Puddingbroodjes

Ben jij ook gek op puddingbroodjes? Vroeger aten we deze regelmatig in het weekend. Daarom vond ik het nu tijd om ze een keertje helemaal zelf te maken! Afgelopen week kwam mijn KitchenAid namelijk binnen en dat betekende dat het de hoogste tijd was om zelf broodjes te bakken. Hiervoor had ik ook een keukenmachine, maar die was niet zo sterk als een KitchenAid, waardoor hij brooddeeg niet aan kon. Stond ik alsnog met mijn handen te kneden.. En aangezien de puddingbroodjes al een tijdje op mijn lijstje stonden, werd dat het eerste baksel uit de nieuwe KitchenAid! Ik heb zeker geen spijt van de aankoop, wat een machine! Hij is wel duur, dus je moet er even voor sparen, maar als je hem eenmaal hebt, wil je niets anders. Is het gek dat ik nu ook alle accessoires wil zoals de gehaktmolen enzo?

Goed, genoeg over de KitchenAid, terug naar de puddingbroodjes! Het bakken van de broodjes duurt inclusief rijzen ongeveer 1,5 uur, waardoor de broodjes redelijk snel bij je op tafel kunnen staan! Ze moeten natuurlijk wel even afkoelen voordat je ze vult. De broodjes zijn gevuld met een heerlijke, zelfgemaakte banketbakkersroom. Geen zin om zelf de broodjes te bakken? Koop dan witte puntjes bij de bakker en maak de banketbakkersroom zelf!

Puddingbroodje, puntje met banketbakkersroom

Wat heb je nodig voor puddingbroodjes?

Voor 6 stuks

Voor de broodjes
250 gr goede bloem 
5 gram zout
5 gram witte basterdsuiker
5 gram instant gist
25 gram boter
0.5 ei
115 ml water

Voor de vulling:
65 gram suiker
2 zakjes (bourbon) vanillesuiker
3 eidooiers
35 gram bloem
350 ml melk
Spuitzak + spuitmondje

Aan de slag!

Voor de broodjes:
Mix alle ingrediënten in een kom en mix dit tot een soepel deeg. Als je met je handen kneed moet je wel tot 20 minuten mixen, een staande mixer zou dit eventueel in 10-15 minuten kunnen. Mix net zo lang totdat je een dun vliesje kunt trekken van het deeg, zonder dat deze breekt. Verdeel het deeg vervolgens in 6 bolletjes.

Bedek een bakplaat met bakpapier en vorm van de bolletjes een rechthoekig broodje (zoals de puntjes van de bakker). Leg deze naast elkaar op de bakplaat (2×3) en dek dit af met een theedoek. Laat dit een uur rijzen op een warme plek +/- 30-40 graden (je kunt ook een bak warm water onder de bakplaat zetten, als je geen warme plek in huis hebt).

Verwarm de oven voor op 220 graden, zet vervolgens een bakje water (in een oven bestendigd bakje) onderin de oven. Zet hier de bakplaat op en bak de broodjes in 9-10 minuten gaar. Met het water in de oven creëer je stoom, waardoor de broodjes lekker luchtig worden. Heeft jouw oven een stoomfunctie? Gebruik die dan!

Banketbakkersroom:
Meng de eidooiers samen met de suiker en de vanillesuiker* door elkaar. Voeg vervolgens de bloem door en mix dit met een garde net zolang totdat de bloem volledig is opgenomen. Verwarm een pan met hierin de melk, zodra de melk kookt, voeg je de melk beetje bij beetje toe aan het eimengsel terwijl je goed blijft roeren. Dit is heel belangrijk, anders heb je kans op roerei. Als je alle melk hebt toegevoegd, kun je het weer terug in de pan gieten. Breng dit weer aan de kook en blijf goed doorroeren totdat de room de dikte van vla heeft. Giet dit in een grote schaal en dek dit af met afdekfolie. Laat dit vervolgens volledig afkoelen, de banketbakkersroom stijft nog op terwijl deze in de koelkast staat. Als de banketbakkersroom is afgekoeld, kun je deze nog even loskloppen zodat het een egaal mengsel wordt.

Snijd de broodjes open aan de bovenkant, doe de banketbakkersroom in de spuitzak met spuitmondje en spuit de room in de broodjes. Je puddingbroodjes zijn nu klaar, eet smakelijk!

* Ik heb bourbon vanille suiker gebruikt, dit is iets bruiner dan de ‘ standaard’ vanillesuiker (wat eigenlijk geen echte vanillesuiker is, maar dat is een andere discussie 😉 ). Dit zorgt ervoor dat de banketbakkersroom iets bruiner van kleur wordt dan de standaard gele room die je gewend bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: