Pastéis de Nata

by bakkenmetlisanne

Hoewel ik nog nooit in Portugal ben geweest (Oké, misschien een keer toen ik heel klein was), ken ik de echte typische Portugese custard gebakjes natuurlijk wel! Pastéis de nata is een gebakje gemaakt van bladerdeeg, gevuld met een kaneel custard. Hoewel het echte recept van de Pastéis de nata geheim is, is deze versie ook heel erg lekker! Ik heb wel gekozen voor een makkelijkere weg door een rol kant en klaar bladerdeeg te kopen. Maar hierdoor wordt het recept wel toegankelijker voor iedereen! Ik snap namelijk dat je je niet aan zelfgemaakt bladerdeeg wilt wagen. Hier heb ik zelf ook nog wat moeite mee af en toe. Ben je niet bekend met Pastéis de nata? Dit gebakje lijkt een beetje op crème brûlée of crema catalana.

Je maakt deze Pastéis de Nata door een muffin/ cupcake vorm te bekleden met bladerdeeg en dit te vullen met een zelfgemaakte custard. Deze custard maak je heel eenvoudig zelf door een ei + 2 eidooiers te mixen met maizena, suiker, melk en een kaneelstokje. Voeg hier ook nog een scheutje vanille extract aan toe, laat het inkoken en klaar is kees! Laat de zelfgemaakte custard vervolgens afkoelen en vul de bladerdeeg cupjes er mee. Bak ze vervolgens af in de oven. Zo staan deze heerlijke gebakjes binnen een uur bij je op tafel!

Pasteis de Nata

Pastéis de Nata bewaren

De custard gebakjes zijn het lekkerste als je ze op dezelfde dag opeet. Dan is het cupje zelf ook nog lekker knapperig. Wil je ze lang bewaren? Bewaar ze dan in een afgesloten bak buiten de koelkast. Het kan dan wel dat het cupje wat zacht wordt door het vocht dat uit de custard getrokken wordt. Heb je er minder dan 12 nodig en wil je ze liever niet bewaren? Dan kun je natuurlijk ook de helft van het recept maken!

Pasteis de Nata

Pastéis de nata

Pastéis de Nata: het traditionele Portugese custard gebakje, maar dan helemaal zelf gemaakt!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen custard 18 minuten
Gang Tussendoortje, Dessert
Keuken Portugees
Porties 12 stuks

Equipment

 • 1 Muffin / cupcake bakblik

Ingrediënten
  

 • 1 ei
 • 2 eidooiers
 • 120 gram kristalsuiker
 • 7 ml vanille extract
 • 30 gram maizena
 • 400 ml. melk
 • 1 kaneelstokje
 • 1 rol kant en klaar bladerdeeg

Instructies
 

Cupjes

 • Rol het kant en klare bladerdeeg aan de dunne kant strak op (wel eerst even het bakpapier dat er tussen zit verwijderen).
 • Snijd dit vervolgens in 12 stukken van ongeveer 2 cm breed.
 • Vet de muffin/cupcake vorm in of bekleed de cupjes met wat bakpapier zodat je ze er makkelijk uit kunt halen
 • Rol de stukjes opgerolde bladerdeeg uit tussen twee stukjes bakpapier en bekleed hier de muffin/cupcake vormpjes mee. Herhaal dit tot je 12 cupjes hebt. Zet dit in de koelkast en ga verder met de custard

Custard

 • Doe het ei samen met de eidooiers, de maizena en de kristalsuiker in een pan en rol dit goed door. Voeg hier vervolgens de vanille extract en de melk toe en roer ook dit door.
 • Voeg het kaneelstokje door en zet de pan op een half hoog vuur.
 • Breng de custard aan de kook, maar blijf goed roeren. De melk kan de pan snel laten aanbranden.
 • De custard is klaar als hij dik genoeg is dat hij aan je lepel blijft hangen. Een beetje vergelijkbaar met banketbakkersroom.
 • Laat de custard nu afkoelen tot kamertemperatuur. Dit gaat het snelste als je het uit de pan haalt en op een groot bord legt.

Bakken

 • Vul de cupjes nu met de custard totdat ze ongeveer voor 3/4 zijn gevuld.
 • Verwarm de oven voor op 250 graden (220 bij hetelucht). Mijn oven zelf kan niet hoger dan 220, ik heb ze iets langer gebakken.
 • Zet de pastéis de nata in de oven voor ongeveer 15 minuten. De bovenkant zal donkerbruin gaan verkleuren. Ik heb zelf na deze 15 minuten de gebakjes uit de cupcake vorm gehaald en nog even op de bakplaat zelf 5 extra minuten gebakken, de cupjes zelf werden namelijk niet mooi bruin.
Trefwoord Gebakje, Portugees, Pasteis de nata, Creme brullee

Ben je op zoek naar meer lekkere gebakjes? Kijk dan eens op de pagina taarten en gebakjes. Er zit vast wel iets lekkers voor je bij!

You may also like