Eton mess

by bakkenmetlisanne

In het recept van afgelopen zondag hintte ik al een beetje op Eton Mess. Een deel van het meringue schuim voor de kerstmutsjes heb ik gebruikt om deze Eton Mess te maken. En wat is dit lekker zeg! Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor het kerstdessert, dan heb ik hier het perfecte recept voor je! Het bestaat uit slagroom, aardbeien en meringue, met wat chocoladebolletjes als topping. En zit je nou in tijdnood of wil je de meringues niet zelf maken, ga dan aan de slag met kant en klare meringues vanuit de supermarkt (zijn nu overal te vinden vanwege kerst). Dan staat dit dessert binnen 5 minuten op tafel.

Het verhaal gaat dat Eton Mess is ontstaan doordat een bakker zijn aardbeien meringue taart wilde vervoeren naar Eton College en dat de taart was ingestort door de hobbelige wegen, dat werd een puinhoop 😉 Vandaar Eton Mess! Blijkbaar deed het allemaal niets onder voor de smaak, want hierna werd het een ding en werd eton mess als dessert geserveerd! 

Het dessert wordt traditioneel gemaakt met aardbeien, slagroom en meringue. De meringue schuimpjes heb ik zelf gemaakt van een Franse Meringue, maar je kunt het jezelf nog makkelijker maken door de meringue te kopen. Dit is makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkten rondom de feestdagen. Het zelf maken neemt wel ongeveer anderhalf tot twee uur in beslag. Je moet de meringue eerst maken en vervolgens ongeveer een uur tot anderhalf uur laten drogen in de oven. Voordeel van het zelf maken van de meringue is dat je hem in verschillende vormpjes en kleuren kunt maken. Als je ze in de winkel koopt, ben je afhankelijk van wat er daar beschikbaar is.

Eton Mess

Eton Mess bewaren

Ik zou de opgebouwde Eton Mess niet te lang bewaren, de meringue wordt zacht door de slagroom, waardoor het een beetje sompig wordt. Je kunt het beste alle ingrediënten klaar zetten en het op het laatste moment opbouwen. Anders verlies je de krokante bite.

Eton Mess

Eton Mess

Eton mess is een traditioneel dessert dat bestaat uit slagroom, stukjes meringue en aardbei.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Dessert
Porties 2 stuks

Equipment

 • 2 glazen

Ingrediënten
  

 • 6 meringues om in stukken te snijden
 • 2 meringues om boven op te leggen als decoratie
 • 135 ml. slagroom
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 handjes aardbeien
 • Eventueel: chocoladeballen ter versiering
 • Poedersuiker

Instructies
 

 • Gebruik kant en klare meringue of maak de meringue volgens dit recept*. In plaats van kerstmutsen kun je toefjes spuiten van de meringue. Voeg wat strepen rode kleurstof toe aan de lege spuitzak, vul hem vervolgens met het schuim en spuit de toefjes op. Doe dit door je spuitzak op dezelfde hoogte te houden als je spuit. Maak vervolgens een draaibeweging als je klaar bent met het toefje, zodat je een mooi toefje krijgt.
 • Klop de slagroom stijf. Als de slagroom wat dikker begint te worden, voeg je de twee eetlepels suiker toe en klop je verder totdat de slagroom geheel stijf is. Zet dit even aan de kant.
 • Maak de aardbeien schoon en verwijder het kroontje. Snij ze vervolgens in kleine stukjes. De helft van de aardbeien gebruik je in zijn geheel in het glaasje. Pureer de andere helft van de aardbeien. Voeg dit toe aan de stijfgeklopte slagroom.
 • Snij de meringue in kleine stukjes. Voeg hiervan de helft toe aan de slagroom en roer dit goed door elkaar zodat je bij elke schep wat slagroom, meringue en aardbeienpuree hebt. Vervolgens kun je de desserts gaan opbouwen in het glas.
 • Begin met een laagje aardbeien, leg hier een laagje meringue op. Verdeel vervolgens het slagroommengsel over de twee glaasjes. Leg hier nog een meringue op, decoreer eventueel met wat chocoladeballen en maak het geheel af door er wat poedersuiker op te strooien.

Notities

* Dit recept voor de meringue
Trefwoord Eton Mess, Kerst

You may also like