Eton Mess Cheesecake

by bakkenmetlisanne

Met dit dessert zijn we alweer aangekomen bij de 21e dag van de bakemas. Wat ook betekent dat het vandaag tweede kerstdag is en dit meteen de laatste post van de bakemas is. Het was me wat, elke dag iets uploaden. Maar wat waren jullie reacties leuk, dus het was zeker de moeite waard! En zoals altijd: save the best for last. Vandaag deel ik deze leuke Eton mess Cheesecake met jullie. Want Eton Mess is heerlijk, en cheesecake ook. Dus de combinatie hiervan moet wel overheerlijk zijn! En dat is het zeker! Het taartje heeft een klein formaat, dus prima voor klein gezelschap. En hij komt misschien wat laat voor de kerstdagen, maar als je geen kerstmuts/ kerstboom toevoegt, kan hij toch ook prima met oud en nieuw? Wat zijn jullie plannen voor deze tweede kerstdag?

Op Youtube zie ik vaak in december het fenomeen ‘Vlogmas’ voorbij komen. Nu zal je mij nooit in mijn leven zien vloggen, maar hetzelfde principe kunnen we natuurlijk ook toepassen op het bakken, een ‘Bakemas’! Ik heb het iets verdraaid, in plaats van een regulier advent tussen 1 en 24 december, heb ik ervoor gekozen om dit tussen 6 en 26 december te doen. Tussen Sinterklaas en kerst dus! 21 dagen lang een heerlijk nieuw recept in kerst stijl. Denk hierbij aan gingerbread cookies, tips voor de gourmet of heerlijke kerstdesserts! Vandaag deel 21: eton mess cheesecake

Op mijn Instagram @BakkenmetLisanne vind je een reel met hierin een super snel voorbeeld van hoe je de cheesecake maakt.

Wat heb je nodig?

Cheesecake
400 gram Speculaas of bastogne
100 gram gesmolten boter
350 gram yoghurt
150 gram roomkaas
1 theelepel vanille extract of vanillepasta
2 zakjes vanillesuiker
7 gelatine bladen
75 gram suiker
Springvorm 15 of 18 cm (groter kan ook, dan wordt hij lager)

Eton Mess
Meringue, 1/2 van dit recept of een zakje kant en klare meringues
300 ml. slagroom
2 eetlepels suiker

Aan de slag!

Cheesecake
Verkruimel de koekjes met de hand of met een keukenmachine. Smelt vervolgens de boter in de magnetron (ongeveer 60 seconden op 700 watt) of in de pan. Mix de koekkruimels met de boter in een grote kom.

Leg op de onderkant van de springvorm een vel bakpapier en sluit de springvorm hier om heen. Vul de vorm dan met de koekkruimels en druk dit plat met de achterkant van de lepel. Zet dit vervolgens voor minimaal een kwartier in de koelkast.

Vul een schaaltje met koud water en laat hier de gelatineblaadjes voor ongeveer 10 minuten in staan. Mix in een grote kom de roomkaas en de yoghurt totdat het smeuïg wordt. Voeg dan de vanillesuiker en de vanille-extract of pasta toe en roer dit goed door.

Breng 125 ml water aan de kook en voeg hier de suiker aan toe. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en voeg deze toe zodra het water kookt. Blijf goed roeren totdat de gelatine volledig is opgelost. 

Voeg het mengsel vervolgens toe aan de bodem en laat dit een paar uur (of nacht) opstijven in de koelkast.

Eton Mess
Maak de meringue volgens het recept van de kerstmeringues of gebruik kant en klare meringues. Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Verdeel de helft van de slagroom over een ander bakje, deze gebruik je zo ter garnering. Snij of breek de meringue in kleine stukjes (niet alles, je hebt ook een deel nodig voor de garnering). Voeg hiervan de helft toe aan een van de twee kommetjes slagroom en roer dit goed door elkaar zodat je bij elke schep slagroom meringue hebt.

Schep de slagroom met meringue erdoor op de cheesecake en druk dit wat aan. Spuit nu met tussenruimtes toefjes slagroom en leg hier een meringue toefje tussen. Garneer de cheesecake verder naar wens met de overgebleven meringue.

Tip: voeg ook aardbeien toe aan de eton mess. Ik had ze helaas niet in huis, maar dit hoort er eigenlijk wel bij.

You may also like

%d bloggers liken dit: