Aardbeientartelettes

by bakkenmetlisanne

Een lekker zomers gebakje: aardbeientartelette! Met een zandbodem, gevuld met aardbeienmousse en plakjes aardbeien. Als dat geen goede combinatie is! En met deze hete temperaturen is zo’n fris fruitgebakje natuurlijk altijd goed! Onlangs plaatste ik al een recept voor de aardbeienmousse. Dit kun je gebruiken om de tartelettes te vullen. Naast een aardbeientartelette kun je dit recept natuurlijk gebruiken voor verschillende soorten fruit. Wat dacht je van frambozen of bosvruchten? Of je kunt ook de tartelettes ook vullen met een (witte) chocolademousse. Ik krijg spontaan trek van alle ideeën!

Wat heb je nodig?

Voor 6 tartelettes

Tartelettebodem
120 gram tarwebloem
20 gram amandelmeel
70 gram boter
Half losgeklopt ei
50 gram poedersuiker
Snufje zout

Aardbeienmousse
200 gram slagroom
50 gram suiker (afhankelijk van hoe zoet je de mousse wil)
250 gram aardbeien
3 blaadjes gelatine
1 zakje klopfix

Garnering
200 gram aardbeien
Poedersuiker

6 tartelettevormpjes of bakringen

Begin met de tartelettebodems, doe hiervoor het tarwebloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng goed door elkaar. Mix hier vervolgens de boter doorheen. Meng als laatste het ei toe en kneed tot het een samenhangend deeg wordt. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens een uur koelen in de koelkast.

Rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van ongeveer 3-4 mm en verdeel dit in de tartelettevormpjes of bakringen. Prik vervolgens gaatjes in de bodem om te voorkomen dat ze bol gaan staan tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 160 graden en bak de bodems in ongeveer 14-15 minuten gaar. Houd in de gaten of ze tijdens het bakken niet alsnog bol gaan staan. Als dit gebeurt, kun je wat extra gaatjes in de bodem prikken. Doe dit wel snel, zodat de temperatuur in de oven niet te veel zakt. Laat de bodems na het bakken even afkoelen (let op, ze kunnen nog wat slap zijn na het bakken, dit moet even uitharden) en haal ze vervolgens uit de vormpjes. Laat ze verder afkoelen op een rekje.

Tartelette bodems
Aardbeienmousse

Voor de aarbeienmousse klop je de slagroom stijf en voeg de suiker toe tijdens het kloppen van de slagroom. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van hoe zoet je de uiteindelijke mousse graag wil hebben. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en pureer de aardbeien tot een glad mengsel. Laat de gelatine ondertussen voor minimaal 10 minuten weken in koud water. Los de gelatine vervolgens op in 3 eetlepels kokend water en giet dit bij het aardbeienmengsel. Meng dit aardbeienmengsel vervolgens door de slagroom en roer dit met een spatel door elkaar. Niet teveel hard roeren, want dan roer je de lucht uit de slagroom. Laat de mousse vervolgens voor minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Snij de aardbeien in plakjes. Vul de volledig afgekoelde tartelettes met de aardbeienmousse en decoreer met de aardbeien. Ik heb deze van buiten naar binnen op de mousse gelegd, zodat er een soort roosje ontstaat. Strooi vervolgens voor het serveren wat poedersuiker op het gebakje.

Lactosevrije optie:

  • Vervang de slagroom door lactosevrije slagroom. Let op: de meeste lactosevrije slagroom wordt niet gekoeld verkocht. Om goed op te kunnen kloppen moet de slagroom wel goed koud zijn. Koel dus deze minimaal een dag van te voren!
  • Vervang de boter door Flora Plant ongezouten

You may also like