Italiaanse Meringue Slofjes

Onlangs heb ik wat recepten gedeeld met Franse meringue, maar het leek me ook eens tijd om een suikerthermometer aan te schaffen zodat ik ook Italiaanse Meringue kan maken. En wat is dat lekker zeg! Het verschil tussen Italiaanse Meringue en Franse Meringue is dat je bij de Italiaanse Meringue hete suikerstroop door je geklopte eiwitten mengt, zodat de eiwitten garen en het niet meer in de oven hoeft. Hierdoor krijg je een mooie meringue die je goed kunt opspuiten en kunt afbranden met bijvoorbeeld een crème Brûlée brander. Ik had nog wat sloffendeeg over, deze heb ik afgebakken in een mini cupcake vorm, gevuld met Lemon Curd, met daarop de Italiaanse Meringue. Een overheerlijke combinatie!

Mini sloffenbodem met lemon curd en Italiaanse Meringue, Meringue, Italiaanse Meringue

Wat heb je nodig?

Sloffendeeg
90 gram boter op kamertemperatuur
Kwart + half losgeklopt ei
Snufje zout
75 gram witte basterdsuiker
140 gram bloem
2 gram bakpoeder
125 gram amandelspijs
Minimuffin bakvorm

Lemon Curd + Meringue
1x recept voor lemon curd
40 gram eiwit
38 ml water
100 gram kristalsuiker
Suikerthermometer
Spuitzak + spuitmondje
Optioneel: Crème Brûlée brander

Aan de slag!

Begin allereerst met het sloffendeeg. Mix een kwart van een losgeklopt ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg. Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie. Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.

Verdeel het deeg over de mini muffin vorm, druk er balletjes deeg in en druk er met je vinger een klein kuiltje in. Klop ondertussen het amandelspijs los met de helft van een losgeklopt ei en verdeel dit over de kuiltjes die je net in het sloffendeeg hebt gemaakt. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodempjes voor ongeveer 15-20 minuten. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.

Maak ondertussen de Italiaanse Meringue. Dit doe je door het eiwit stijf te kloppen. Zorg dat je kom goed vetvrij is, maak het voor de zekerheid schoon met wat citroensap en een stukje keukenpapier. Het eiwit is goed stijf als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eiwit er uit valt. Verwarm in een pannetje het water samen met de kristalsuiker. Zorg dat je niet in het mengsel roert, Je kunt het gewoon zo laten staan totdat het mengsel 121 graden heeft bereikt. Dit is heel belangrijk, zorg dat je de suikerthermometer in de aanslag hebt. Zodra de suikerthermometer 121 graden aangeeft, zet je het vuur uit, zet je de keukenmachine waar het stijve eiwit nog in zit op een lage stand aan en hier voeg je in een consistente straal je suikersiroop aan toe. Laat dit mengsel nog 10 minuten op de hoogste stand doorkloppen totdat de meringue afgekoeld is. Omdat je de hete siroop door het eiwit hebt gemengd, is dit voldoende verwarmd geweest en is het veilig om te eten.

Nu kun je de mini taartjes opbouwen, doe een lepeltje lemon curd op de sloffenbodem. Doe vervolgens de meringue in een spuitzak met spuitmondje naar keuze en spuit de meringue op de lemon curd. Brand de meringue vervolgens af met de Crème Brûlée brander totdat hij lichtbruin wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: