De herfst is volop bezig, wat betekent dat het seizoen van de heerlijke kruiden en pompoenen is aangebroken! En met pompoenen kun je onder andere een heerlijke pompoen cake maken! Een heerlijke herfst cake dus! Eerder maakte ik al eens een pumpkin spice cake en nu hoor ik je denken, wat is dan precies het verschil? Een pumpkin spice cake bevat enkel pumpkin spice kruiden, wat een mix is van kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, piment en kruidnagel (Hier kun je dat recept vinden). Maar deze pompoen cake bevat echt pompoen, wat hem ook nog een soort van gezond maakt, toch? Want groenten zijn gezond? Naja, laat deze bakker maar in de waan dat ze een keer iets gezonds heeft gebakken 😉
Maar hoe krijg je die pompoen dan in de cake? Je maakt eerst een pompoen puree van de pompoen. Nu kun je een hele pompoen kopen en uithollen (wat vooral leuk was voor halloween), Maar nu dat geweest is, zou ik gewoon pompoen blokjes kopen bij de supermarkt. Veel makkelijker! Je kookt deze pompoen blokjes in een pan met water en een snufje zout totdat het zacht is. Vervolgens giet je het water af en pureer je de pompoen blokjes. Eigenlijk een beetje zoals zelfgemaakte babyvoeding. Dit laat je afkoelen en gaat vervolgens door de pompoen cake heen. Een kind kan de was doen!
Wat heb je nodig voor deze pompoen cake?
De pompoen cake wordt gemaakt van een cakebeslag met bloem, suiker, ei, melk, vanille & pompoen. Daarnaast zit er een roomkaas laagje doorheen. Deze is op de foto helaas niet zo goed zichtbaar aangezien deze vooral in het midden van de cake zat bij mij. Probeer het dus goed te verdelen!
De cake is gebakken in een traditioneel cakeblik van 30 centimeter lang. Ik vind het altijd fijn als mijn bakvormen een anti aanbaklaag hebben (hoewel ik ze eigenlijk altijd nog bedek met een laagje bakpapier, noem me gek haha. Toch zou ik ze nooit zonder kopen. Heb je nou nog geen cake blik en wil je wel aan de slag met dit recept? Dan zou ik deze aanraden!* Je kunt deze pompoen cake ook bakken in een andere bakvorm. Houdt er dan wel rekening mee dat hij er anders uitziet en de baktijd kan veranderen.
Pompoen cake
Equipment
- Cakeblik
- Bakpapier
- Mixer
- Staafmixer
Ingrediënten
Pompoen puree
- 400 gram pompoen blokjes
- Snufje zout
Pompoen cake
- 280 gram bloem
- 300 gram kristalsuiker
- 110 gram gesmolten ongezouten boter
- 1 ei
- 75 ml melk
- 1 tl vanille extract
- 5 gram baking soda
- 5 gram kaneel
- 3 gram zout
- 1 gram nootmuskaat
Roomkaas
- 120 gram roomkaas naturel
- 1 eidooier
- 45 gram suiker
- 1/2 theelepel vanille extract
Instructies
Pompoenpuree
- Begin met het maken van de pompoen puree. Kook de pompoen blokjes in een pan met een ruime hoeveelheid water en voeg een snufje zout toe. Laat ongeveer 5 minuten koken totdat de pompoen blokjes zacht worden. Pureer vervolgens de pompoen blokjes tot een mooie puree. Laat het vervolgens afkoelen. Tip: wil je sneller aan de slag, giet de puree dan in een plat bord met opstaande rand en zet even in de koelkast of vriezer.
Cakebeslag
- Mix de droge ingrediënten in een kom. Dit zijn de suiker, bloem, kaneel, nootmuskaat, baking soda en zout.
- Mix in een andere kom de natte ingrediënten. Dit zijn de boter, het ei, de melk, de vanille extract en de pompoen puree.
- Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe en mix tot alles net in elkaar is opgenomen, mix niet te lang!
Roomkaaslaag
- Mix de roomkaas samen met de suiker, de eidooier en de vanille totdat alles in elkaar is opgenomen
Cake opbouwen
- Doe een vel bakpapier in het cakeblik en voeg hier steeds een scheutje cakebeslag een scheutje roomkaasvulling aan toe, totdat alles in het blik zit.
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bak de cake voor 70 minuten gaar. Check of hij gaar is door er een sateprikker in te prikken. Komt deze er droog uit? Dan is hij gaar!
Enthousiast geworden door deze pompoen cake – een heerlijke herfst cake? Wellicht wordt je dat ook van mijn appelstroop koekjes, deze zijn ook heerlijk in de herfst!
* Dit betreft een affiliate link. Dit houdt in dat ik een klein percentage van de aankoopprijs krijg, mocht je iets via deze link kopen. Het kost jou niets meer dan normaal! Met deze opbrengsten kan ik de kosten die ik maak met mijn blog eruit halen. Meer informatie over affiliate links vind je op de contact pagina.