Vandaag deel ik weer een handige baktip met jullie! Heb jij dat ook wel eens? Dat je een taart wil bakken met een wat nattere vulling, zoals appeltaart en dat dit resulteert in een soort natte, sompige taartbodem? Dat willen we natuurlijk niet, want op die manier wordt het er niet lekkerder op! Gelukkig zijn er genoeg tips om een natte taartbodem te voorkomen. Benieuwd naar wat deze tips zijn? Lees snel verder in deze blog!
Tips om een natte taartbodem te voorkomen
Hier onder geef ik je zes tips om een natte taartbodem te voorkomen! Daarnaast vind je onderaan de blog een aantal recepten waarbij je te maken kunt krijgen met een natte bodem.
Paneermeel
Dit is eigenlijk hetgeen wat ik altijd gebruik, een laagje paneermeel over de bodem, net voordat je de vulling toevoegt. Het paneermeel neemt al het vocht op en zorgt ervoor dat het vocht niet in de bodem kan trekken. Het klinkt misschien een beetje gek, maar je proeft er helemaal niets van! Gebruik ongeveer 2 a 3 eetlepels per taart.
Koekkruimels
Deze tip lijkt eigenlijk flink op de bovenstaande, maar geeft ook nog een smaakje aan je baksel. Het is dus een beetje afhankelijk of je dit wel of niet wilt. Verkruimel bijvoorbeeld bastogne koekjes en bestrooi deze op dezelfde manier op de bodem van de taart. De koekjes nemen het vocht op.
Gebruik geschikte appels
In de winkel vind je natuurlijk onwijs veel soorten appel. Gebruik voor een appeltaart wel de juiste soort appel. Dit zijn stevige appels die weinig vocht afgeven. Soorten die geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld de Goudreinetten of Elstar appelen.
Custardpoeder
Mix door je appel/kaneel/rozijnen mengsel wat schepjes custardpoeder. Dit neemt het vocht op en zorgt voor een lekkere smaak aan je taart.
Bak de bodem zonder vulling
Bak de bodem vast 10 minuten blind. Dit houdt in dat je over de bodem een laagje bakpapier legt en hier bakbonen (of gedroogde rijst, pasta of bonen) op legt. Dit bak je vast 10 minuten in de oven en vervolgens doe je de vulling er op en bak je de taart helemaal volgens het recept. Hou er wel rekening mee dat als je rijst, pasta of bonen gebruikt, je ze daarna niet meer kunt opeten.
Noten
Verkruimel wat nootjes en strooi deze op de bodem van de taart. Dit geeft hetzelfde effect als het paneermeel en de koekkruimels. Ook kun je er voor kiezen om op de bodem een laagje amandelspijs te leggen
Recepten met appels
Klassieke appeltaart
Misschien wel de bekendste: een klassieke appeltaart met appels en rozijnen!
Speculaas appeltaart
Een hele herfstige versie van de appeltaart: een speculaas appeltaart!
Appelkruimel Boterkoek
Best of both worlds! Een boterkoek bodem met een laagje appels en bovenop een crumble laagje!
Vaker baktips ontvangen?
Vind je het leuk om vaker van deze handige baktips te krijgen? Ik zou het leuk vinden als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief! 1x per maand stuur ik je een overzicht van alle nieuwe lekkere recepten, nieuwe baktips en inspiratie voor de komende maand. Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven! Je kunt je altijd weer uitschrijven.