Custard Crumble Cake – Cake met custard poeder

by bakkenmetlisanne

Het maken van deze custard crumble cake wat een spontaan idee, maar pakte onwijs goed uit! Ik had nog wat custardpoeder over en ik moest een beetje denken aan de custard cakejes die je kent vanuit de supermarkt. Deze wilde ik niet een op een namaken, vandaar dat ik het recept iets heb uitgebreid naar een custard cake met koek kruimels bovenop!

Een combinatie van cake, custard en koek crumble. Klinkt dat niet onwijs lekker? Een heerlijke zachte cake laag, een laagje lekkere custard en stukjes koek crumble bovenop. De stukjes cake zien er misschien niet heel fotogeniek uit, maar oh wat zijn deze stukjes cake heerlijk. De cake is gebakken als een plaatcake, in een vierkante bakvorm en in stukjes gesneden. Dus iets anders dan een reguliere cake, maar een cake met een hele lekkere twist!

Je kunt bijvoorbeeld deze vierkante bakvorm gebruiken (of een vergelijkbare). Je kunt hem ook in een ronde vorm maken (van 24 cm). Doe alle ingrediënten dan keer 1,13. Je komt dan op wat gekke afrondingen, voor eieren kun je ze bijvoorbeeld afwegen voordat je ze toevoegt. Bijvoorbeeld: 2 eieren x 1,13 = 2,16 ei. Een ei is gemiddeld 60 gram. Je hebt dan 219 gram ei nodig. Klop hem altijd even los voordat je het toevoegt zodat je eiwit en eigeel meeneemt.

Custard Crumble Cake bewaren

Je kunt de cake ongeveer een week bewaren als je hem goed afdekt met aluminiumfolie. Bewaar het niet in de koelkast, dan loop je het risico dat de cake uitdroogt. Je kunt hem ook invriezen, verpak hem dan goed en bewaar hem maximaal drie maanden in de vriezer.

Custard Crumble Cake
Custard Crumble Cake

Custard Crumble Cake

Een heerlijke cake met een laagje custard en koek kruimels bovenop.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 16 Stukjes

Equipment

 • Bakvorm 20×20

Ingrediënten
  

 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eieren
 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • snufje zout
 • Custard
 • 200 ml melk
 • 25 gram custardpoeder
 • 50 gram suiker
 • 1/2 ei
 • Crumble laag
 • 40 gram koude boter
 • 40 gram bloem
 • 40 gram suiker

Instructies
 

 • Begin met de cakelaag, mix de suiker en vanillesuiker samen met de boter tot een romig mengsel. Voeg hier de eieren één voor één aan toe.
 • Voeg als laatste het bakmeel en het zout toe en mix totdat je een romig mengsel hebt waarin alle ingrediënten zijn opgenomen.
 • Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier of vet in met boter en stort hier de cakelaag in.
 • Vervolgens gaan we aan de slag met de custard laag. Klop het halve ei met de suiker los in een kom en voeg hier 50 ml melk en de custardpoeder aan toe, zorg dat je dit goed doorroert.
 • Breng in een pannetje de overige melk aan de kook. Zodra het kookt, kun je dit toevoegen aan de kom met ei, suiker en custardpoeder. Roer dit goed door terwijl je het er in giet, je wil niet dat het ei gaat stollen en je roerei krijgt. Vervolgens kun je dit terug in de pan gieten en breng het weer aan de kook. Het mengsel wordt nu vanzelf dikker. Uiteindelijk moet het de dikte hebben dat tussen vla en pudding in zit. Laat dit even in de pan afkoelen terwijl je de koek crumble maakt.
 • Snijd de koude boter in kleine stukjes, voeg hier de suiker en bloem aan toe. Verkruimel dit met je vingers totdat de boter is verdeelt door de bloem/suiker.
 • Voeg vervolgens de custard toe op de cakelaag. Hier verdeel je de crumble bovenop.
 • Verwarm de oven voor op 160 graden en bak 35-40 minuten totdat de cake gaar is.
Trefwoord Cake, Custard, Custardpoeder

Ben je op zoek naar andere cake recepten? Probeer bijvoorbeeld  deze citroencake of deze Griekse yoghurt cake. Beide heerlijke recepten, maar wel iets traditioneler dan deze custard crumble cake. Ook deze pumpkin spice cake is overheerlijk!

You may also like