Op mijn werk ontgaat het niemand dat ik veel bak. Soms neem ik zelf wat mee, maar soms komen er verzoekjes van collega’s. Dat waren in dit geval Vechtse Kano’s. ‘ Uhhm wat?’ hoor ik je denken. Nou, dat moest ik eerst ook even opzoeken. Het blijkt een kano te zijn die niet gevuld is met amandelspijs, maar met witte chocolade. Daarna wordt de kano opgespoten met frambozen botercrème en versierd met frambozen. Aangezien het iets typisch uit de Vechtstreek is, kon ik niet direct een recept vinden online, maar dan maken we dat gewoon zelf. Kan niet moeilijk zijn dacht ik.
En daar had ik gelijk in, een kano vullen met witte chocolade is natuurlijk vrij logisch en ik heb gekozen voor een Italiaanse Meringue botercrème. Deze vorm van botercrème vind ik persoonlijk lekkerder dan de standaard botercrème waar enkel boter en poedersuiker in zit. Aan deze botercrème heb ik gepureerde frambozen toegevoegd, waardoor je een frambozensmaak krijgt. Een super goede combinatie als je het mij vraagt!
Ook op werk werd deze Vechtse kano’s bij de ‘kenners’ goed ontvangen. Daarom deel ik ook graag het recept met jullie, want oh, wat waren ze lekker!
Voor deze kano’s maak je gebruik van een kanovorm van 8 cm. Je kunt er ook voor kiezen om ze in een mini sloffenvorm* te maken. Dan worden ze iets groter en maak je er iets minder uit dezelfde hoeveelheid deeg.
Vechtse Kano’s bewaren
Je bewaart de Vechtse Kano’s in de koelkast, aangezien er boter in zit. In de koelkast blijven ze ongeveer 3 a 4 dagen goed. Je kunt er ook voor kiezen om de bodems vast te maken en in te vriezen. Dan kun je ze na het ontdooien opspuiten met de botercrème. Helaas kun je ze helemaal afgemaakt invriezen.
Vechtse Kano’s
Equipment
- Sloffenringen of Kanoringen*
- Spuitzak met spuitmondje 1M
- Bakpapier
- Suikerthermometer
Ingrediënten
Kano’s
- 480 gram bloem
- 240 gram witte basterdsuiker
- 375 gram roomboter
- 15 gram bakpoeder
- snufje zout
- 420 gram witte chocolade
Italiaanse Meringue botercrème
- 200 gram kristalsuiker
- 60 ml water
- 140 gram eiwit
- 225 gram roomboter
- 200 gram frambozen
- 50 gram suiker
Topping:
- 100 gram ruby Chocolade
- 100 gram frambozen
Instructies
Kano’s
- Meng de suiker samen met de boter. Voeg hier de bloem, de bakpoeder en het zout aan toe en mix tot een stevig deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 5 millimeter dik. Je kunt hier nu met de vormpjes kano’s uitsteken. Doe dit tot al je deeg op is. Rol eventueel opnieuw uit als je niet genoeg deeg meer naast elkaar over hebt. Vul de helft van de kano’s met ongeveer 35 gram (kano vormpjes) of 45 gram (mini sloffen vormpjes) witte chocolade. Leg vervolgens de overige helften bovenop de chocolade en druk aan. Let op: je bakt de kano’s dus in de vormpjes. Niet de vormpjes verwijderen, anders loopt alles uit.
- Bak de kano’s ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
Italiaanse Meringue Botercrème
- Doe de suiker samen met het water in een pan en doe de eiwitten in een vetvrije kom van de keukenmachine.
- Verwarm het suikerwater tot 118 graden en zet vervolgens keukenmachine met de eiwitten aan op de hoogste stand. Zodra het suikerwater 121 graden heeft bereikt, giet je dit bij de eiwitten. Let op: zet de keukenmachine uit of op de zachtste stand.
- Mix dit vervolgens nog 10 minuten door totdat het is afgekoeld en laat het even staan.
- Ga ondertussen aan de slag met de frambozen. Doe deze in een pannetje samen met 50 gram suiker en kook tot de frambozen zacht zijn geworden (ongeveer 5 minuten). Haal de frambozen nu door een vergiet zodat de pitjes achterblijven. Pureer dit en laat het afkoelen.
- Zet de keukenmachine met eiwitten weer aan en voeg hier steeds wat stukjes boter aan toe, totdat alle boter is opgenomen. Vervolgens voeg je de gepureerde frambozen toe.
- Doe de botercrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit dit op de kano bodems.
Versiering
- Smelt de helft van de Ruby chocolade au bain marie tot een temperatuur van 42 graden. Voeg vervolgens de overige chocolade toe en roer door tot alles is gesmolten. Smelt niet alles? Zet het nog een paar seconden terug op de pan met heet water.
- Laat de chocolade staan tot je een temperatuur van 29 graden hebt bereikt. Doe de chocolade in een spuitzak en spuit op een vel bakpapier hartjes of andere vormpjes naar keuze. Laat dit uitharden.
- Versier de kano’s met de overige frambozen en de chocoladevormpjes.
Notities
Deze kano’s lijken een beetje op kleine slofjes. Eerder deelde ik ook al een recept voor kleine slagroomslofjes en voor aardbeienslofjes. Mocht je deze kano’s al gemaakt hebben, kun je daar mee aan de slag!
* Dit is een affiliate link. Voor meer informatie over affiliate links, klik hier!