Kaiserschmarrn met stukjes appel

by bakkenmetlisanne

Kaiserschmarrn is een bekend Oostenrijks gerecht. Je kent het misschien wel van de wintersport! Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek die in stukjes wordt gesneden. Traditioneel gezien worden kaiserschmarrn geserveerd met een compôte van pruimen en poedersuiker. Ik ben zelf persoonlijk niet zo’n fan van pruimen, dus ik heb een versie met stukjes appel gemaakt, ook heerlijk!

Het is heel eenvoudig om de kaiserschmarrn te maken. Wel moet je de eiwitten stijf opkloppen. Dit kan nog wel eens lastig zijn als je geen keukenmachine hebt, dit is dus wel echt een must. Als de eiwitten eenmaal stijf gekopt zijn, dan staat de kaiserschmarrn zo op tafel. Je bakt hem als een grote pannenkoek in de koekenpan en snijdt hem vervolgens in stukjes. De appeltjes bak je even mee, samen met een schepje suiker, waardoor de appeltjes lekker karameliseren. Vervolgens verdeel je wat poedersuiker op de Oostenrijkse Pannenkoek en klaar is kees! Hoe snel het bij je op tafel staat, hoe snel het ook weer op is. Het is onwijs lekker!

Kaiserschmarrn bewaren

Ik zou het niet aanraden om de kaiserschmarrn te bewaren. Het is het lekkerste als je het direct na het maken opeet, als hij nog lekker warm is. Als het echt te veel is, dan zou je het in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast kunnen bewaren. Voordat je hem opeet zou ik hem wel even opnieuw verwarmen in de koekenpan. Ik zou beginnen met 1x dit recept voor twee personen, dit was voor ons ruim voldoende. Heb je nog meer trek? Dan zou ik er gewoon nog eentje maken!

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn / seizoensfruit en groenten

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is een bekend Oostenrijks gerecht. Je kent het misschien wel van de wintersport! Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek die in stukjes wordt gesneden.
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 12 minuten
Gang Lunch
Keuken Oostenrijks

Equipment

 • Koekenpan

Ingrediënten
  

 • 130 gram bloem
 • 250 ml halfvolle melk
 • 1 eetlepel vanillesuiker
 • snufje zout
 • 4 eieren
 • 50 gram suiker + 30 gram voor karamelliseren
 • Boter of olie om te bakken
 • 1 appel.

Instructies
 

 • Mix de bloem samen met de melk, het vanillesuiker en het zout.
 • Splits de eieren en roer de eidooiers door het bloem/melk mengsel heen. Mix de eiwitten samen met 50 gram suiker totdat deze stijf zijn (je moet de kom op zijn kop kunnen houden).
 • Spatel de eiwitten vervolgens door het overige beslag heen. Doe dit voorzichtig, zodat de lucht niet verloren gaat.
 • Verwarm de pan en smelt hier wat boter in. Bak de kaiserschmarrn (dit moet waarschijnlijk in twee delen, het is te veel beslag voor 1x bakken). Zet het vuur laag, het duurt even voordat het gaar is.
 • Snijd ondertussen de appel in kleine stukjes.
 • Draai de kaiserschmarrn om zodat je ook de onderkant kunt bakken en snijd hem in kleine stukjes.
 • Doe de appel er bij en verwarm dit ook mee. Als laatste verdeel je de suiker over de kaiserschmarrn, zodat dit kan karamelliseren. Serveer de kaiserschmarrn met poedersuiker!
Trefwoord Kaiserschmarrn, Pannenkoek

Vind je een Oostenrijkse pannenkoek nou iets te veel van het goede en wil je liever beginnen met andere pannenkoeken? Hier vind je het recept voor Nederlandse pannenkoeken en daarnaast staat er ook een recept voor American Pancakes online! Wellicht is dit iets meer voor je, hoewel ik de Kaiserschmarrn ook echt zou aanraden!

You may also like