Als je me langer volgt, weet je dat ik een lactose intolerantie heb. En hoewel je dat tegenwoordig grotendeels kunt oplossen met een pilletje, probeer ik wel zo veel mogelijk lactosevrij te bakken. In de meeste online recepten geef ik wel de reguliere opties aangezien die niet veel verschillen van de lactoserijke opties in recepten, maar af toe vind ik het ook leuk om een melkvrij recept te delen. Inmiddels heb ik online al vaker de vraag gekregen hoe je een lactosevrije/melkvrije botercrème maakt, dus dit leek me het perfecte moment om dit uit te schrijven. Vandaag dus een recept voor melkvrije cupcakes met botercrème. Wil jij wel gewoon cupcakes maken waar melk in zit? In het recept onderaan de pagina geef ik je ook de opties welke je kunt gebruiken om dit te doen!
Verschil lactose intolerantie en melkallergie
Een vaak gemaakte fout is dat men denkt dat een lactose intolerantie en een melkallergie hetzelfde zijn. Als je iemand met een lactose intolerantie een melkvrije optie geeft, dan gaat alles goed. Maar als je iemand met een melkallergie een lactosevrij glas melk geeft, heb je een grote kans dat dit mis gaat. Wat is dan precies het verschil? Bij een lactose intolerantie kan je niet tegen de suikers in de melk. Omdat je darmen het stofje lactase missen, kunnen ze dit niet verteren. Hierdoor gaat het een soort van gisten. Dit zorgt onder andere een opgeblazen buik, diarree en vermoeidheid. Afhankelijk van de mate van lactose intolerantie kun je lactase tabletjes slikken tijdens het eten om zo toch af en toe iets met melk te eten of drinken. Je hebt ook lactosevrije producten op de markt, al moet je hier voorzichtig mee zijn. De producten zijn namelijk wel van koemelk gemaakt en er is lactase aan toegevoegd. Hier zit dus altijd nog rest lactose in. Iets mag lactosevrij heten wanneer er minder dan 0.01 gram lactose op 100 gram aanwezig is. Wil je iets bakken voor iemand met een lactose intolerantie? Vraag dan altijd of je dit wel of niet kunt gebruiken
Bij een melkallergie ben je allergisch voor een eiwit in melk. Hierbij valt je immuunsysteem het melkeiwit aan en krijg je een echte allergische reactie. Dit kan mild verlopen, maar ook als zeer heftige anafylactische reactie. Je kunt dan ook geen lactosevrije opties eten aangezien hier nog altijd melk in zit. Je moet bij een melk allergie dus altijd kiezen voor de volledige melkvrije optie zoals vegan. Deze melkvrije cupcakes met botercrème bevatten dus geen melk. Eigenlijk kan je het dan ook geen botercrème noemen, maar dat is wat handiger om het voor iedereen duidelijk te houden.
Hoe maak je melkvrije botercrème?
Ik heb op verschillende manieren geprobeerd om een melkvrije botercrème te maken, maar met dit recept heb ik eigenlijk altijd de beste reacties. Eigenlijk proeft niemand dat het een melkvrije optie is. Hierdoor hoef je ook niet speciaal voor degene met een allergie te bakken, je kunt 1 taart of set cupcakes maken waar iedereen van kan genieten. De melkvrije botercrème is gemaakt van plantaardige boter (ik vind die in de gouden wikkel van blue band erg lekker en fijn werken) en gecondenseerde kokosmelk. Dit kun je onder andere bij de Jumbo en Albert Heijn kopen van het merk Nature Charm. Het was even zoeken, het lag niet in de eerste Jumbo of AH, maar uiteindelijk heb ik het gevonden & meteen een stapel blikjes ingeslagen! Kun je het niet vinden? Je kunt het ook zelf maken met dit recept voor gecondenseerde kokosmelk.
Eerste hulp bij Botercrème
Heb je de melkvrije cupcakes gemaakt en is je botercrème geschift? Geen paniek! Er zijn verschillende manieren om deze uit de schift te krijgen
1. Zet je kom in een bak warm water terwijl je goed blijft roeren
2. Haal een schepje botercrème uit de kom en doe dit in de magnetron voor ongeveer 10 seconden. Voeg dan weer toe en blijf goed door mixen
3. Zet een föhn op de zijkant van de kom. Hiermee verwarm je de kom en komt het ook weer uit de schift.
4. Is het te dun geworden? Zet het dan even in de koelkast en ga over 20 minuten weer verder.
Goed, snel naar het recept! Heb je trouwens geen cupcake bakvorm? Bestel er snel een!
Melkvrije cupcakes met botercrème
Equipment
- Cupcakeblik
- Standmixer
Ingrediënten
Cupcakes
- 70 gr kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 1,5 ei
- 100 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 70 ml zonnebloemolie
- 40 ml. amandelmelk
Botercrème
- 500 gr plantaardige boter
- 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
- 1 snufje zout
- 1 theelepel vanille extract
- 250 gram aardbeien
Instructies
Cupcakes
- Allereerst moeten we de cupcakes maken, zodat deze ook goed afgekoeld zijn wanneer je ze opspuit.
- Mix de eieren samen met het zout en de suiker/vanillesuiker voor 5 minuten op de hoogste stand. Op deze manier klop je lucht in de eieren. Het mengsel zal langzaamaan verkleuren en lichtgeel/wit worden.
- Voeg vervolgens de amandelmelk en zonnebloemolie toe en als laatste de bloem, het zout en de bakpoeder. Mix dit goed door elkaar totdat je een mooi egaal mengsel hebt. Het mengsel is wat dunner ten opzichte dat wat je misschien gewend bent, maar dit klopt!
- Verdeel de cupcake vormpjes in het bakblik (kan ook zonder, maar met heb je meestal het mooiste resultaat). Vul alle vormpjes voor ongeveer 2/3e met beslag.
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de cupcakes in 20-25 minuten gaar. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
Botercrème
- Zorg dat de plantaardige boter goed op kamertemperatuur is.
- Mix dit ongeveer 5 minuten op medium stand in een standmixer tot de boter licht van kleur wordt
- Voeg de helft van de gecondenseerde kokosmelk en de vanille extract toe, mix dit door elkaar
- Voeg vervolgens de rest van de kokosmelk toe en mix tot je een mooie botercrème hebt
- Pureer de aardbeien, haal dit door een zeefje heen om de pitjes er uit te halen en mix dit door je botercreme heen voor een aardbeiensmaak.
Notities
* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Als je iets besteld via zo’n link dan krijg ik een klein deel van het aankoopbedrag zonder dat het jou iets extra’s kost. Hiermee kan ik een deel van de kosten van de blog mee betalen.