Boterkoek met bastogne bodem

by bakkenmetlisanne

Elke maand heeft de Bakstrijd van Laura’s Bakery een nieuw onderwerp, deze maand was dat boterkoek. De boterkoek stond al lang op mijn eigen bak-lijstje, dit was het uitgelezen moment om hem ook daadwerkelijk te gaan bakken. De boterkoek heb ik gecombineerd met een bastognekoekjes bodem om hem net wat extra pit te geven.

Wat heb je nodig?

Springvorm 15cm (of groter, dan wordt hij iets platter)
225 gram boter of Flora Plant
225 gram bloem
75 gram kristalsuiker
75 gram witte basterdsuiker
Snufje zout
1 losgeklopt ei
30 gram gesmolten boter of Flora Plant
100 gram bastognekoekjes

Aan de slag!

Verkruimel de bastognekoekjes met een keukenmachine of in een zakje met een deegroller. Mix dit met de 30 gram gesmolten boter. Knip een stuk bakpapier uit en leg dit op de bodem van de springvorm. Bedek dit vervolgens met het koek mengsel en druk dit aan met de achterkant van een lepel. Zet dit vervolgens in de koelkast.

Mix in een grote kom de boter samen met de suiker en het zout totdat er een luchtig mengsel ontstaat. Voeg dan de bloem toe en kneed dit met een keukenmachine of je handen tot een stevige samenhangende bal. Verpak dit in vershoudfolie of een plastic zakje en leg dit voor minimaal 20 minuten in de koelkast.

Haal het plastic van het deeg af en verdeel het deeg over de koekjes bodem. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met ei. Hier kun je vervolgens met je vork nog een ruitjespatroon in trekken. Bak de boterkoek voor ongeveer 20 minuten op 200 graden.

Laat de boterkoek goed afkoelen, hij is nog erg zacht als hij uit de oven komt en hij heeft even tijd nodig om uit te harden.

Let op: voor een goede boterkoek gebruik je normaal gesproken een echt goede roomboter. In dit recept heb ik zelf gebruik gemaakt van Flora Plant ongezouten. Dit deed echter niets slechts voor de smaak! We proefden geen verschil met een gewone roomboter.

You may also like