Banoffee taart – taart met banaan en karamel!

by bakkenmetlisanne

Karamel en banaan is een gouden combinatie. Banoffee taart is niet voor niets heel populair! Banoffee staat voor banaan en toffee. Daar smaakt het ook echt naar! Je kunt deze taart maken met een bodem van verkruimelde koekjes, bijvoorbeeld bastoge koekjes, maar ik heb er voor gekozen om de taart te maken met een zelfgebakken koek bodem. Dat is namelijk ook heel lekker! Daarbovenop ligt de karamelpasta, de dulche de leche. Dit maak je door een blikje gecondenseerde melk 3 uur lang te koken. Vervolgens laat je dit afkoelen en dit verdeel je over de bodem van de taart heen. Hier ligt een laag slagroom op, met wat chocoladeschaafsel. Een heerlijk smaakbommetje!

Het maken van de taart is vrij eenvoudig, maar doordat je het deeg regelmatig moet koelen, duurt het wel even voordat de taart klaar is. Vervolgens moet de bodem na het bakken afkoelen, ook dit neemt wat tijd in beslag. Maar de handelingen zelf zijn niet enorm veel werk. Ideaal als je tussendoor nog meer te doen hebt!

Banoffee taart

Chocoladeschaafsel

Chocoladeschaafsel zou je kunnen kopen, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken door een reep chocolade te raspen. Hou de chocoladereep aan de zijkant vast, haal hier een kaasschaaf of schilmesje naast en probeer voorzichtig om hier schaafsel van te maken. Ik heb gebruik gemaakt van melkchocolade, dan krijg je wat lichter schaafsel. Pure chocolade zorgt voor een donkerdere chocoladelaag.

Banoffee taart bewaren

De banoffee taart bewaar je logischerwijs in de koelkast, er zit tenslotte een hoop slagroom op. De taart kun je ongeveer 3 dagen bewaren. Wil je de taart van te voren klaar maken? Zorg dan dat je de bodem gebakken hebt en de dulche de leche klaar hebt staan. Dan hoef je enkel nog de slagroom te kloppen en dan is de taart zo klaar!

Banoffee taart
Banoffee taart

Banoffee taart (karamel bananentaart)

Karamel en banaan is een gouden combinatie. Banoffee is niet voor niets heel populair! Deze taart is opgebouwd met een soort koekbodem, een laag dulche de leche (karamel), banaan en slagroom!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Koelen deeg 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Gang Dessert
Keuken Groot-Brittannie, Brits
Porties 12 personen

Equipment

 • Bakpapier
 • Bakvorm 22 cm of een pievorm
 • Plastic folie
 • Bakbonen

Ingrediënten
  

Bodem

 • 180 gr bloem
 • 125 gram boter op kamertemperatuur
 • 75 gr witte basterdsuiker
 • ½ ei op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl bakpoeder
 • ¼ tl zout

Vulling

 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 3 bananen
 • Citroensap
 • 275 ml slagroom
 • 50 gram suiker
 • Chocoladeschaafsel

Instructies
 

 • Begin een dag van te voren met het maken van de dulche de leche: karamelpasta. Dit doe je door het blikje gecondenseerde melk 3 uur te koken. Let op: het blikje moet echt onder water blijven staan! Voeg eventueel af en toe wat water toe aan de pan. Je kunt het ook in de slowcooker bereiden, dan hoef je minder vaak op te letten. Zet hem dan 7 uur op high. Hou ook hier in de gaten of er genoeg water in de pan blijft zitten. Haal na de kooktijd de gecondenseerde melk uit het water (voorzichtig) en laat het afkoelen.

Bodem:

 • Mix de roomboter samen met de suiker, de vanille extract en het halve ei tot een romig mengsel. Voeg hier de bloem, het bakpoeder en het zout aan toe en mix tot een deegbal. Verpak dit in plastic folie en let dit voor ruim een uur in de koelkast om te koelen.
 • Bedek de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Strooi bloem op je werkblad en rol het deeg uit. Bekleed hier de bodem van de springvorm mee en de zijkanten tot ongeveer 4/5 cm hoog. Zet dit vervolgens weer een half uur in de koelkast.
 • Leg een vel bakpapier op de bodem, strooi hier de bakbonen op. Verwarm de oven voor op 180 graden, bak de bodem voor 20 minuten. Haal de bakbonen en het bakpapier vervolgens van de bodem af en bak dit nog eens 15-20 minuten. Je krijgt nu een soort harde koekbodem die goudbruin is. Laat dit vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Vulling:

 • Maak het blikje dulche de leche open, klop dit even los met een mixer of in een keukenmachine en verdeel dit over de bodem. Snij de bananen in stukjes, haal deze door het citroensap (zo worden ze niet bruin) en verdeel deze over de dulche de leche.
 • Klop de slagroom stijf samen met de suiker en verdeel dit over de bananen stukjes. Maak af met wat chocoladeschafsel.
Trefwoord Taart, Banoffee, Pie, Banaan, Toffee

Vaker bakken met banaan? Maak bijvoorbeeld deze tartelettes met kokos en banaan!

You may also like