Sinaasappel kwarkcake

by bakkenmetlisanne

Zelf ben ik onwijs fan van kwarkcake! Daarom deel ik vandaag dit heerlijke recept voor een sinaasappel kwarkcake. Doordat je geen roomboter gebruikt, krijg je een iets ander resultaat dan bij een reguliere cake, maar het is onwijs lekker: iets luchtiger. Wist je dat het zelf maken van een cake helemaal niet moeilijk is? Eigenlijk bestaat een cake normaal gesproken uit dezelfde delen suiker, bloem, boter en eieren. Vaak 200 gram van elk (dat zijn dan ongeveer 4 medium eieren). Deze simpele ingrediënten samen, geven een heerlijk resultaat!

Bij een kwarkcake liggen de verhoudingen iets anders, omdat je natuurlijk geen boter gebruikt. Ik heb even moeten experimenteren wat dan wel de juiste verhoudingen waren. Lees: de eerste poging voor deze cake zag er heel goed uit, was gaar als ik de satéprikker moest geloven, maar stortte in een keer in toen ik hem liet afkoelen. Terug naar de tekentafel dus!

Uiteindelijk kwam ik bij dit recept uit, waarbij ik ook wat zonnebloemolie heb toegevoegd. Zonnebloemolie in een cake geeft een luchtig resultaat. Samen met de kwark werd dit dus wel een lekker luchtig plakje cake!

Sinaasappel kwarkcake

Sinaasappel kwarkcake

Houd je nou niet van sinaasappel of wil je liever een traditionele vanille kwarkcake maken? Vervang dan de sinaasappelrasp met vanille extract. Hier voeg je een eetlepel van toe. Je kunt ook kiezen voor een frisse citroencake door citroenrasp (zelfde hoeveelheid als sinaasappelrasp) toe te voegen of maak een chocolade cake, mix dan 100 gram gehakte chocolade door het beslag heen. Dit kan pure chocolade zijn voor een diepe chocolade smaak, maar zelf ben ik meer fan van melk chocolade. Wist je trouwens dat de combinatie sinaasappel en chocolade ook een goede combinatie is? Wellicht kun je het zelfs ook nog combineren! Wellicht ga ik dat binnenkort even uitproberen.

Maken & Bewaren

Het maken van deze sinaasappel kwarkcake is zeker niet moeilijk! Het is een kwestie van de ingrediënten combineren en goed mixen tot je een smeuïg mengsel hebt. Je weet vanzelf wanneer het goed is: als je dezelfde structuur hebt als dat je vroeger een cake uit een pakje pakte dan is hij klaar om in de oven te gaan!

Je bewaart de sinaasappel kwarkcake in een afgesloten trommel. Hij blijft dan een dag of 3 goed.

Sinaasappel kwarkcake

Sinaasappel kwarkcake

Een heerlijke frisse sinaasappel kwarkcake. Deze cake is gemaakt met kwark en met een vleugje sinaasappel. Hier word je blij van!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Tussendoortje, Dessert
Porties 1 cake

Equipment

  • 1 Cakeblik
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • 275 gram Zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram Kwark Volle kwark geeft het lekkerste resultaat, mager kan ook
  • 180 gram Kristalsuiker
  • 2 Eieren
  • 150 gram Zonnebloemolie
  • 1 Sinaasappel
  • 1 Snuf Zout

Instructies
 

  • Mix de eieren samen met het suiker en mix dit door, voor ongeveer 2/3 minuten. Voeg hier de zonnebloemolie en de kwark aan toe en mix tot een glad mengsel
  • Voeg het zelfrijzende bakmeel en het zout toe en mix dit goed door tot je en smeuïg mengsel hebt.
  • Rasp de sinaasappel en voeg het sinaasappelrasp toe aan het cake mengsel. Proef af en toe of het goed smaakt, zo niet, voeg dan nog wat meer toe. Een beetje afhankelijk van hoe sterk je de sinaasappel smaak wilt hebben
  • Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht)
  • Bedek de cakevorm aan de onderkant en de zijkanten met het bakpapier, zo til je hem er na het bakken makkelijk uit. Stort hier het cakemengsel op.
  • Bak de cake in de oven tussen de 60 en 70 minuten gaar. De cake is klaar als hij goudbruin is en wanneer er een satéprikker schoon uit de cake komt
Trefwoord Cake, Kwarkcake

Benieuwd naar andere cake recepten? Hier vind je een overzicht!

You may also like

%d bloggers liken dit: