Kerstman taart

by bakkenmetlisanne

Deze taart is zo onwijs schattig, het is bijna zonde om deze kerstman aan te snijden en op te eten. Maar goed, dan mis je de heerlijke smaak, want hij is ook nog eens onwijs lekker! De taart is namelijk gevuld met speculaascrème en appel kaneel stukjes. Daarbij is de taart gemaakt in een springvorm van 16,5 centimeter, dus hij is helemaal niet groot. Ideaal dus om te serveren als je maar weinig bezoek mag ontvangen nu!

Op Youtube zie ik vaak in december het fenomeen ‘Vlogmas’ voorbij komen. Nu zal je mij nooit in mijn leven zien vloggen, maar hetzelfde principe kunnen we natuurlijk ook toepassen op het bakken, een ‘Bakemas’! Ik heb het iets verdraaid, in plaats van een regulier advent tussen 1 en 24 december, heb ik ervoor gekozen om dit tussen 6 en 26 december te doen. Tussen Sinterklaas en kerst dus! 21 dagen lang een heerlijk nieuw recept in kerst stijl. Denk hierbij aan gingerbread cookies, tips voor de gourmet of heerlijke kerstdesserts! Vandaag deel 11: kerstmantaart

Wat heb je nodig?

1x het recept voor biscuitdeeg
1 appel
1 theelepel kaneel
2 theelepels suiker
500 gram Enchanted Cream
660 gram halfvolle melk
+/- 15 speculaasjes
Kleurstoffen, zwart, geel en rood
Spuitzak met verschillende spuitmondjes
10 ml. limonadesiroop
250 gram boter
250 gram poedersuiker

Aan de slag!

Bereid de biscuitmix zoals in het recept bij de benodigdheden is weergegeven. Lees hier ook alle stappen door met betrekking tot het vullen en afsmeren.

Snijd de biscuit in 3 lagen. Mix in een bakje 10 ml water, 10 ml limonadesiroop en een theelepeltje suiker. Hier gaan we de biscuit mee bedruppelen, zodat de smaak er in trekt. Mix vervolgens de Enchanted Cream samen met de melk. Gebruik hiervan ongeveer een kwart voor de speculaascreme. Verkruimel de speculaasjes en mix dit door de kwart van de cream. Gebruik dit als vulling voor de eerste laag van de taart.

Snijd de appel in kleine stukjes en mix hier 2 theelepels suiker en een theelepel kaneel door. Je kunt er voor kiezen om dit eventjes te verwarmen voordat je het door de taart heen doet. Zo worden de stukjes wat zachter. Vul hier de tweede laag mee. Maak de botercrème klaar door de poedersuiker met de boter te mixen. Spuit rondom de appel en kaneel een randje botercrème. Leg vervolgens de bovenkant van de taart op de appellaag.

Smeer de buitenkant van de taart af met de overige botercrème en laat de taart een uurtje in de koelkast staan om op te stijven. Zet de overige Enchanted Cream ondertussen ook in de koelkast.

Gebruik ongeveer de helft van de overgebleven enchanted cream om de taart strak af te smeren. Dit kun je met de standaard witte kleur doen. Verdeel de overige crème in 3 bakjes. Eentje met ongeveer de helft van wat er is overgebleven, voor de baard, snor en rand van de muts. Van wat er nu nog overblijft gebruik je 1/8e voor de huid van de kerstman, 1/8e voor de ogen (zwart) en 3/4 voor de muts (rood). Huidskleur mix je door een klein beetje rood en een klein beetje geel te mengen met veel wit. De crème is wit, dus dit mix je heel eenvoudig!

Leg 3 spuitzakken klaar en 2 spuitmondjes. Ik heb hiervoor de volgende spuitmondjes gebruikt: Wilton 1M en Wilton 2D. Allereerst breng je de huidskleur van de kerstman aan op de taart, dit doe je door het over de voorkant over de witte afgesmeerde taart te smeren. Vervolgens spuit je met spuitmondje 1M de snor, de baard en de witte zijkant van de muts op. Met de rode cream en spuitmondje 2D spuit je de muts op. Als laatste pak je een spuitzak zonder spuitmondje, deze vul je met de zwarte cream en daarmee spuit je de ogen op.

Laat de taart nog even een uurtje in de koelkast staan zodat hij goed opstijft voordat je hem aansnijdt!

You may also like