Misschien weten jullie wel dat ik lactose intolerant ben. Vaak pas ik recepten daar aan aan, bijvoorbeeld met lactosevrije slagroom of door lactase toe te voegen aan mijn baksel. Dit keer wilde ik het anders doen en het hele recept voor deze chocolade tartelettes vegan maken. En dat heeft super goed uitgepakt! Het was even zoeken naar welke vervangers je precies kunt gebruiken, aangezien vegan bakken niet mijn ‘specialiteit’ is, maar dit was uiteindelijk helemaal niet ingewikkeld en het resultaat is net zo lekker als de andere taartjes die ik heb gemaakt!
De tartelettes zijn gemaakt met de plantaardige boter van Flora Plant en het ei is vervangen door een scheutje soyamelk. Daarnaast zijn ze gevuld met een ganache van pure chocolade en kokosrasp. Bovenop de chocolade tartelette ligt nog een laagje kokos en een laagje sprinkels. Niet alle sprinkels zijn vegan, hou daar wel rekening mee als je niet altijd vegan bakt! Een heerlijk chocoladebommetje! En ze zijn door de ganache van pure chocolade nogal machtig geworden. Gelukkig zijn ze niet enorm groot, eentje is precies genoeg!
Wat is de reden dat jij op zoek bent naar een vegan recept? Eet je volledig vegan? Ben je net zoals ik ook lactose intolerant (of heb je een melk allergie) of krijg je eters waarvan iemand vegan eet? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de reacties, net zoals hoe de vegan chocolade tartelettes hebben gesmaakt! Wij vonden ze in ieder geval heerlijk en niemand geloofde in eerste instantie dat ze vegan waren.
Vegan chocolade tartelettes
Equipment
- 6-10 bakringen van 6 of 8 cm.
- 1x bakring van 8-10 cm.
- Plasticfolie
Ingrediënten
Tartelettes
- 100 gram bloem
- 45 gram poedersuiker
- 15 gram amandelmeel
- Snufje zout
- 60 gram koude plantaardige boter bijv. Flora Plant
- 15 ml. sojamelk
Vulling
- 200 gram pure chocolade
- 200 ml. plantaardige room
- Kokosrasp
- Vegan sprinkels
Instructies
- Mix in een kom de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en een snufje zout.
- Snijdt de koude boter in stukjes en voeg dit toe aan alle droge ingrediënten. Kneedt dit door, zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
- Voeg vervolgens de sojamelk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie, druk het wat plat en leg het voor minimaal een uur in de koelkast zodat het kan koelen.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dik (eventueel met een beetje bloem).
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Steek met de grootste bakring vormpjes uit en leg dit grotere rondje op de kleinere ring en druk dit voorzichtig naar beneden, zodat dit tegen de zijkanten van de bakring aan komt. Leg de taartjes op de bakplaat en zet deze taartjes nog een half uurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de taartjes voor 20 minuten. Laat ze volledig afkoelen.
- Verwarm de chocolade au bain marie en voeg de slagroom hier aan toe. Roer goed door totdat dit volledig is opgenomen.
- Mix als laatste een handje vol geraspte kokos* door het chocolademengsel, proef of het voldoende op smaak is en zo niet, voeg dan nog wat extra kokos toe.
- Vul de tartelettes met de chocolade ganache, versier met sprinkels en laat het opstijven in de koelkast.
Notities
Ben je op zoek naar een ander vegan recept? Probeer deze appelstroop koekjes eens! Deze koekjes zijn zo onwijs lekker. De combinatie van de wat zuurdere appelstroop met de zoeke kaneelsuiker is heerlijk. Ze zijn zo lekker dat je een nieuwe batch wilt bakken zodra deze op zijn, geloof me!