Kleine chocolade taartjes

by bakkenmetlisanne

Onlangs deelde ik een recept voor tartelettes met banaan en kokos. Deze maakte ik voor de verjaardag van mijn vriend, maar ik maakte niet alleen deze, ik maakte ook nog kleine chocolade taartjes! Deze chocoladetaartjes zijn gemaakt door een blind gebakken taartbodempje te vullen met chocolade ganache en op te spuiten met opgeklopte chocoladeganache. Doordat er een hoop pure chocolade in zit, zijn het wel vrij machtige taartjes. Maar dan kan je het wel makkelijk bij één taartje houden, zullen we maar zeggen.

Mocht je hem nou toch iets minder machtig willen maken, dan kun je er voor kiezen om geen pure maar melk of witte chocolade te gebruiken. Let er dan wel op dat de verhouding van de ganache anders moet zijn. Bij pure chocolade is dit 1:1, dit houdt in dat je een gelijk deel chocolade en een gelijk deel slagroom gebruikt. Bijvoorbeeld 100 gram slagroom op 100 gram pure chocolade. Bij witte chocolade gebruik je een verhouding van 1:2, 100 gram slagroom op 200 gram witte chocolade. Bij melkchocolade is dit 1:1,5. 100 gram slagroom op 150 gram melk chocolade.

Liever een vegan versie? Er staat op mijn blog ook een vegan versie van chocolade taartjes, dit recept vind je hier.

Kleine chocolade taartjes

Kleine chocolade taartjes maken

Het is niet moeilijk om deze kleine chocolade taartjes te maken, het kost echter wel wat tijd. Dit komt voornamelijk doordat het tartelettedeeg regelmatig moet koelen. Daarnaast moet je ze afbakken en laten afkoelen en vervolgens te vullen met de ganache. Dit moet weer opstijven. Het is dus veel wachttijd, terwijl het daadwerkelijke werk op zich niet heel lang duurt.

Houd er rekening mee dat je de tartlettes ook moet bakken in de bakvormen, anders behouden ze hun vorm niet. Heb je er niet genoeg? Bak dan in meerdere etappes.

De kleine chocolade taartjes bewaar je in de koelkast, gezien de slagroom die in de ganache zit. Hier hou je ze ongeveer drie dagen goed.

Kleine chocolade taartjes
Kleine chocolade taartjes

Kleine chocolade taartjes

Deze kleine chocolade taartjes zijn heel machtig, maar wel heel erg lekker! Ze zijn opgebouwd door een tartelettebodem te vullen met pure chocolade ganache en opgeklopte, opgespoten ganache.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen deeg 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Dessert
Porties 9 stuks

Equipment

 • 9 Bakringen 6 of 8 cm en een bakring die 3cm groter is.
 • Bakpapier
 • Spuitzak met rond spuitmondje

Ingrediënten
  

Tartelettes

 • 240 gram bloem
 • 150 gram koude boter
 • 100 gram poedersuiker
 • 40 gram amandelmeel
 • mespuntje zout

Chocolade ganache

 • 400 gram pure chocolade
 • 400 gram slagroom

Instructies
 

Tartelettedeeg

 • Mix in een kom de bloem samen met de poedersuiker, het zout en de amandelmeel. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze stuk voor stuk toe aan de kom. Het deeg zal nu wat korreliger worden. Klop het ei los en voeg 30 gram van het ei toe aan het deeg en mix het tot een stevige bol.
 • Verpak deze bol in plasticfolie en laat dit een half uur in de koelkast rusten.
 • Strooi wat bloem op je werkbank en rol het deeg uit tot ongeveer 3/4 mm dik. Gebruik niet te veel bloem, want dan verandert de structuur van het deeg iets en kan het te droog worden.
 • Steek met de grote bakring rondjes uit.
 • Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg hier de kleinere bakringen op en leg hier het grote rondje op. Druk dit voorzichtig aan, waardoor je de vorm van de tartelette krijgt. Herhaal dit met alle bakringen, snijd eventueel de bovenkant nog recht en zet dit minimaal een half uur in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de tartelette bodems voor 20 minuten blind.
 • Laat de taartjes volledig afkoelen.

Chocolade genache.

 • Verwarm de slagroom in een pannetje en voeg hier de pure chocolade aan toe. Roer door totdat de pure chocolade is gesmolten. Giet ongeveer de helft van de ganache in de afgekoelde tartelettes en laat opstijven in de koelkast.
 • Laat de andere helft van de ganache even afkoelen en zodra deze redelijk dik is, kun je hem opkloppen met een keukenmachine of handmixer tot slagroom. Dit gaat redelijk snel, dus hou hem in de gaten. Je wil natuurlijk niet dat het schift.
 • Doe dit in een spuitzak en spuit toefjes op de afgekoelde chocolade ganache laag.
Trefwoord Tartelettes, Chocoladetaartje

You may also like