Stroopwafel cake met frosting van fudge

by bakkenmetlisanne

Bijna iedere Nederlander is wel gek op cake, toch? Daarnaast zijn stroopwafels ook heerlijk, dus vandaag heb ik er een lekkere combinatie van gemaakt, een stroopwafel cake! De typisch Hollandse cake is gevuld met stukjes stroopwafel en afgemaakt met een frosting van fudge en stukjes stroopwafel. Nederlandser kan haast niet, toch?

Je hebt vast wel eens een traditionele cake gemaakt. Zo niet, dan kan ik ook deze citroencake of Griekse yoghurt cake aanraden. Maar deze stroopwafel cake gaat nog een stapje verder. Je maakt deze cake in een bakvorm van ongeveer 25 centimeter. Ik ben fan van de cakevormen van Patisse, zoals deze. Daar zijn al heel wat cakes in gebakken!

Cake met stroopwafel en een frosting met stukjes stroopwafel en fudge. Meer hoef ik niet te zeggen toch? Als jij nog iets zoekt om dit weekend te bakken, zou ik niet verder zoeken en aan de slag gaan met dit heerlijke recept. Het is een luchtige basiscake met stukjes stroopwafel meegebakken. De frosting is gemaakt met gesmolten fudge, roomkaas en opnieuw stukjes stroopwafel. Zo heb je de smeuïgheid van de cake en daarbij een lekkere bite van de stukjes stroopwafel. Daarnaast is hij ook nog redelijk eenvoudig te maken, het enige wat je nodig hebt is een portie geduld. De cake moet tussen de 60 en 70 minuten in de oven en vervolgens nog even afkoelen voor de fugde die je bovenop de cake kan doen. Dit moet vervolgens weer even opstijven in de koelkast. Maar hey, dan heb je ook wat!

Stroopwafel cake bewaren

Een cake kun je ongeveer een week bewaren in een afgesloten trommel of in aluminiumfolie. Het is ook mogelijk om de cake in te vriezen, verpak hem dan goed in plastic folie. Hij is dan ongeveer 3 maanden houdbaar. Tip: als je de cake in losse stukjes invriest, kun je het ook weer in losse stukjes ontdooien!

Stroopwafel cake - bakkenmetlisanne
Stroopwafelcake - bakkenmetlisanne
Stroopwafel cake

Stroopwafel cake

Stroopwafel cake, een heerlijke oud-Hollandse cake met typisch Nederlandse Stroopwafels
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 1 cake

Equipment

 • Cakevorm

Ingrediënten
  

Voor de Cake

 • 200 gram roomboter
 • 200 gram suiker
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eieren
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Snufje zout
 • 3 stroopwafels

Voor de Frosting

 • 175 gram roomkaas
 • 50 gram karamel fudge
 • 2 eetlepels melk
 • 100 gram poedersuiker
 • 2 stroopwafels

Instructies
 

 • Verwarm de oven op 175 graden (heteluchtoven 160 graden). Mix allereerst de boter samen met de suiker en het vanillesuiker tot een romig mengsel.
 • Voeg hier een voor een de eieren aan toe. Mix totdat het ei is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
 • Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout toe. Mix dit vervolgens tot een romig cakebeslag. Verkruimel de stroopwafels en roer deze door het cakebeslag heen. Vet de cakevorm in of bedek hem met bakpapier en giet het cakebeslag hier in.
 • Bak de cake voor 60-70 minuten totdat deze goudbruin en gaar is.
 • Laat voor de frosting allereerst de fudge smelten in de melk. Zet een pannetje op het vuur met de melk er in. Zorg dat je en klein pannetje hebt.
 • Zodra de melk is verwarmd, voeg je de fudge toe en roer dit goed door (let op, het kan snel aanbranden). Laat dit vervolgens weer even afkoelen.
 • Roer de roomkaas los en voeg het fudge mengsel hier aan toe. Voeg vervolgens de poedersuiker toe en roer dit goed door. Doordat je de poedersuiker toevoegt, wordt het mengsel wat dikker. Voeg eventueel nog wat meer poedersuiker toe indien nodig.
 • Breek de stroopwafels in stukjes en roer dit door de frosting heen. Verdeel dit over de bovenkant van de cake en laat dit een uurtje in de koelkast staan, zodat de frosting weer wat harder kan worden.

You may also like