurtje in de koelkast om te koelen.
 • Bedek de bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg in twee delen, het eerste deel doe je op de bodem van de bakvorm. Hier verdeel je het amandelspijs overheen en vervolgens leg je hier nog een laag speculaas deeg overheen.
 • Verdeel de amandelen op het deeg. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het gevulde speculaas voor 40 minuten. Laat het vervolgens helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Trefwoord Speculaas, Gevuld Speculaas

Ben je benieuwd naar andere recepten met amandelspijs? Maak bijvoorbeeld deze kerststol! Heerlijk voor het kerstontbijt.

You may also like