Ingrediënten op kamertemperatuur brengen

by bakkenmetlisanne

Stel, je bedenkt je dat je heel erg zin hebt in appeltaart. Je gaat naar de keuken en je ziet dat je alles in huis hebt. Ideaal toch? Je zoekt online een recept op en dan schrik je. Je boter is helemaal niet op kamertemperatuur! Wat nu? Geen nood! Gelukkig zijn er tips en tricks om je ingrediënten snel op kamertemperatuur te laten komen. Wil jij je ingrediënten snel op kamertemperatuur brengen en ben je benieuwd waarom dit eigenlijk belangrijk is? Lees dan snel verder! En is je beslag toch geschift? Ik geef je onderaan het artikel een tip met wat je kunt doen, samen met een gouden tip die je moet weten!

Ingrediënten op kamertemperatuur brengen

Waarom is kamertemperatuur belangrijk?

Als je twee ingrediënten samenvoegt die beiden een andere temperatuur hebben, dan worden ze lastig in elkaar opgenomen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld geschifte botercrème. Het is je vast wel eens overkomen, je hebt allemaal gekke korreltjes in je botercrème zitten en wat je ook doet, het wordt niet beter. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren bij een cakebeslag of als je cupcakes wilt maken. En dat is natuurlijk niet wat je wilt! Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen.

Ingrediënten op kamertemperatuur brengen

Het beste kun je de ingrediënten een paar uur van te voren uit de koelkast halen. Wil je meteen in de ochtend bakken? Haal de ingrediënten dan de avond er voor al uit de koelkast (tenzij er een hittegolf is voorspeld, dan is dit misschien niet het beste idee). Zet de ingrediënten gewoon op het aanrecht en na een paar uur zullen ze een temperatuur van 19 a 20 graden hebben bereikt. Maar goed, iedereen vergeet wel eens wat. Dus wat doe je dan?

Boter

Boter kun je op kamertemperatuur komen door het te raspen en leg dit na het raspen op een bord. Na het raspen is het binnen een paar minuten op kamertemperatuur! Je handen kunnen wel wat vies worden door de boter die smet in je handen. Je kunt er ook voor kiezen om de boter in hele kleine blokjes te snijden en dan op een bord te leggen. Dan duurt het daarna misschien nog iets langer, maar heb je geen vieze vingers.

De magnetron zal ik niet aanraden, dit zorgt er vaak voor dat een deel van je boter te hard smelt en je gesmolten boter hebt. Dit is juist weer te warm, wat ook voor een geschift beslag kan zorgen.

Eieren

Veel mensen in Nederland bewaren eieren buiten de koelkast, maar ook een groot deel bewaart het in de de koelkast. En dan zijn ze dus ook niet op kamertemperatuur. Wist je dat je in Amerika de eieren in de koelkast moet doen? Hier verwijderen ze een soort beschermlaagje van de eieren voor gebruik, wat ervoor zorgt dat ze minder lang houdbaar zijn. Maar goed, ik dwaal af.

Wil je de eieren op kamertemperatuur brengen? Leg ze dan in een bakje met lauw water en laat de eieren hier ongeveer 5 minuten in liggen.

Vloeistoffen

Heb je melk en of andere vloeistoffen nodig die op kamertemperatuur moeten zijn? Dit gaat op ongeveer dezelfde manier als de eieren, alleen kun je de vloeistoffen natuurlijk niet zo in het water gieten. Doe dit in een schaaltje die je in een bak warm water legt. Voel af en toe of je de juiste temperatuur al hebt bereikt.

Ingrediënten
Ingrediënten op kamertemperatuur brengen

Wat als je beslag toch is geschift?

Ben je toch te enthousiast geweest en heb je nu een geschift beslag? Dit kun je op verschillende manieren oplossen.

Föhn

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar zet de föhn op de zijkant van de beslagkom om het zo te verwarmen en blijf ondertussen doorkloppen. Zo wordt het iets verwarmd waardoor de ingrediënten dezelfde temperatuur krijgen en dit zal in veel gevallen voldoende zijn.

Au bain marie verwarmen

Werkt de tip met de föhn niet? Verwarm een pan met water en zorg dat je beslag in een warmte vaste kom zit. Zet deze kom bovenop de pan en blijf roeren. Alle klontjes zullen smelten. Waarschijnlijk wordt het wel wat dun, zet het na het smelten even in de koelkast (minuut of vijf – tien) en klop het daarna weer opnieuw op. Heeft dit nog niet gewerkt? Herhaal dit dan nog een keer.

Gouden tip voor ingrediënten op kamertemperatuur brengen:

Naast de tip over alles op tijd uit de koelkast halen: schaf een goede bakthermometer aan! Dit is niet alleen handig als je Meringue wilt maken en je hiervoor suikerwater nodig hebt, maar dit is ook handig voor het ingrediënten op kamertemperatuur brengen. Meet bijvoorbeeld te temperatuur van de boter of de melk. Zo weet je zeker dat al je ingrediënten ongeveer dezelfde temperatuur hebben en je beslag niet in de schift gaat. Benieuwd wat voor een thermometer je nodig hebt? Koop bijvoorbeeld deze!* Ikea heeft ook een goede, bijvoorbeeld deze.

Vaker baktips ontvangen?

Vind je het leuk om vaker van deze handige baktips te krijgen? Ik zou het leuk vinden als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief! 1x per maand stuur ik je een overzicht van alle nieuwe lekkere recepten, nieuwe baktips en inspiratie voor de komende maand. Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven! Je kunt je altijd weer uitschrijven.

* Dit is een affiliate link. Voor meer informatie over affiliate links, klik hier!

You may also like