(Mini) Focaccia’s – Heerlijk Italiaans brood!

by bakkenmetlisanne

Focaccia is een Italiaans plat brood en het is een van de makkelijkste brood recepten. Het deeg dat je voor een focaccia gebruikt lijkt een beetje op pizzadeeg, maar is toch net iets anders. Het leukste aan deze broodjes vind ik persoonlijk dat je ze zelf kunt versieren naar hoe je het graag wilt! Ik heb bijvoorbeeld een keer een groot brood gemaakt, maar ook een keer allemaal kleine broodjes (mini focaccia’s) met verschillende smaken per broodje. Ik heb gekozen voor drie smaken, een met tomaat mozzarella, een met pesto en een knoflook, tijm en rozemarijn.

Hoe je de broodjes versiert, kun je dus eigenlijk gewoon helemaal zelf bedenken! Wel heb ik aan alle broodjes knoflook en zeezout toegevoegd omdat ik vond dat toch wel een klein beetje hoort. Maar goed, wat hoort er en wat niet? Eigelijk is het helemaal aan jou!

Bij het maken van focaccia gebruik je de lucht die in je deeg is gekomen ook voor het bakken, dit zorgt ervoor dat je broodje heel luchtig en zacht van smaak wordt. Normaal gesproken druk je na de laatste rijs nog wat gaten in het deeg om de echte typische focaccia look te krijgen. Dat ben ik bij mijn grote brood vergeten, wat stom! Maar de smaak wordt er niet minder om, hij ziet er misschien iets minder mooi uit. Maar dat is zeker niet erg!

(Mini) focaccia’s bewaren

De broodjes zijn het lekkerste als je ze direct na het afbakken opeet. Je zou er eventueel nog voor kunnen kiezen om ze een of twee dagen later op te eten, maar ik zou niet veel langer wachten, dan worden ze wat droog. En aangezien de broodjes binnen 1,5 uur op tafel kunnen staan, zou ik gewoon weer nieuwe maken!

Focaccia
(Mini) Focaccia
(Mini) Focaccia

Focaccia

Met dit recept maak je heerlijk focaccia brood! Je kunt er ook voor kiezen om kleine broodjes te maken, verdeel het deeg dan in 8 stukjes.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijzen 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaans

Equipment

 • Broodsteen of een bakplaat met bakpapier

Ingrediënten
  

 • 400 gram bloem
 • 30 ml Olijfolie
 • 225 ml lauwwarm water
 • 1 zakje instant gist
 • 2 eetlepels suiker
 • Snufje zout.

Garnering naar wens, in dit geval:

 • Cherrytomaatjes
 • Basilicum
 • Tijm
 • Rozemarijn
 • Knoflook
 • Zeezout
 • Olijfolie
 • Mozzarella

Instructies
 

 • Mix in een grote kom de bloem met de suiker, de gist en het zout. Zodra dit goed is gemengd kun je het lauwwarme water en de olie toevoegen. Kneed dit totdat het een stevig deeg is en je er een vliesje van kunt trekken. Dit kan wel 10 minuten duren.. Dit kun je doen met de keukenmachine of met de hand. Het deeg blijft wat plakkerig, dat klopt.
 • Laat het deeg vervolgens minimaal een uur rijzen in een met een theedoek afgedekte kom, het deeg zal verdubbelen in hoeveelheid
 • Als het deeg goed is gerezen, dan kun je het op de bakplaat leggen en vormen tot een rond of langwerpig brood of je kunt er 8 kleine broodjes van maken van ongeveer 80 gram per stuk.
 • Bestrijk de bovenkant van het brood of de broodjes met olijfolie. Pers vervolgens de knoflook uit en snijdt de cherrytomaatjes en mozzarella doormidden. Je kunt het brood/ de broodjes vervolgens naar eigen inzicht met de kruiden, tomaatjes en mozzarella garneren.
 • Laat het gevormde brood of de broodjes opnieuw een half uur tot een uur rijzen onder een schone theedoek. Vlak voor het afbakken druk je met je vinger wat gaten in het deeg, zodat hij er echt als een typische focaccia uit ziet*
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Bak de broodjes voor 15-20 minuten op 200 graden. 20 minuten voor een groot brood of 15 minuten voor kleine broodjes.

Notities

*  Dit ben ik overigens vergeten, maakt hem misschien iets minder mooi, niet minder lekker!
Trefwoord Broodjes, Focaccia

Ben je op zoek naar andere broodrecepten? Hier kun je alle broodjes vinden! Maak bijvoorbeeld deze kaneelbroodjes of deze eenvoudige chocoladebroodjes.

You may also like