Amuse – Carpaccio bonbon

by bakkenmetlisanne

Hoe leuk zijn deze carpaccio bonbons op lepel? Ideaal om te serveren als amuse tijdens de feestdagen, of tijdens een ander (klein) feestje. Helaas mogen we nog altijd geen grote feestjes vieren. Hopelijk is dat heel snel weer verleden tijd! De carpaccio is gevuld met rucola, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en truffelmayonaise. Hierop ligt nog een toefje truffelmayonaise met een blaadje rucola. Als laatste is hier wat parrano strooikaas overheen gestrooid. En het leukste van deze amuses? Ze worden geserveerd op een lepel gemaakt van bladerdeeg. Dit maakt hem helemaal af!

Op Youtube zie ik vaak in december het fenomeen ‘Vlogmas’ voorbij komen. Nu zal je mij nooit in mijn leven zien vloggen, maar hetzelfde principe kunnen we natuurlijk ook toepassen op het bakken, een ‘Bakemas’! Ik heb het iets verdraaid, in plaats van een regulier advent tussen 1 en 24 december, heb ik ervoor gekozen om dit tussen 6 en 26 december te doen. Tussen Sinterklaas en kerst dus! 21 dagen lang een heerlijk nieuw recept in kerst stijl. Denk hierbij aan gingerbread cookies, tips voor de gourmet of heerlijke kerstdesserts! Vandaag deel 8: Carpaccio bonbons op bladerdeeglepels.

Wat heb je nodig?

Voor 6 amuselepels met carpaccio bonbon

1 rol vers bladerdeeg
1 ei
Circa 120 gram carpaccio (= 1 pakje vanuit supermarkt)
Handje pijnboompitten (vaak meegeleverd bij carpaccio)
Handje Parmezaanse kaas (vaak meegeleverd bij carpaccio)
Parrano strooikaas
Rucola
Truffelmayonaise

Aan de slag!

Rol het bladerdeeg uit en leg een lepel op het bladerdeeg. Gebruik een mes om het bladerdeeg rondom het mes in te snijden, zodat je hier een lepel uit snijd. Zorg er wel voor dat het bladerdeeg niet te dun wordt aan de smalle kant van de lepel, anders loop je het risico dat ze breken. Leg de lepel op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal dit tot je alle lepels hebt uitgestoken. Klop het ei los en bestrijk de lepels hiermee. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de lepels voor ongeveer 12-15 minuten goudbruin.

Je kunt uit een hele rol vers bladerdeeg flink wat lepels halen, meer dan de 6 zoals waarvoor het recept is. Deze 6 is gebaseerd op de hoeveelheid carpaccio. Maak er voor de zekerheid een paar extra lepels, mochten ze toch kapot gaan tijdens of na het bakken. Heb je geen ruimte meer in het bladerdeeg om nog een lepel uit te steken, maar je hebt wel nog restjes over? Leg het dan naast elkaar en rol hier met de deegroller overheen. Maak er niet net zoals bij koekjesdeeg een bal van, dan verlies je de structuur van bladerdeeg.

Als de lepels klaar zijn, leg je ze voorzichtig op een rekje om af te koelen. Pak een metalen lepel en druk hiermee voorzichtig de brede kant van de lepel (waar de carpaccio bonbon op komt) in. Omdat het bladerdeeg is, komt het natuurlijk een stuk omhoog tijdens het bakken en gaat het wat bol staan. Maar we willen wel dat de carpaccio bonbon blijft liggen.

Leg nu de carpaccio op een snijplank. Vaak is de carpaccio verpakt op 2 velletjes. Per velletje maken we 3 bonbons, haal de carpaccio voorzichtig uit elkaar zodat er 2×3 plakjes komen te liggen. Leg nu op alle stukken carpaccio wat rucola, Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Als laatste leg je hier een theelepeltje truffelmayonaise op. Vouw de carpaccio met alle punten naar binnen, dit is de onderkant van de bonbon. Leg hem vervolgens op de lepel (met de strakke kant boven). Doe hier nog een theelepeltje truffelmayonaise op en maak af met een blaadje rucola. Strooi hier als laatste nog wat Perrano strooikaas op om het af te maken.

You may also like

%d bloggers liken dit: