Kerstkransjes

by bakkenmetlisanne

Wat is een kerst bakemas zonder kerstkransjes? Dat kan niet toch? Daarom vandaag een recept voor heerlijke kerstkransjes. Je kunt kerstkransjes natuurlijk gewoon in de winkel kopen (zoals bijna alles 😉 ) Maar niet gaat boven zelfgebakken kerstkransjes. Ook nog eens een leuke activiteit met de kinderen! Heerlijk met wat amandelschaafsel op de koekjes en ze zijn klaar om op te eten! Of om in de boom te hangen, maar dat zouden ze bij mij nooit halen.

Op Youtube zie ik vaak in december het fenomeen ‘Vlogmas’ voorbij komen. Nu zal je mij nooit in mijn leven zien vloggen, maar hetzelfde principe kunnen we natuurlijk ook toepassen op het bakken, een ‘Bakemas’! Ik heb het iets verdraaid, in plaats van een regulier advent tussen 1 en 24 december, heb ik ervoor gekozen om dit tussen 6 en 26 december te doen. Tussen Sinterklaas en kerst dus! 21 dagen lang een heerlijk nieuw recept in kerst stijl. Denk hierbij aan gingerbread cookies, tips voor de gourmet of heerlijke kerstdesserts! Vandaag deel 12: kerstkransjes

Kerstkransjes, kerst, bakkenmetlisanne, bakemas

Wat heb je nodig?

200 gram bloem + extra om werkblad te bestrooien
60 gram witte basterdsuiker
2 zakjes (=16 gram) vanillesuiker
Snufje zout
1 theelepel citroensap
1 ei
120 gram roomboter (kamertemperatuur)
Handje vol amandelschaafsel
Uitsteker krans of bloem & kleine ronde uitsteker
Plasticfolie
Deegroller

Aan de slag!

Mix in een grote kom de bloem, de boter, de basterdsuiker, de vanillesuiker, het zout en het citroensap. Klop in een apart bakje het ei los en voeg driekwart van het ei toe aan de bloemmix. Meng dit vervolgens goed door elkaar totdat er een deeg ontstaat en kneed dit vervolgens goed door (eventueel met de hand). Rol vervolgens een dikke lap van ongeveer 1 cm dik en verpak dit in plasticfolie. Leg dit voor minimaal een half uur in de koelkast om te koelen.

Haal het deeg uit de koelkast en laat dit even 5 minuten buiten de koelkast liggen voordat je aan de slag gaat. Strooi wat bloem uit op je werkbank en rol vervolgens het deeg uit tot ongeveer 3 à 4 mm dik. Steek hier met de uitsteekvorm de kransjes uit. Gebruik vervolgens een ronde uitsteekvorm om het midden uit te steken zodat je een echte krans krijgt. Leg de kransjes vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit tot het deeg op is.

Gebruik nu het overgebleven ei om de bovenkant van de kransjes te bestrijken. Strooi hier de stukjes amandelschaafsel overheen. Verwarm de oven op 160 graden en bak de koekjes voor ongeveer 12-15 minuten totdat deze goudbruin zijn.

You may also like