Plaattaart – Appelkruimel met Honing-Mascarpone

by bakkenmetlisanne

Als topmember van Uitpaulineskeuken mocht ik aan de slag met het bladerdeeg van Tante Fanny. Meestal maak ik met bladerdeeg een hartig recept, maar dit keer heb ik gekozen voor een zoete variant. Plaattaart met amandelspijs, appeltjes met kaneelsuiker, rozijnen, honing-mascarpone en een topping van koek crumble. De plaattaart is het lekkerste als hij nog een beetje warm is, maar is ook heerlijk als hij koud is! Wat is jouw favoriete plaattaart recept?

Wat heb je nodig?

1 rol bladerdeeg van Tante Fanny
2 zoetzure appels (bijvoorbeeld Jonagold)
40 gram rozijnen
150 gram amandelspijs
2 zakjes vanillesuiker
2 gram kaneel
200 gram mascarpone
3 eetlepels honing
75 gram suiker + iets extra voor het deeg
75 gram bloem
60 gram koude boter
Eventueel: scheutje ongeklopte slagroom

Rol het bladerdeeg uit en leg op een bakplaat. Er zit al een vel bakpapier vast aan de bladerdeeg, dus dat is ideaal! Prik gaatjes in het deeg en trek een lijntje met je mes langs de rand. Besmeer de rand met wat suiker, dan zorgt ervoor dat de rand licht gekarameliseerd wordt. Wel ondertussen de rozijnen in lauwwarm water voor minimaal 15 minuten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijdt dan de appels in dunne halve maantjes en mix dit met de vanillesuiker en de kaneel. Voeg een scheutje water toe aan het amandelspijs en prak dit totdat het zacht wordt. Verdeel dit vervolgens over het bladerdeeg en leg hier de appeltjes op. Dep de rozijnen droog en verdeel deze over de appels. Bak dit 20 minuten op 200 graden.

Mix de Mascarpone met de honing en roer dit goed door. Voeg eventueel een scheutje ongeklopte slagroom door als de mascarpone wat dik blijft. Proef de mascarponecrème, het is de bedoeling dat je de honing proeft en de mascarpone dus gezoet is, maar het moet niet extreem zoet worden, aangezien de appel en het amandelspijs natuurlijk ook al zoet zijn. Zet dit ondertussen in de koelkast

Meng vervolgens de koude boter met de bloem en 75 gram suiker. Kneedt dit met je hand tot een kruimelig deeg. Verdeel dit over een bakplaat of in een ovenschaal en bak voor 25 minuten op 200 graden totdat de kruimels gebruind zijn.

Verdeel vervolgens de honing-mascarpone room over de appels en bestrooi met de crumble. Garneer met wat poedersuiker.

Lactosevrije optie: vervang de mascarpone met lactosevrije mascarpone of je kunt ook een vegan mascarpone maken van vette kokosmelk en vegan roomkaas. Vervang de boter door FloraPlant ongezouten.

You may also like