Lemon curd slofjes met Italiaanse meringue

by bakkenmetlisanne

Onlangs heb ik wat recepten gedeeld met Franse meringue, maar het leek me ook eens tijd om een suikerthermometer aan te schaffen zodat ik ook Italiaanse Meringue kan maken. En dat had ik absoluut eerder moeten doen. Want wat is Italiaanse Meringue lekker zeg! En Italiaanse Meringue matcht natuurlijk heel goed met Lemon Curd, vandaar dat ik Lemon Curd slofjes met Italiaanse Meringue heb gemaakt. Een traditionele mini sloffenbodem met lemon curd en de meringue. Een top combinatie! En wat is die combinatie lekker zeg!

Je hebt verschillende soorten meringue, de meeste bekende soorten meringue zijn Italiaanse, Franse en Zwitserse meringue. De Franse Meringue maak je met eiwitten, suiker en maizena en bak je af in de oven. Bij de zwitserse versie verwarm je de eiwitten en het suiker au-bain-marie tot 60 graden voordat je gaat kloppen. Bij de Italiaanse versie klop je de eiwitten stijf en hier voeg je heet suikerwater aan toe. Het voordeel van Franse en Italiaanse meringue is dat je het veilig kunt eten (zonder te bakken) omdat het verwarmt is. Het mooie is dat je de Italiaanse versie ook kunt afbranden, waardoor je een mooi bruin kleurtje krijgt

De lemon curd heb ik al vaker gemaakt, het recept van de lemon curd kun je hier terug vinden. Je kunt natuurlijk ook een potje kopen. Maar zelfgemaakte is wel echt een stuk lekkerder!

Lemon Curd slofjes bewaren

Je kunt de slofjes het beste in de koekast bewaren. Ze blijven ongeveer 2-3 dagen goed. De sloffenbodems kun je zonder de topping ook invriezen, deze blijven ongeveer 2 a 3 maanden goed. Ik zou wel de Italiaanse Meringue net voor het serveren maken, deze kan bij vocht wat zachter worden. En dat wil je natuurlijk niet! De lemon curd zelf kun je in een potje ongeveer 2 weken bewaren.

Lemon curd slofjes
Lemon Curd
Lemon curd slofjes
Mini Gebakjes met Lemon Curd

Mini gebakjes met Lemon curd

Lemon Curd slofjes. Kleine gebakjes gemaakt van sloffendeeg, lemon curd en afgetopt met Italiaanse meringue.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 12 stuks

Equipment

 • Minimuffin bakvorm
 • Suikerthermometer
 • Spuitzak + spuitmondje
 • Optioneel: Crème Brûlée brander

Ingrediënten
  

Sloffendeeg

 • 90 gram boter op kamertemperatuur
 • Kwart + half losgeklopt ei
 • Snufje zout
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 140 gram bloem
 • 2 gram bakpoeder
 • 125 gram amandelspijs

Lemon Curd + Meringue

 • 1 keer het recept voor lemon curd*
 • 40 gram eiwit
 • 38 ml water
 • 100 gram kristalsuiker

Instructies
 

 • Begin allereerst met het sloffendeeg. Mix een kwart van een losgeklopt ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg. Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie. Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.
 • Verdeel het deeg over de mini muffin vorm, druk er balletjes deeg in en druk er met je vinger een klein kuiltje in. Klop ondertussen het amandelspijs los met de helft van een losgeklopt ei en verdeel dit over de kuiltjes die je net in het sloffendeeg hebt gemaakt.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodempjes voor ongeveer 15-20 minuten. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
 • Maak ondertussen de Italiaanse Meringue. Dit doe je door het eiwit stijf te kloppen. Zorg dat je kom goed vetvrij is, maak het voor de zekerheid schoon met wat citroensap en een stukje keukenpapier. Het eiwit is goed stijf als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eiwit er uit valt.
 • Verwarm in een pannetje het water samen met de kristalsuiker. Zorg dat je niet in het mengsel roert, Je kunt het gewoon zo laten staan totdat het mengsel 121 graden heeft bereikt. Dit is heel belangrijk, zorg dat je de suikerthermometer in de aanslag hebt.
 • Zodra de suikerthermometer 121 graden aangeeft, zet je het vuur uit, zet je de keukenmachine waar het stijve eiwit nog in zit op een lage stand aan en hier voeg je in een consistente straal je suikersiroop aan toe. Laat dit mengsel nog 10 minuten op de hoogste stand doorkloppen totdat de meringue afgekoeld is. Omdat je de hete siroop door het eiwit hebt gemengd, is dit voldoende verwarmd geweest en is het veilig om te eten.
 • Nu kun je de mini taartjes opbouwen, doe een lepeltje lemon curd op de sloffenbodem. Doe vervolgens de meringue in een spuitzak met spuitmondje naar keuze en spuit de meringue op de lemon curd. Brand de meringue vervolgens af met de Crème Brûlée brander totdat hij lichtbruin wordt.

Notities

* Je kunt dit recept volgen voor de lemon curd
Trefwoord Sloffentaart, Lemon Curd, Italiaanse Meringue

You may also like