Eton Mess Cheesecake

by bakkenmetlisanne

Eton Mess wordt vaak gegeten tijdens de kerstdagen. Ken je Eton mess niet? Eton mess is eigenlijk niets meer dan slagroom, verkruimelde meringue en aardbeien. Ik vind het een heerlijk dessert! De meringue smelt op je mond en met de stukjes aardbei krijg je een lekkere bite! Maar ik dacht dit jaar: alleen eton mess is niet genoeg, laten we hier een hele Eton Mess Cheesecake van maken! Het is een no bake cheesecake geworden gemaakt met een bastogne bodem, een vanille cheesecake laag en hierboven op ligt de Eton Mess, extra slagroom en meringue. Het is een mengeling van kerstmuts meringue schuimpjes, gewone meringue toefjes en een heuze ‘kerstboom’ geworden.

Tip: voeg ook aardbeien toe aan de eton mess. Ik had ze helaas niet in huis en heb ze er dus uit gelaten, maar voor een ‘echte’ eton mess voeg je deze wel toe! Als je deze toevoegt, snijd de aardbeien dan in kleine stukjes en mix deze samen met de meringue stukjes door de slagroom heen.

Terwijl ik deze Eton Mess Cheescake aan het maken was, heb ik een reel opgenomen. Deze kun je terug vinden op mijn Instagram: @BakkenMetLisanne of direct via deze link!

Eton Mess Cheescake

Eton Mess Cheescake bewaren

De cheesecake bewaar je in de koelkast, hier blijft hij een dag of 3 goed. Tip: voeg pas als laatste de meringuestukjes toe zoals de kerstmutsen en toefjes op de bovenstaande foto. Deze kunnen wat zachter worden als het vocht er in trekt en dat is natuurlijk zonde!

Eton Mess Cheesecake

Eton Mess Cheesecake

Het ultieme toetje voor de feestdagen: een eton mess cheesecake! Eton mess is natuurlijk iets typisch voor het kerstdessert, maar in cheescake vorm is het nog lekkerder!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Opstijven 6 uur
Gang Dessert
Porties 8 personen

Equipment

 • Springvorm 15 of 18 cm (groter kan ook, dan wordt hij lager)

Ingrediënten
  

Cheesecake

 • 400 gram Speculaas of bastogne
 • 100 gram gesmolten boter
 • 350 gram yoghurt
 • 150 gram roomkaas
 • 1 theelepel vanille extract of vanillepasta
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 7 gelatine bladen
 • 75 gram suiker

Eton Mess

 • Meringue 1/2 van dit recept* of een zakje kant en klare meringues
 • 300 ml. slagroom
 • 2 eetlepels suiker

Instructies
 

Cheesecake

 • Verkruimel de koekjes met de hand of met een keukenmachine. Smelt vervolgens de boter in de magnetron (ongeveer 60 seconden op 700 watt) of in de pan. Mix de koekkruimels met de boter in een grote kom.
 • Leg op de onderkant van de springvorm een vel bakpapier en sluit de springvorm hier om heen. Vul de vorm dan met de koekkruimels en druk dit plat met de achterkant van de lepel. Zet dit vervolgens voor minimaal een kwartier in de koelkast.
 • Vul een schaaltje met koud water en laat hier de gelatineblaadjes voor ongeveer 10 minuten in staan. Mix in een grote kom de roomkaas en de yoghurt totdat het smeuïg wordt. Voeg dan de vanillesuiker en de vanille-extract of pasta toe en roer dit goed door.
 • Breng 125 ml water aan de kook en voeg hier de suiker aan toe. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en voeg deze toe zodra het water kookt. Blijf goed roeren totdat de gelatine volledig is opgelost.
 • Voeg het mengsel vervolgens toe aan de bodem en laat dit een paar uur (of nacht) opstijven in de koelkast.

Eton Mess

 • Maak de meringue volgens het recept van de kerstmeringues of gebruik kant en klare meringues. Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Verdeel de helft van de slagroom over een ander bakje, deze gebruik je zo ter garnering. Snij of breek de meringue in kleine stukjes (niet alles, je hebt ook een deel nodig voor de garnering). Voeg hiervan de helft toe aan een van de twee kommetjes slagroom en roer dit goed door elkaar zodat je bij elke schep slagroom meringue hebt.
 • Schep de slagroom met meringue erdoor op de cheesecake en druk dit wat aan. Spuit nu met tussenruimtes toefjes slagroom en leg hier een meringue toefje tussen. Garneer de cheesecake verder naar wens met de overgebleven meringue.

Notities

* Dit recept voor meringues 
Trefwoord Eton Mess, Kerst, Desert, Kerstdessert

Ben je benieuwd naar andere eton mess recepten op mijn blog? Er staat ook een recept online voor de traditionele Eton Mess in een glaasje online. Daarnaast heb ik ook een Sinterklaas versie gemaakt, een Eton Mess waar naast meringue en aardbeien ook nog stukjes kruidnoot aan toegevoegd zijn. Je krijgt meteen weer een ander soort dessert met dezelfde basis!

You may also like