Biscuit maken en vullen

by bakkenmetlisanne

Steeds vaker maak ik gevulde taarten, steeds weer met een andere vulling. Ik zag dat er op de website nog geen basisrecept stond voor een biscuit en uitleg over het vullen en afsmeren. Daar wordt het nu wel tijd voor! Onderstaande foto’s zijn de basis geweest voor een heerlijke kerstmantaart. Deze taart is gevuld met een laag speculaascrème & appel-kaneel. Daarnaast is deze afgesmeerd met Enchanted Crème om de vorm van een kerstman te krijgen (zie foto onderaan de blog!)

Wat heb je nodig?

Voor de taart
5 eieren op kamertemperatuur
250 gram suiker
125 gram bloem
125 gram maizena

Overige benodigheden
Taartvorm
Bakpapier
Boter om in te vetten

Aan de slag!

Zorg voordat je begint dat de eieren echt op kamertemperatuur zijn. Klop de eieren en voeg hier de suiker aan toe. Klopt dit vervolgens goed door totdat er een stevige mix ontstaat. Dit is klaar wanneer je met de garde strepen kunt trekken in het deeg die je blijft zien wanneer je de garde hier weer uit hebt gehaald. Dit kan echt wel even duren aangezien je er flink wat lucht in moet kloppen. Ga uit van ongeveer 10 minuten. Bespaar echt niet op de mix tijd, dit zorgt ervoor dat de taart niet omhoog komt tijdens het bakken.

Voeg vervolgens de bloem en maizena toe. Schep dit door het deeg. Door het kloppen van de eieren heb je heel veel lucht toegevoegd. Dit wil je nu niet weer verliezen. Zorg er dus voor dat je niet roert, maar dat je het echt door het mengsel heen schept. 

Bekleed de springvorm aan de onderkant met bakpapier en vet de zijkanten in. Druk hier ook bakpapier tegen aan om je bakvorm te verhogen. Zo kan de taart beter omhoog komen indien je bakvorm laag is. Schep vervolgens het deeg in de springvorm. Bak dit vervolgens voor 35-40 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden bij een heteluchtoven). Prik met een satéprikker in de taart om te kijken of hij goed gaar is. Verwijder dan de springvorm en laat de taart dan volledig afkoelen.

Als de taart afgekoeld is, kun je deze gaan doorsnijden. Leg je hand bovenop het midden van de taart en snijd hem in 3 lagen. Je moet de taart dus 2x insnijden. Zorg ervoor dat de onderkant van de taart straks bovenop ligt. Deze kant is namelijk het meest vlak en kun je het beste als bovenkant gebruiken.

Je kunt de taart nu vullen naar wens. In dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van een speculaas crème en appel kaneel stukjes. Als je een vulling hebt die vloeibaar is of bijvoorbeeld fruit, dan spuit je rondom de vulling aan de buitenrand een randje botercrème. Dit beschermt de vulling en zorgt ervoor dat het niet tegen de buitenkant aan komt. Dit is heel belangrijk als je gebruik maakt van fondant, fondant smelt als het in aanraking komt met bijvoorbeeld slagroom.

Als je de taart hebt gevuld, dan leg je de bovenkant er op en smeer je de taart met botercrème dicht. Dit noem je ook wel een kruimellaag (crumb layer). Als je dit hebt gedaan zet je de taart in de koelkast om uit te harden. Dit zorgt ervoor dat de botercrème laag hard word, waardoor je bij het strak afsmeren niet de taart kapot maakt, waardoor het afsmeren niet strak wordt.

Nu kun je de taart afsmeren. Doe dit met botercrème als je de taart wilt bekleden met fondant, wil je dit niet? Dan kun je ook Crème Chantilly gebruiken. Je kunt de taart strak afsmeren door gebruik te maken van een acryl disc. Hierbij leg je een disc onderop en bovenop de taart, waardoor je recht kunt smeren. Hier zijn veel filmpjes over te vinden op youtube, zoek ze vooral op als je dit graag strak wilt kunnen! (Mijn taarten moeten ook nog strakker worden, ik wil het liefste nog een workshop volgen).

Na het afsmeren kun je de taart naar wens versieren.

You may also like