Jamkoekjes

by bakkenmetlisanne

Deze jamkoekjes zien er toch te leuk uit? Leuk om met de kinderen te maken tijdens een regenachtige woensdagmiddag. Het zijn eigenlijk twee dunne koekjes met een laagje jam ertussen. Bij deze koekjes heb ik gebruik gemaakt van abrikozenjam, maar je kunt natuurlijk elke soort jam toevoegen die je wilt, de koekjes zelf zijn namelijk redelijk naturel van smaak. Denk aan aardbeienjam of bosbessenjam.

Op Youtube zie ik vaak in december het fenomeen ‘Vlogmas’ voorbij komen. Nu zal je mij nooit in mijn leven zien vloggen, maar hetzelfde principe kunnen we natuurlijk ook toepassen op het bakken, een ‘Bakemas’! Ik heb het iets verdraaid, in plaats van een regulier advent tussen 1 en 24 december, heb ik ervoor gekozen om dit tussen 6 en 26 december te doen. Tussen Sinterklaas en kerst dus! 21 dagen lang een heerlijk nieuw recept in kerst stijl. Denk hierbij aan gingerbread cookies, tips voor de gourmet of heerlijke kerstdesserts! Vandaag: deel 5: jamkoekjes

Jamkoekjes, kerstkoekjes, koekjes, bakkenmetlisanne

Wat heb je nodig?

125 gram bloem
62,5 gram witte basterdsuiker
Drupje citroensap
1 ei voor het beslag
1 losgeklopt ei voor het bestrijken
95 gram boter op kamertemperatuur
Jam naar keuze
Vershoudfolie

Aan de slag!

Mix de boter samen met 1 ei en de suiker in een grote mengkom totdat het een smeuïg mengsel is. Voeg hier de citroensap en de bloem aan toe. Mix dit tot een goed en stevig beslag. Gebruik eventueel een mixer met deeghaken of kneed het met je handen. Leg een stuk vershoudfolie op het aanrecht, leg hier het koekjesdeeg op, maak hier een platte rechthoek van en let het deeg voor een uur in de koelkast. Sla deze stap niet over, want het zorgt ervoor dat de koekjes niet gaan uitlopen tijdens het bakken!

Haal het deeg uit de koelkast, bestrijk de werkbank met wat bloem en rol het deeg uit. Steek hier allemaal ronde koekjes uit. Van de helft van deze ronde koekjes steek je met een kleinere steker de binnenkant uit. Dit kan een ster zijn, maar ook een hartje of iets anders, net wat je voor handen hebt.

Bestrijk de hele koekjes met jam (let op, niet te veel, anders loopt het uit tijdens het bakken!) en leg de bovenkant waarbij je de binnenkant hebt uitgestoken hier bovenop. Bestrijk de bovenkant van de koekjes (niet de jam), met wat ei, zodat ze goudbruin bakken. Verwarm de oven voor op 160 graden en bak de koekjes voor 20 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn.

You may also like